Test av termometer 2009

Full kontroll på feberen

Vi har testet 13 termometere til å måle feber hos barn. Se hvilke som kommer best ut.

TESTVINNER: Topcom Ear & forehead 101
TESTVINNER: Topcom Ear & forehead 101 Foto: FOTO: Smartsson
Publisert Oppdatert

Årsaker til feber

Hvis du har målt feber, det vil si temperatur over 38 grader Celsius, kan det bety at barnet ditt har en sykdom.

Barn kan også få feber av andre grunner, som for eksempel hvis barnet nylig er vaksinert. MMR-vaksinen, som gis på helsestasjonen ved 15 måneders alder mot meslinger, kusma og røde hunder , gir ofte feber og utslett ca en uke etter vaksinasjonen.

For varm eller for tett påkledning kan gi forhøyet kroppstemperatur hos barn.

Vanligste årsak til feber hos barn er likevel sykdom, og blant sykdommer som gir feber, er infeksjoner de desidert vanligste. Vanlige infeksjonssykdommer med feber hos barn er luftveisinfeksjoner og mage- og tarminfeksjoner .

Barn som går i barnehage, er spesielt utsatt for infeksjoner pga. smitte fra de andre barna. Barn smittes også lett dersom andre i familien er syke.

Det finns ulike metoder for å måle kroppstemperatur på barn. Det svenske testbyrået Smartson har på oppdrag fra Klikk.no testet 13 temperaturmålere med ulik teknologi og pris.

Raske resultater med termometer

En rask og korrekt måling av kropsstemperaturen er å foretrekke, særlig på barn som ikke har tålmodighet til å vente lenge på en måling. Noen synes det er vondt å måle feberen, andre skummelt.

De fleste termometerne vi har testet er forholdsvis raske, dvs at de måler temperaturen på 10 sekunder eller mindre. Derimot kan resultatet mellom ulike målinger skille seg ganske mye på ulike modeller. Det gjør også prisen.

Ulike målingsteknikker

Termometerne vi har testet kan deles inn i tre ulike kategorier. Infrarødt termometer, digitalt termometer og smokktermometer.

De termometerne som bruker infrarød teknikk for avlesning på pannen elller i øret får best karakter i vår test. Den store fordelen er en lynrask avlesning på 1-3 sekunder. Ulempen er at disse termometrene er dyre.

Digitaltermometerne med smal topp som kan brukes rektalt ( i endetarmen), oralt ( i munnen) eller i armhulen er billigere å kjøpe. De er fleksible fordi de kan brukes flere steder og er lette å håndtere.

Bøyelig topp er bra hvis man skal ta temperatur i endetarmen. Målingsresultatatet kommer ikke så kjapt som ved de infrarøde termometrene, men flere måler temperaturen på 10-20 sekunder, som er veldig raskt.

Smokktermometerne har en sensor som måler barnets temperatur i munnen. Selv om disse termometerne er billigere og lette å håndtere, bruker de lengre tid på å lese av temepraturen. Ca. 2-4 minutter.

Jevnt over til å stole på

Vår test viser at majoriteten av termometerne presterer bra eller veldig bra i målingene vi utfører. Et bra termometer viser tilfredstillende og troverdige resultater ved gjentatte målinger på samme sted. En differanse på 0,2 grader mellom ulike målinger regnes som normalt.

Men dersom målingene er svært avvikende, bør man sette spørsmåltegn ved produktests kvalitet. Ettersom kroppstemepratur er svært ulikt fra barn til barn, er det viktig å vite om temperaturen avviker fra barnets normaltemperatur. Flere produsenter anbefaler foreldre til å testmåle barna når de friske.

Slik testet vi:

Testen av febertermometer er utført av tre voksne personer , to av dem har barn. Differensemålingene bygger på minst tre målinger som er gjort i henhold til bruksanvisningen.

I de tilfellene hvor det var flere måter å måle på, ble det valgt å måle oralt ( i munnen, red.andm.) Prisene er veiledende, og kan variere fra utsalgssted til utsalgssted. Batteritiden er basert på produsentens egne opplysninger.

Her får du produktene:

Braun: www.braun.com 22632600

Obh Nordica: www.obhnordica.no 55104055

Topcom: www.topcom.no

Apotek1: www.apotek1.no 21611000

Microlife: www.vituspotek.no 22169600

Philips: www.philips.no 22748100

Japhron: www.jahpron.no 75565656

Dosis, Ketonic: www.clasohlson.no 23214000

Boots: www.allianceapotek.no 23250700

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning