Test av bæresele

Få bæreseler som passer både mor og far

Den dyreste bæreselen er testens taper.

ULIKE BEHOV: Bare to av bæreselene fikk virkelig godt skussmål fra både mamma Emilie Raustøl, med sin sønn Iver, og pappaen Sten Are Edvardsen, med sin sønn Felix, i denne testen.
ULIKE BEHOV: Bare to av bæreselene fikk virkelig godt skussmål fra både mamma Emilie Raustøl, med sin sønn Iver, og pappaen Sten Are Edvardsen, med sin sønn Felix, i denne testen. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto
Publisert Oppdatert
SKUFFENDE: - Den sitter ikke bra med barnet foran, mener Sten Are Edvardsen om Beco Gemini, som kom svakest ut av bæreselene i denne testen.
SKUFFENDE: - Den sitter ikke bra med barnet foran, mener Sten Are Edvardsen om Beco Gemini, som kom svakest ut av bæreselene i denne testen. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto
BEST: Emilie Raustøl ga en sekser på terningen til Boba, når det gjelder komfort.
BEST: Emilie Raustøl ga en sekser på terningen til Boba, når det gjelder komfort.

Om testen:

De syv bæreselene ble testet av tobarnsmor Emilie Raustøl (1.60m) og førstegangspappa Sten Are Edvardsen (1.80m).

De to hadde selene i seks uker og brukte dem i naturlige hverdagssituasjoner som turer, matlaging etc. De er også kjørt i vaskemaskin for å se hvordan de tåler vask. Etter at de var ferdige med å teste selene, møtte brukerne barnefysioterapeut Ute Imhof som har sett på ergonomien til selene.

Del på Facebook

En bæresele, eller et sjal, gir deg en fin mulighet til å ha barnet ditt tett inntil deg samtidig som du får litt større frihet. Men det kan være vanskelig å finne ut hva som er best for deg og barnet ditt, derfor har vi i Klikk.no testet sju populære bæreseler. 

Testens vinner ble Ergobaby 360 - den var populær både hos testpanel og fysioterapeut.

Dette betyr likevel ikke at denne selen er best for deg og ditt barn, for som vi erfarte under testingen varierer de personlige preferansene veldig. 

Kjøp av bæresele

Forestill deg at du selv sitter i en klatresele. Bare at muskulaturen din ikke er helt på plass, du sliter litt med holdningen og koordinasjon er ikke noe du har helt dreisen på enda.

Sånn kan det oppleves for barnet ditt å sitte i en bæresele. Før du går til innkjøp av en sele, kan det derfor være lurt å ta en tur i tenkeboksen. 

- Hva er for eksempel motivasjonen for å kjøpe en sele? Vil du kjøpe en bæresele fordi du syns det er kjedelig med barnevogn? Fordi du vil ha variasjon? Eller fordi du vil være nærmere barnet ditt?, spør Ute Imhof, fysioterapeut hos Barnas Fysioterapeut. 

Hun understreker at nærhet bør være den viktigste motivasjonen og at man derfor bør velge sele utifra hva som er fornuftig og ikke ut fra merke eller design. 

- Hver kropp er forskjellig, alle foreldre og barn forskjellige. Vi har alle ulik anatomi og ulike skavanker, og det å gå med bæresele skal være en komfortabel og hyggelig opplevelse, sier Imhof.

Eksperten fraråder alle foreldre å kjøpe bæreseler på internett dersom man ikke har prøvd selen på forhånd.

- Hvilken sele som passer akkurat til deg er ikke noe man kan lese seg til, sier Imhof som mener bæresjal er et bedre alternativ enn bæresele.

Imhof mener et sjal er mye mer mangfoldig enn en sele og er lettere å tilpasse hver individuell kropp.

Ergonomi

Barnefysioterapeut Ute Imhof har jobbet med barn verden rundt, men er ikke så opptatt av ergonomi som en kanskje skulle trodd. 

- Etter å ha reist verden rundt så tør jeg vel påstå at barn med et normalt nervesystem tåler det meste, og at ergonomi ikke er så viktig. Med mindre du bærer barnet i bæresele åtte timer om dagen, og det gjør man jo ikke, sier Imhof.

Likevel understreker hun at dersom barnet ditt har en asymmetri, kink i nakken eller andre vanskeligheter, blir ergonomi straks viktigere. 

- Dersom barnet ditt har vondt et sted når det sitter i bæresele vil det gråte og skrike. Mange foreldre tolker dette som at barnet ikke vil sitte i sele, men med så små barn handler det ikke om valg. Det handler om reaksjoner. Og hvis barnet din gråter hver gang du prøver å sette det i sele, risikerer du at barnet føler fysisk ubehag. Det kan også være et psykisk ubehag dersom barnet tidligere har hatt en ubehagelig opplevelse i stillingen det settes i. Med eller uten sele, sier Imhof.  

Mange nok inntrykk

De fleste av bæreselene har mange stillingsmuligheter, og Ute Imhof mener det er viktig å være bevisst på hvilken bærestilling man velger å sette barnet sitt i.

- Det er mange inntrykk som skal bearbeides når man er ute i den store verden, og det er fint hvis man kan gjøre det i samarbeid med forelder. Dette går ikke dersom barnet ikke kan se deg. Derfor mener jeg at i denne fasen i livet bør de ikke settes på ryggen eller på magen vendt med ansiktet bort fra forelder, sier Imhof. 

Hun understreker at det viktigste når de er i denne alderen er at de har kontakt med sine tilknytningspersoner, ikke verden.

- De ser nok av verden; disse ungene er som svamper og de ser tusen ting hele tiden, men det er umulig for forelder å vite hva babyen syns er spennende. Og hvis det er noe som er spennende må de kunne se foreldrenes ansikt for å kunne kikke på dem og se at alt er ok. Eller at det ikke er ok, sier Imhof. 

Stimulans ikke viktigst

- Det er veldig mye fokus på at de skal bli så stimulerte, men det er ikke det viktigste.

Barn lærer nok som det er. Det viktigste er å få feedback fra mor eller far, og ord forstår de ikke, men ansiktsuttrykk, det forstår de, poengterer fysioterapeuten. 

Dette er selvfølgelig også ulikt for hvert enkelt barn, og det er stor forksjell på en syv og en tolv måneder gammel baby, men dette kan være ting som er greit å ha i bakhodet. 

Kriteriene

De tre kriteriene for denne testen er komfort, brukervennlighet og ergonomi.Komfort går på hvor godt selen sitter og hvor behagelig den er å ha på.

Brukervennlighet handler om hvor lett det er å få barnet inn og ut av selen, hvor lett den er å forstå, ta av og på og bruke, hvordan den er å vaske, hvor mange stillingsmuligheter det finnes og hva slags tilbehør som følger med.

Det siste kriteriet er ergonomi - at en bæresele er ergonomisk riktig kan værre viktig for babyens hofter, bekken og ryggradens vekst. Spesielt hvis babyen har asymmetri og skjevheter.

Det er gitt terningkast på hvert av kriterieriene. Barnefysioterapeut Ute Imhof har valgt ikke å gi noen av bæreselene en sekser, fordi hun mener at bæresjal er det aller beste alternativet for barnet.

Les også:

Slik gikk det da 109 brukere testet 15 bilstoler

Tre barnevogner skiller seg ut i tidenes største barnevogntest

Får ikke Cecilie barnehageplass, bør hun si opp jobben

Del på Facebook

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning