Test av bæremeis

De beste bæremeisene

Vi har testet 11 bæremeiser. To av dem står til toppkarakter.

UT PÅ TUR: I denne testen finner du bæremeisen dom passer for deg
UT PÅ TUR: I denne testen finner du bæremeisen dom passer for deg Foto: Foto: John Arne Tungen
Publisert Oppdatert

Slik testet vi

Bæremeisene er blitt testet med barn i alderen ni måneder til tre år.

De voksne har vært av ulike kroppsbygninger og størrelser.

Testturene har variert fra turer i nærmiljøet på ca 20 - 30 minutter til lengre turer i skogen og på fjellet.

Bæremeisene som er helt nye på markedet har blitt testet i noen hektiske uker, mens de aller fleste bæremeisene har blitt testet i tre-fire måneder.

Kjøpetips

  • Bæresystemet bør ligne på det du finner på en skikkelig ryggsekk.
  • Juster rygglengden slik at du får tilpasset selve bæresystemet til din rygg.
  • Oppbevaringsrom til bleier, leker, matpakker, drikke og klær er et must. På flere av testens bæremeiser kan disse oppbevaringsrommene tas av og brukes som separate vesker.
  • Innstillinger og justeringsmuligheter til barnet bør være enkle å utføre - også når barnet sitter i bæremeisen. Husk at det ofte er nødvendig om barnet tar av eller på klær, eller om meisen brukes av andre.
  • Størrelsen på selve bæremeisen. Den plassen bæremeisen tar når den skal pakkes som bagasje kan være et moment.
  • Kvalitet og pris henger ofte sammen. Alle bæremeisene i denne testen er etter våre erfaringer sikre for barna og gode nok til korte turer. Det er imidlertid ingen tvil om at komfort og et bedre bæresystem koster noen hundrelapper ekstra.

Anbefalt bærevekt

Anbefalt maksimal vektbelastning er oppgitt på alle bæremeisene i denne testen.

Eksempel: Meisen veier 3 kg, mat/vann/termos/bleier/klær veier 4-5 kg. Om meisen har en maksbelastning på 20 kg, kan barnet veie opp mot 12 kg.

En meis som skal brukes aktivt bør etter våre vurderinger ha en anbefalt vektbelastning på minimum 20 kg.

Når man får barn er det ikke bare barnevogn som må anskaffes. Det finnes også mye annet utstyr tilgjengelig på markedet som skal frakte de små på en sikker og god måte.

Barnepulker, sykkelvogner og bæremeiser er glimrende løsninger som gjør det enkelt å ha med barn på tur året rundt.

Den første tiden med bæremeis

Før man starter opp med bruk av bæremeis, må barnet kunne sette seg selv opp i sittende stilling. Det viktig at man starter med korte turer slik at både voksen og barn blir vant med å bruke meis.

De første gangene man bruker bæremeisen bør være lystbetonte med litt tull og tøys slik at barnet opplever meisen som noe positivt.

Noen runder inne på stua kan være nok som en oppstart. For voksne som ikke er vant med å bære sekk er det også et moment at det krever trening å gå på tur med ekstra vekt på ryggen.

Det er ikke så enkelt å holde kontakt med barnet for den som bærer. I starten er det veldig greit å være to voksne slik at en kan gå ved siden av og se til at barnet har det bra. Om man er alene bør en stoppe ofte og ta av meisen for å se til barnet og sjekke klær, lue, reimer og innstillinger.

Et tips er å ha med et lite lommespeil slik at en kan få øyekontakt og sjekke om barnet sover, har fått lua ned i øynene, om snørra renner, om den lille har mistet smokken eller lignende.

Kjøp av bæremeis

Selv om det etter hvert er blitt et greit utvalg av bæremeiser har butikkene ofte bare et par ulike modeller inne i butikken.

Selv om alle de bæremeisene i denne testen absolutt kan brukes på korte turer og er sikre nok, bør du dra litt rundt for å se på ulike typer og ikke minst prøve dem på ryggen. Ta også gjerne med barnet slik at du får prøvd å justere innstillingene for både deg og barnet.

Noen bæremeiser passer «alle» uansett lengde og mål, mens noen passer best til større barn. Prøv før du kjøper slik at du ikke ender opp med en meis du må vente til barnet «vokser inn i».

Flere av bæremeisene har en utfellbar bøyle som gjør at den står støtt på bakken. Det er greit når en skal plassere barnet, men husk at dette ikke er en barnestol.

Slik testet vi

Bæremeisene er blitt testet med barn i alderen ni måneder til tre år. De voksne har vært av ulike kroppsbygninger og størrelser.

Testturene har variert fra turer i nærmiljøet på ca 20 - 30 minutter til lengre turer i skogen og på fjellet.

Bæremeisene som er helt nye på markedet har blitt testet i noen hektiske uker, mens de aller fleste bæremeisene har blitt testet i tre-fire måneder.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning