En aktiv barseltid

Victoria begynte å trene åtte uker etter fødselen

Å komme i form og begynne med trening etter fødsel er ikke gjort i en fei. Her er gode tips til nybakte mødre som vil finne fram treningsgleden.

Victoria Teigland Holck begynte å trene da lille Eirik var omtrent åtte uker gammel. Det er en perfekt tid å starte på.
Victoria Teigland Holck begynte å trene da lille Eirik var omtrent åtte uker gammel. Det er en perfekt tid å starte på. Foto: Birgitte Åmli
Sist oppdatert

Det kan være vanskelig å komme seg på trening med en nyfødt baby. Ofte tenker man at verken energien eller tiden strekker til.

Det har blant annet Helene Olafsen fått erfare. Etter fødsel, mistet hun for første gang lysten til å trene.

De første ukene etter fødsel bør fokuset være på å bli kjent med det nye barnet ditt og den nye kroppen din – for den er ikke helt den samme lenger. Og når du føler deg klar, er trening en fantastisk energigivende kilde.

Det finnes enkle grep å starte med for deg som ønsker det. Å ta med baby på trening gir mor og baby kvalitetstid sammen, og permisjonstiden kan bli litt mer spennende og givende for begge to.

– Det handler om å se gevinsten av treningen og tilpasse etter mulighetene du har. Trening gir energi. Trening gir endorfiner, såkalte «lykkehormoner». Trening gjør meg til en mer tålmodig og blid mor, forteller Victoria Teigland Holck (33) som er tobarnsmamma. Hun har nylig begynt å trene med Eirik (8 uker).

Lag en avtale

Å lage en avtale kan hjelpe på motivasjonen. Ofte kvier man seg for å bryte en avtale. Snakk med en nabo eller venner. Lag en avtale om trilletur, løpetur eller en økt på treningssenteret. Da kan man motivere og inspirere hverandre.

Ikke sammenlign

Ikke sammenlign deg med andre. Alle har sitt eget utgangspunkt. Uansett om du har trent mye eller lite, så finnes det øvelser for deg.

Lytt til egen kropp

Start med å bli kjent med kroppen på nytt. Få kontakt med pust, kjerne og bekkenbunn.

Små steg

Sett deg gjerne små delmål, om det er korte gåturer som blir til lengre, eller en gåtur som blir til korte løpeturer, eller en styrkeøkt som blir noe tyngre med tiden.

Prøv

Bare prøv. Går det ikke, så går det ikke. Det er verdt et forsøk, og da har du prøvd.

Bruk formiddagen

På dagtid er det færre folk på treningssenteret og på barnepass.

Spør

Er du usikker på hvordan du skal trene, eller vil komme i gang, så spør. Spør en PT eller en venn. Det finnes mye gratis informasjon på nettet. Book deg en gruppetime og spør det du lurer på.

Grip mulighetene

Grip de mulighetene du har. Ta en kort økt hjemme mens baby sover, eller ta med baby. Gå en lengre tur til butikken. Ta en kort økt på treningssenteret. Tilpass etter de mulighetene du har.

Holck og Kwaa anbefaler alle å sjekke hvilke muligheter det er for trening med baby på treningssenteret. Noen tilbyr barnepass fra baby er seks uker gammel og gir mulighet for gruppetimer med baby. Av sikkerhetsmessige grunner frarådes det å trene med baby på styrkerommene. De påpeker at det er mulighet for å trene hjemme og utendørs også.

Se mer

Lytt til egen kropp

Det er anbefalt å vente med treningen til etter seks-ukerskontrollen eller til etter at en har hatt en vaginal
underlivssjekk. Personlig trener og spesialist innen kvinnehelse, Priscilla Louisa Kwaa, understreker at mor bør lytte til egen kropp.

– Kontrollen er satt som et utgangspunkt, men det er svært individuelt. Du skal i hvert fall vente til du er ferdig med renselsesfasen (blødningsfasen). Du skal la ting komme på plass og senke seg. Organene har forflyttet seg mye under svangerskapet og trenger tid til å finne tilbake. Dersom du fortsatt blør og kjenner ubehag, bør du avvente treningen litt, sier Kwaa.

Hun anbefaler å starte rolig, og gradvis utfordre kroppen.

– Knipeøvelser kan man starte med rett etter fødsel. Det er også lurt å jobbe med pusten. Under graviditeten er det mange som opplever at det blir vanskeligere å aktivere magen og at magemusklene inaktiveres mer og mer, jo større en blir. Det å få tilbake pustemønsteret og få kontakt med mage/kjerne, vil for mange være avgjørende når det komme til å unngå vondter, smerter og ubehag, sier Kwaa.

Begynn med rolige bevegelser: Pusteøvelser, bekkenbunnsøvelser, dynamiske tøy og bøy bevegelser. Kjenn at du får tilbake kontrollen over kroppen. Lær å kjenne kroppen din på nytt. Rolige gåturer er en veldig fin og skånsom måte å starte på, anbefaler Kwaa.

Les også: Etter ni år i Dubai ble Inger (36) gravid med tvillinger. Det har snudd livet hennes på hodet

Priscilla Louisa Kwaa er personlig trener og spesialisert innen kvinnehelse.
Priscilla Louisa Kwaa er personlig trener og spesialisert innen kvinnehelse. Foto: Ingrid M.B. Halvorsen

Gruppetimer

Når kroppen er klar – og du føler deg klar – kan det være fint å melde seg på timer som er lagt opp spesielt for mor og barn. På denne måten kan du ha med baby på trening og møte andre kvinner i samme situasjon som deg. Det er både sosialt, effektivt og hyggelig.

– Disse gruppetimene for mor og barn er helt gull. Det føles trygt å vite hva du skal gjøre og hvordan du skal gjøre det. Kroppen har vært gjennom en stor forandring, og det er greit å få en god pekepinn på hva som er bra og ikke. Det er en god måte å finne motivasjon og inspirasjon på, sier Holck.

– Jeg husker jeg kviet meg med å trene fordi jeg var redd for å gjøre feil. Her lærer du av en personlig trener, og du lærer å bli tryggere på deg selv og din egen kropp, legger hun til.

Les også (+): Kan jeg la babyen ligge og gråte i sengen, eller må jeg trøste ham hver gang?

Priscilla Louisa Kwaa og Victoria Teigland Holck slår et slag for trening i barseltiden. Men de understreker at du må lytte til din egen kropp og sørge for at treningen er lystbetont.
Priscilla Louisa Kwaa og Victoria Teigland Holck slår et slag for trening i barseltiden. Men de understreker at du må lytte til din egen kropp og sørge for at treningen er lystbetont. Foto: Birgitte Åmli

Rutine

Det er viktig å la treningen bli en koselig del av hverdagen som nybakt mamma. Det går fint an å trene hjemme i stua og bruke babyen som vekt. Trening vil gi deg mer energi, samt at treningen vil styrke kroppen og bidra til mindre vondter.

– Jeg merker selv at Eirik liker å følge med hvis noe skjer. Det hender jeg plasserer ham i vippestol og tar en kort treningsøkt som han kan se på, men også kan være med på. Det er også mulig å ta en kort økt når han sover, hvis du orker det. Trilletur og joggetur med vogn er også gode alternativer, forteller Holck.

Kwaa påpeker at en nybakt mor ikke må glemme å tenke på seg selv.

– Husk: Hvis mor har det bra, så har baby det bra. Ta vare på helsen din. Trening hjelper både fysisk og psykisk, sier hun.

Hun legger til at det er helt ok å ikke trene til faste tider.

– Det er ikke alltid en orker å trene, og det er helt greit. Noen ganger trenger man bare å slappe av. Når det kommer til trening i barseltiden, så er det også lurt å ikke sette seg for store mål. Det kommer mest sannsynlig ikke til å gå som planlagt, nettopp fordi baby og barseltid er uforutsigbar. Så ikke vær for streng med deg selv. Det trenger heller ikke å ta så veldig lang tid. Litt er bedre enn ingenting, om det så er 15 min. Det viktigste er å komme i gang. Og det er ALDRI for sent å komme i gang, understreker Kwaa.

Denne saken ble første gang publisert 27/07 2022, og sist oppdatert 27/07 2022.

Les også