Overvåking

Teddybjørnen filmer deg

Kjøpes av norske kvinner for å avsløre overgrep.

TEDDYBJØRNEN SER DEG:  Denne søte bamsen har kamera i nesetippen og usb-ledning i halen.
TEDDYBJØRNEN SER DEG: Denne søte bamsen har kamera i nesetippen og usb-ledning i halen. Foto: FOTO: Produsenten
Publisert Oppdatert

Norske kvinner har fått øynene opp for skjulte overvåkningskameraer, blant annet en myk teddybjørn med en elektronisk hemmelighet.

Den søte fasaden har ett formål: å overvåke barnevakten. I nesen sitter et lite kamera, mens halen fungerer som en usb-ledning.

Filmer barnevakten

- I USA brukes såkalte nannycams lik bamsen dere selger for å filme barnevakten, ved mistanke om slemme barnevakter eller overgrep, har du hørt om lignende tilfeller her?

- Ja, det har jeg. Nå kan jeg ikke gå i detaljer, men det er kvinner som har kjøpt skjult kamera hos oss for å avsløre overgrep mot barna sine, forteller Frode Olafsen, daglig leder av Spyshop.

- Dersom de mistenker misbruk, bryr de seg lite om filmingen er ulovlig. Da handler det først og fremst om å beskytte barna, påpeker han.

Likevel er det ikke bamsen som er bestselgeren hos Spyshop.

Har oversikt når du er på ferie

- Vi selger ikke veldig mye av bamsekameraet, men likevel nok til at vi ønsker å ha den i butikken, forteller Olafsen.

Bestselgeren er en lader til mobilen som er både lydopptaker og kamera.

- I og med at den får strømforsyning konstant har den kapasitet til å overvåke et rom over lang tid. Det kan være veldig lur dersom du drar på ferie og vil være sikker på at det ikke har vært noen inne i huset ditt mens du har vært borte, sier Olafsen.

- Hvem er den typiske kunden?

- Alle type mennesker handler hos oss, og nå er det heller ingen forskjell på menn og kvinner, forteller Olafsen.

MISTENKT? Ville du filmet barnevakten ulovelig dersom du hadde mistanke om at noe var galt?
MISTENKT? Ville du filmet barnevakten ulovelig dersom du hadde mistanke om at noe var galt? Foto: Foto: Istockphoto

Avslører utroskap

Det er en økende interesse de siste årene for slik teknologi, også for å avdekke ektefellens eventuelle hemmeligheter.

- Det er ikke uvanlig, sier Olafsen.

Selv bruker den daglige lederen laderen når han er ute og reiser.

- Jeg liker å vite hvem som er inne på hotellrommet mitt når jeg ikke er der, forklarer han.

- Nordmenn stoler på barnevakten

Hos Datatilsynet har de ikke sett en markant økning av skjult overvåkning i privathjem, og mener at nordmenns holdninger til hverandre heller baserer seg på tillit.

- Dersom du ønsker en babycall med bilde og lyd for å sørge for at barnet ditt har det bra er så klart det helt lovlig. Men å filme for eksempel en barnevakt i eget hjem uten at personen er klar over det, er ikke greit, sier informasjonsdirektør i datatilsynet, Ove Skåra.

Han tror ikke det er vanlig at folk filmer barnevakten med skjulte kameraer i bøker eller bamser, og understreker at norske foreldre stort sett alltid har en person de stoler fullt og helt på til å passe barna.

Og vanligst er besteforeldre.

- Vi bygger våre nære forhold på tillit, og godt er det, påpeker han.

Seksuelt motiv

Det har blitt anmeldt flere grove saker i Norge hvor ulovlig overvåkning har forekommet, men det har ifølge Skåra oftest vært saker med seksuelt motiv, for eksempel hvor kamera har blitt plassert for eksempel i dusjen.

Derimot er det fullt lovlig å ha et kamera i eget hjem rettet mot en safeeller et dyrt kunstverk, så sant alle i husholdningen vet at det er der.

Og innbruddstyver som uforvarende havner på film, er ikke beskyttet av personvernloven.

- Kutt heller ut barnevakten

Bruk av overvåkingskamera er også heftig debattert på forumet barnimagen:.

En av kvinnene er svært kritisk (innleggene er redigert, red.anm):

"Selvfølgelig er ikke det ok. Og jeg tror at det ikke er utbredt i Norge. Det er store kulturelle forskjeller mellom nordmenn og amerikanere med tanke på familieliv, oppdragelse og bruk av barnevakt.Vi nordmenn bruker nesten utelukkende familie, nære venner eller gode naboer som barnevakter. I USA bruker de mye mer perifere mennesker som barnevakter. De må ut i arbeid fra babyen er veldig liten, og har kanskje en nanny fra babyen er seks uker gammel. Mange har ikke råd til barnehage, og hvis de er skiftarbeidere så må de ha noen til å se til barna når de er på jobb. Siden de i større større grad bruker mennesker fra sitt utvidete nettverk, er det naturlig å være mer mistenksom/utrygg (i tillegg til at USA ikke akkurat er like trygt som Norge). Derfor mener jeg at problemstillingen ikke er så aktuell i Norge".

En annen er opptatt av at det er viktigst å avsløre overgrep:

"Jeg har sett en del videoer (fra USA) hvor de ved hjelp av skjult videofilming har avslørt dårlig behandling og også mishandling av barna. Da tenker jeg jo at det viktigste er at det ble oppdaget og stoppet, selv om barnevakten ble filmet mot sin vilje. Alle de snille barnevaktene har jo ingenting å frykte, sier en av brukerne. Så lenge overvåkning av barnevakten er i mot loven så bør det ikke være et tema en gang synes jeg. De eneste tilfellene der jeg ville muligens godtatt det, var om det var sterke mistanker om mishandling av barnet. Men da hadde jeg vel heller kastet ut barnevakten."

En av brukerne hadde filmet om hun følte det nødvendig:

"Hvis jeg hadde ment det var nødvendig, hadde jeg helt klart filmet!! Mitt barns sikkerhet og trygghet overgår hensynet til personvernloven", skriver hun.

"Selvfølgelig er det ikke ok å filme barnevakten. Tror de fleste her ville vært rimelig forbannet over å bli filmet av sin egen arbeidsgiver, så hvorfor er det plutselig greit bare fordi det er i eget hjem? Nei, hvis man har mistanke om at barnevakten ikke er grei, kvitter man seg med barnevakten tvert", skriver en annen.

Les også:

Her leveres nyfødte i en liten luke i vinduet

Bestilte baby på nettet

Mistenker du seksuelle overgrep?

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning