Test av bleier 2016

Du kan spare mange tusen på bleievalget

Det er nemlig lite forskjell på kvaliteten, viser vår grundige test.

Publisert Oppdatert

Om testen

Det svenske testfirmaet Testfakta AB har på oppdrag fra Foreldre & barn testet bleier som finnes på det norske markedet. Testen er utført på det franske laboratoriet SGS.

Utvalget er vanlige engangsbleier med tape i størrelsesintervall mellom syv og 14 kilo. Testkarakterene er regnet om fra svenske karaktererer (1-5-skala) til norske (1-6-skala). Bleiene er kjøpt i butikk i Norge og Sverige i februar og mars. 

Testkriterier (vekting i parentes):

LEKKASJESTOPP (50%): Hvor godt holder bleiene på fuktigheten gjennom en hel natt? Det er brukt prøvedukker med urinåpninger som tilsvarer en gutt og en jente, samt en syntetisk urinlignende væske. Dukkene tisser ut denne væsken i et gitt tidsintervall, både når dukken ligger på rygg og på magen. Testen går til bleien begynner å lekke, laboratoriet noterer hvor stort volum hver modell klarer før bleien lekker.

OVERFLATEFUKTIGHET (30 %): Hvor godt klarer bleiene å forhindre at barnets hud blir fuktig i løpet av natten? Testen utføres på samme type prøvedukker. Dukkene tisser ut testvæsken under et gitt tidsintervall. Til sammen tisser dukkene ut 200 ml hver. Bleiene tas deretter av dukkene og klippes løse i sidene for at bleiene skal kunne ligge rett.

Deretter settes bleiene i apparatet Anarewet som appliserer et jevnt trykk på bleiene. Et kollagenbind (lengde 3/4 av bleiens kjerne) legges forsiktig på bleien fra fremkanten til bakkanten. Et trykk på 20 mbar appliseres homogent under 300 sekunder i Anarewetapparatet. Kollagenbindene veies deretter og laboratoriet regner ut hvor mye væske som den har absorbert. Jo mer kollagenbindet har økt i vekt, desto våtere blir huden mot bleien.

TAPEFESTE (10%): Hvor godt sitter/fester bleiene? Laboratoriet måler tapens styrke (hvor mye kraft den klarer før den slipper taket). De måler også elastikken på bleienes sidestykker. Jo mer elastikk bleiene har, desto lavere kraft må tapen klare.

PUSTEEVNE (5%): Hvor godt puster bleiene? Yttermaterialet på bleiene måles (laboratoriet har tatt bort innsiden av bleiene) ved hjelp av et vapometer (et apparat som måler luftfuktighet). Pusteevnen måles i g/m2h.

FLEKSIBILITET OG MYKHET (5%): Et ekspertpanel på laboratoriet har bedømt hvor myke og fleksible bleiene er. De har brukt en skala fra 1–20  

Småbarnsforeldre har ofte bestemte meninger om hvilke bleier som er best, og opplevd kvalitet er for mange viktigere enn pris.

Engangsbleier er med årene blitt billigere og billigere og er ikke lenger den største utgiftsposten for en familie. Hvis du derimot tenker på at et barn bruker over 6000 bleier i løpet av bleieperioden, er det kanskje likevel verdt å tenke på hvilke bleier du velger.

Forskjellene i kostnad kan fort komme opp i 20.000 til 30.000 kroner i løpet av perioden med bleiebruk.

Spar tusenlapper

Du kan nemlig spare flere tusenlapper i året hvis du velger et prisgunstig merke. Foreldre & barn har i samarbeid med svenske Testfakta fått det franske laboratoriet SGS til å teste et utvalg bleier som selges på det norske og svenske markedet.

Ved hjelp av tissende jente- og guttedukker har laboratoriet undersøkt hvor godt bleiene holder tett og om barnets hud holdes tørr hele natten. De har også testet hvor godt bleiene puster, hvor godt tapen sitter og hvor myke og fleksible bleiene er.

Testen viser at det er liten forskjell mellom de tekniske egenskapene til engangsbleiene. Og samtlige bleier får jevnt over relativt høye karakterer. Bleiene i denne testen er ganske like, og de fleste har høy kvalitet.

- Merker neppe forskjell

Som forbruker er det faktisk ikke sikkert at man merker så stor forskjell mellom de ulike merkene, sier testleder på SGS Cedric Schoorens.

Professor og overlege ved hudklinikken på Sahlgrenska Sykehus i Göteborg, Olle Larkö, er ikke overrasket over resultatene.

– Engangsbleiene er bare blitt bedre med årene. Før var bleiene av en helt annen kvalitet, de lakk og klarte ikke å suge opp hverken urin eller avføring på en tilfredsstillende måte. Dette resulterte i mange røde babyrumper, fulle av eksem. I dag er jo bleiene helt fantastiske, og de fleste har ekstremt bra sugeevne og klarer til og med å separere urin fra avføringen.

Når tiss og bæsj blandes dannes det nemlig ammoniakk, noe som er svært irriterende for huden.

Dyrest er best og dårligst

Aller best ut i vår test kommer bleiene fra Pampers, tett etterfulgt av Libero. Vinneren, Pampers Active Fit Premium Protection, skårer bra på samtlige testparameter bortsett fra pusteevne der Pampers er blant den dårligste.

Overflatefuktighet indikerer hvor tørr bleien kjennes mot huden når den er full av tiss. Dårligst på overflatefuktighet er testens taper Naty, og desidert best på overflatefuktighet er testens fjerdeplass, Libero Comfort, som får full pott.

Men det er pris som skiller mest. De billigste, Rema 1000 Lev Vel og First Price , koster 53 og 54 øre per bleie, mens Libero Touch, som er dyrest, koster 2,50.

Prisforskjellen tilsvarer 4314 kroner i løpet av et år (forbruk på seks bleier pr. dag.). Har du flere bleiebarn, blir utslaget enda større. Testen viser at ingen av bleiene er noe dårlig valg ut fra tekniske krav.

UTVALG: Bleiene i denne testen får du kjøpt i daglivarebutikkene. Libero og Pampers er tilgjengelige i stort sett alle butikker.

Coop Maxi får du i Coop-butikker. Coop Änglamark finnes ikke i alle Coop-butikker, men på Obs! og i utvalgte Coop Mega-butikker, opplyser Coop til Klikk.no. Rema 1000-bleiene får du på Rema 1000 og First Price-bleiene i Norgesgruppens butikker (Kiwi, Meny. Spar).

Prisene i testen er de laveste vi fant i norske daglivarebutikker i uke 26. Prisene er angitt per pakke og per bleie. 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning