Test av bleier 2014

Billigbleie best i test

Vi har sjekket hvordan bleiene holder vann. Bokstavelig talt.

TEKNISK TEST: Testen viser hvilke bleier som er best på å absorbere fuktighet.
TEKNISK TEST: Testen viser hvilke bleier som er best på å absorbere fuktighet. Foto: FOTO: Produsentene
Publisert Oppdatert
SÅ GODE ER DE:  Den tekniske bleietesten er gjennomført av Maren Lima og Eivind Gagnat, som begge studerer farmasi på Høgskolen i Oslo og Akershus.
SÅ GODE ER DE: Den tekniske bleietesten er gjennomført av Maren Lima og Eivind Gagnat, som begge studerer farmasi på Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: FOTO: Annika Bohnenblust

Om testen:

Slik testet vi

Absorpsjonstid indikerer hvor raskt fuktigheten trekker inn i bleien. Dette ble testet ved å helle 1 dl vann på et punkt i bleien. Deretter ble det målt hvor lang tid det tok før det ikke var mer væske igjen på overflaten. Hvert bleiemerke ble testet to til tre ganger, på to ulike punkter i bleien.

Absorpsjonskapasitet indikerer hvor mye væske bleien evner å suge opp og holde på. Testen ble foretatt ved å helle 0,5 dl vann, 1 dl vann og 3 dl vann i bleien i løpet av ett minutt. Deretter ble den veid. Økningen i vekt fra tørr til våt tilstand indikerer absorpsjonskapasiteten.

Avrenning indikerer hvor mye av væsken som ikke blir sugd opp i bleien. Bleiene ble holdt i ca. 25 graders vinkel før 25 ml vann ble tilsatt øverst på prøven i løpet av fire sekunder. Avrenningslengde samt mengde vann som ikke ble absorbert i bleien ble målt. Jo mindre væske som renner av og jo kortere spredningslengde, desto bedre resultat. Hvert bleiemerke ble testet tre ganger.

Overflatefuktighet indikerer følelse av tørrhet. Fuktigheten på overflaten ble testet ved å helle 1 dl vann, på midten av bleien. Etter to minutter ble det sjekket om bleien var våt, fuktig eller tørr. 

I løpet av en bleieperiode bruker et barn i snitt omkring 6000 bleier. Derfor har vi testet ni ulike engangsbleier for å finne ut hvilke som er best.

I denne testen har vi kun sett på bleienes tekniske egenskaper, og det er overraskende få forskjeller mellom de ulike bleiene.

Både bleiene fra Coop og Rema 1000 gjør det veldig bra i testen og er betydelig billigere enn produktene fra bleiegigantene Pampers og Libero. Coop var også vinner av vår forrige bleietest i 2010

Helsesøsters tips

Det er ikke alltid like lett å vite hva som er best for ditt barn, speiselt når barnet ikke kan snakke. Da kan det være greit å være obs på et par ting. 

- Hvis man får problemer med bleieutslett, som de fleste får en eller annen gang, vurder hva som kan være årsaken. Skifter du hyppig nok? Hjelper ikke det, kan det hjelpe å skifte bleiemerke. Men vel så viktig er å tenke bruk av såpe og våtservietter. Dette er produkter som tar bort mye av det naturlige fettlaget og som gjør huden mer sårbar for utslett, sier Kristin Sofie Waldum helsesøster og leder for Landsgruppen av Helsesøstre.

Hun understreker at de aller fleste barn har godt av å få luftet seg litt uten bleie i løpet av dagen. Dette kan man gjerne kombinere med en lengre stund på stellebordet hvor man kan få god kontakt med barnet.

Sjekk fasongen

Det kan også være lurt å tenke på barnets størrelse og kroppsfasong når du kjøper bleier. 

- Noen bleier er for eksempel smalere enn andre, og det finnes ulike modeller, så det kan ha noe å si om du har et veldig slankt eller litt rundere barn. Da vil noen av bleiene fungere bedre eller dårligere, særlig med tanke på lekkasje, sier Waldum.

Men lekkasjer og utslett i forbindelse med bleiebruk er noe helsestasjonene ser stadig mindre av. 

- De fleste bleiene har nå så utrolig god sugeevne og det har vært en god utvikling. Før var det mye større forskjeller og bleier generelt sett var ikke så gode. Nå ser vi færre bleierelaterte problemer enn tidligere, sier Waldum.

Teknisk test

Denne testen tar for seg engangsbleier for barn mellom 7 og 18 kilo. Alle bleiemerker på markedet er representert. Testen ble gjennomført av Maren Lima og Eivind Gagnat, som begge studerer farmasi på Høgskolen i Oslo og Akershus. 

De har testet bleiene for absorpsjonstid, absorpsjonskapasitet, avrenning og overflatefuktighet. 

Bleiene har blitt tildelt terningkast på hvert kriterium, og hele skalaen er blitt brukt på de tre første kriteriene. Det betyr at den som fikk best resultat på hvert kriterium fikk en sekser og den som gjorde det dårligst en ener.

Ettersom hele skalaen på terningen er tatt i bruk kan forskjellene se større ut enn de faktisk er. På overflatefuktighet var det ingen som fikk terningkast en, ettersom ingen av bleiene var ordentlig våte etter at væsken var blitt påført.

Miljøvennlig

Mange av bleiene i denne testen er Svane-merket. Dette merket er et offisielt helhetlig miljømerke som stiller krav til alle relevante miljøproblemer i hele livssyklusen til produktet; fra dyrking av råvarer til avfallsfasen.

- Mange tenker nok ikke på at det å kjøpe bleier på super’n også er et miljøvalg. Men hverdagsvalgene våre er viktige – fordi det er så mange av dem! Hvert år blir ca. 60 000 nye verdensborgere født i Norge, og til sammen bruker disse småbarna nesten 500 000 bleier hver dag, sier Anita Winsnes, direktør i Miljømerking.

Hun understreker at de svanemerkede bleiene er skånsomme mot huden til barnet fordi de inneholder verken parfyme eller lotion som kan irritere huden.

Mest miljøvennlig er selvfølgelig tøybleier. I dag finnes det tøybleier i mange ulike modeller som brettebleier, formsydde bleier, lommebleier og alt-i-ett-bleier. Ulempen er at de må vaskes, og at de kan være tungvinte å bruke på tur og reise.

Prisene er oppgitt per bleie, pakkeprisen finner du i testen for hver enkelt produkt.

Les også: 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning