Test av vognpose

Denne vognposen er best i test

Vi har testet seks vinterposer til barnevogn. Voksi Urban er soleklar vinner.

VOKSI URBAN: Klar vinner i vår laboratorietest av seks vognposer til barn.
VOKSI URBAN: Klar vinner i vår laboratorietest av seks vognposer til barn. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
Publisert Oppdatert

OPPDATERT NOVEMBER 2012:

HTS kaller tilbake Voksi-poser på grunn av en løs del som kan være farlig for barn å svelge. Gjelder Voksi-poser produsert i 2012, og altså ikke posene vi har testet.

En vinterpose bør være varm, praktisk, behagelig og sikker i bruk. Dessuten må den tåle vask, utsatt som den er for gulping, matsøl og møkk. De seks posene i vår laboratorietest ble alle vasket tre ganger, i henhold til vedlikeholdsmerkingen.

- Det overrasket meg hvor dårlig en del av posene tålte vask, sier Sara Almgren, tekstilingeniør ved Statens institutt for forbruksforskning, SIFO.

Høy score på det meste

Voksi Urban får klart høyest totalscore blant de seks vinterposene SIFO har testet for Foreldre & Barn. Denne posen briljerer på de fleste testmomentene, deriblant vannavstøtende evne, varmeisolasjon, brannsikkerhet og endring etter vask.

Dunposen til Easy Grow gjør det også bra i vår laboratorietest, tett etterfulgt av Odenwälder BabyNest Lammy.

Testens taper er en eldre slektning av testens vinner: Voksi Classic. Denne posen er en gjenganger i mange barnevogner. Voksi Classic utmerker seg ikke positivt på noen av testkriteriene, og får særlig minus for yttertrekkets dårlige vaskeegenskaper.

Loer og krymper

På laboratoriet til SIFO ligger de tre posene som endret seg mest i vask på en liten tralle. Sara Almgren viser fram trekket til Voksi Classic, som er blitt både loete og nuppete.

- I tillegg krympet det en del i lengderetningen, og det var litt upraktisk å legge ulldynen på plass inni trekket etter vask. Særlig vanskelig var det å træ gjennom snorene, sier Almgren.

Vaskemaskinen var også nådeløs mot bamsedekoren på Holly-posen fra Odenwälder BabyNest.

- Bamsen ble svakt rosa, loete og stygg, forteller Almgren.

God varmeisolering

Alle posene i testen gjør det bra på varmeisolering. Posene fra Odenwälder BabyNest blir vurdert til å ha høyest isolasjonsevne, mens de andre posene får bedømmelsen «middels høy».

Almgren understreker at det er mange faktorer som spiller inn for om et barn holder varmen i vinterposen.

- Posens varmeegenskaper påvirkes for eksempel av ubeskyttede glidelåser, seleåpninger, om posen blir våt, hvor kaldt det er ute og hvor mye luft som er mellom barnet og posen. Luften mellom isolerer bedre en selve materialet.

Testvinneren, Voksi Urban, var den av posene som scoret høyest på vannavstøtende evne. EasyGrow gjorde det nesten like bra på dette feltet. Dårligst vannavstøtende evne hadde B.O.Z.Z., som er det billigste produktet i testen.

Dette er faktorer som ikke er vurdert i testen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning