Test av åtte vippestoler

Bare én vippestol klarer den internasjonale standarden

En vippestol kan være et godt hjelpemiddel, men hvilken bør du velge?

TEST AV VIPPESTOL: Men uansett hvilken stol man velger, bør den brukes med måte.
TEST AV VIPPESTOL: Men uansett hvilken stol man velger, bør den brukes med måte. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Om testen

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har på oppdrag fra Gravid i samarbeid med Foreldre & Barn og Testfakta testet et utvalg av vippestoler til barn. Testen omfatter sikkerhet og brukervennlighet. Sikkerheten er testet i henhold til deler av sikkerhetsstandarden EN SS-EN12790:2002 for vippestoler og andre likeverdige produkter.

Sikkerhetstesten undersøker 12 ulike delmomenter. Resultatet fra hvert delmoment er lagt sammen, og gitt karakter i fem ulike hovedkategorier. Hvis stolen fikk null anmerkninger, er det gitt karakter fem. For alvorlige anmerkninger er det gitt karakterer fra null til minus tre. Hvert delmoment er vektlagt likt.

Sikkerhetstesten omfatter følgende momenter:

1. Måling og bedømming av alle åpninger

2. Bedømming av skarpe kanter

3. Måling og bedømming av smådeler

4. Bedømming av remmer/bånd

5. Bedømming av klemmefare

6. Sikkerhetstest av låseanordninger

7. Sittevinkel

8. Stabilitet

9. Statisk belastning

10. Konstruksjonen på belte

11. Antisklifunksjon

12. Bruksanvisning

Alle vippestoler som selges på det norske markedet skal være godkjent etter den europeiske standarden SS-EN 12790:2002. Men av de åtte stolene i vår test, er det bare én som oppfyller alle sikkerhetskravene.

Det er bare testvinneren Svan Bouncer som klarer den internasjonale standarden uten noen anmerkninger.

De øvrige vippestolene får alle mer eller mindre alvorlige mangler. Dårligst ut kommer stolen fra Zekiwa. På denne vippestolen kan man risikere å stille inn feil sittevinkel, noe som kan føre til at barnet ramler fremover og velter stolen. Vippestolen fra Baby Björn klarer heller ikke kravene i standarden.

På stolene fra Carlobaby, Babyseat GL, Fisher Price, Baby Björn, Zekiwa og Bloom er det en risiko for at barnet kan klemme seg.

Hovedfokuset i testen er på sikkerhet, men noen testkriterier omfatter også brukervennlighet. I denne delen av testen viser det seg at seks av de testede stolene mangler en tilfredsstillende bruksanvisning og advarselstekster. Bloom og Zekiwa bryter mot kravet om en bruksanvisning på norsk. Flere modeller mangler advarselstekster.

Les også: Slik velger du riktig babymadrass

Ikke direkte farlige

- Dessverre er bruksanvisninger et generelt problem på barneprodukter. Det er ofte slik at disse ikke holder mål, og mange importører kan ikke nok om hva som kreves for slike produkter. De oversetter kanskje selv en brosjyre som følger med, hvis de i det hele tatt gjør det, sier Kerstin Csiffary, barnesikkerhetsekspert ved Konsumentverket i Sverige.

Selv om flere av vippestolene i testen fikk alvorlige anmerkninger i vår sikkerhetstest, er det ingen som kan ansees å være direkte farlige.

- Til tross for at alle stolene bortsett fra én fikk flere anmerkninger, vil jeg ikke gå så langt som å si at man skal unngå å kjøpe noen av disse modellene. Det viktigste er at man aldri forlater barnet ubevoktet i en vippestol. Man må heller aldri sette stolen opp på et bord uten tilsyn fra en voksen. Hvis barnet rører seg, kan stolen velte og ramle i gulvet, sier Bengt-Åke Andersson, ingeniør og testansvarlig på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Prisen på vippestolene i vår test varierer fra kr 250 og helt opp til kr 2000. Den nest dyreste modellen, stolen fra Svan, kommer best ut i vår test. Den er tett etterfulgt av Fischer Price, som bare koster halvparten.

Vippestolen fra Bloom er den dyreste stolen i testen. Bloom kommer blant de tre dårligste, og får flere anmerkninger både når det gjelder sikkerhet og mangelfull bruksanvisning.

Sitt med måte

Uansett hvilken stol man velger, bør den brukes med måte. Kiropraktor Cecilie Lothe ved kiropraktorklinikken Bekken & Barn i Oslo, mener små barn ikke skal sitte oppreist før de selv kan sette seg opp.

- Det er viktig å være klar over at ryggraden til et lite barn er svært utsatt når barnet sitter oppreist i en stol. Derfor bør en vippestol brukes med måte og aldri i lange perioder av gangen. Men vi ser at spedbarn dessverre sitter altfor mye, ikke minst i forbindelse med bilturer. Variert bruk av muskulaturen tidlig i livet er det beste. Med dette mener jeg fri bevegelse når barnet ligger på mage eller rygg.

Korte perioder i løpet av dagen i en vippestol er ikke nødvendigvis skadelig, men overbruk kan altså være det. Lothe fraråder mye bruk av hjelpemidler i hverdagen med barn, og særlig produkter som vippestoler.

Les også: Disse lekene kan gi barna hørselsskader

Kjøpetips

  • Sittestillingen på stolen er viktig, særlig hvis man ikke kan regulere ryggen. Barnet bør aldri sitte "oppreist" i en stol. Sittedybden er også svært viktig. Den bør ikke være som en hengekøye, men lett avrundet for rumpa.
  • Prøv stolen i butikken, da kan man lettere se hvordan barnet sitter i den.
  • Sjekk at midjebeltet ikke sitter for lavt i stolen.
  • Antiskli på understellet gjør stolen mer stabil og at den ikke glir så lett på gulvet.
  • Noen vippestoler har mye polstring i rygg- og sittedel, disse gir bedre støtte for et lite barn.

Farlige bærehåndtak

Tre av de åtte testede vippestolene har bærehåndtak. Disse kan med fordel klippes av da de kan innebære en risiko. De voksne kan snuble i dem og dra med seg vippestolen. De kan også være en kvelningsfare for eldre søsken eller barnet som sitter i stolen. Det har dessuten forekommet flere ulykker der foreldre har båret barnet i stolen ved hjelp av bærehåndtakene og barnet har sklidd ut med hodet først.

Tips for sikker bruk:

  • Følg alltid monteringsanvisningene nøye.
  • Sett aldri vippestolen høyt, for eksempel på et bord. Når barnet rører seg, kan stolen skli ned. Det har skjedd mange ulykker på grunn av dette.
  • Bær aldri vippestolen med barnet i, verken i bærehåndtakene eller i selve stolen. Det beste er å klippe bort evt. bærehåndtak for å unngå farlige ulykker.
  • Følg alltid nøye med på barnet når det sitter i en vippestol, og fest alltid sikkerhetsselen.
  • Hold alltid i ryggdelen med en hånd når du endrer sittestilling.
  • Se opp for løse detaljer, etiketter eller lignende som barnet kan pirke løs å putte i munnen.
  • Unngå at barnet sitter for lenge.

Denne saken ble første gang publisert 16/06 2008, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også