Test av sjampo, balsam og kombinasjonsprodukter til barn

Skummelt skum til barna

Mange av produktene er blitt bedre, men det finnes fortsatt noen du ikke vil vaske håret til gullungen med, viser vår test av hårvaskprodukter for barn.

TESTET: Fra venstre: Natusan Kids Star Shine Balsam Spray, Neutral Baby Shampoo, Babyline Shampo og Natusan Kids Strawberry 2 in 1 Shampoo & Balsam.
TESTET: Fra venstre: Natusan Kids Star Shine Balsam Spray, Neutral Baby Shampoo, Babyline Shampo og Natusan Kids Strawberry 2 in 1 Shampoo & Balsam. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto
Publisert Oppdatert
BADING: Det er ikke alt man kan vaske håret til barn med som er like fritt for uønskede stoffer.
BADING: Det er ikke alt man kan vaske håret til barn med som er like fritt for uønskede stoffer. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Om testen

Det er brukt en karakterskala fra 1 til 6, der 6 er best.

Produkter som får karakter 6 anbefales. Produkter med karakter 5,5 anbefales med forbehold. Produkter som får karakter 5 eller dårligere anbefales ikke.

Karakter 6: Inneholder ingen potensielt helseeller miljøbelastende stoffer.

Karakter 5: Inneholder enten allergifremkallende, eller hormonforstyrrende, eller miljøbelastende stoffer.

Karakter 4: Inneholder stoffer fra to av kategoriene nevnt over.

Karakter 3: Inneholder stoffer fra alle kategoriene nevnt over.

Karakter 2: Inneholder spesielt problematiske stoffer. Dette er stoffer som det finnes mye dokumentasjon på at kan utgjøre et betydelig helse- eller miljøproblem.

Karakter 1: Inneholder forbudte stoffer.

Ingen av produktene i denne undersøkelsen inneholder forbudte stoffer.

Ingen hormonforstyrrende parabener ble funnet i noen av de testede produktene.

På oppdrag fra Foreldre & Barn har Grønn Hverdag undersøkt innholdet i 20 ulike sjampoer, balsamer og kombinasjonsprodukter spesielt beregnet til barn.

Produktene er vurdert og rangert etter innhold av potensielt helsebelastende stoffer, samt miljøbelastende stoffer for deg som ønsker å ha en miljøvennlig familie.

Kun seks produkter anbefales

Alle produktene i denne testen som har fått karakteren fem eller dårligere, blir ikke anbefalt da de inneholder minst ett stoff som kan være helseskadelig eller ikke er bra for miljøet.

Konklusjonen er da at kun seks av de undersøkte produktene anbefales.

Syv produkter anbefales med forbehold, mens resten ikke anbefales i det hele tatt.

Storforbrukere av såpe og shampo

Norge ligger på verdenstoppen i forbruk av hygieneartikler, og langt over gjennomsnittet for hele Europa. Også til barn bruker vi nordmenn store mengder av hygieneprodukter.

Utvalget av sjampoprodukter spesielt laget for baby og barn er enormt, men kan ikke barna like gjerne bruke foreldrenes sjampo?

- Jeg snur på det, og sier at det ikke er noe i veien for at voksne bruker barnas produkter. Voksenprodukter inneholder stort sett flere problematiske stoffer enn hygieneartikler laget for barn, forteller Håkon Lindahl, fagmedarbeider i Grønn Hverdag.

- Vårt generelle råd er uansett å bruke så få produkter som mulig til barn. Man kommer langt med rent vann og klut. Ønsker man likevel å bruke noe, oppfordrer vi til å bruke de anbefalte barneproduktene.

Kosmetikkbransjen følger etterspørselen, og det er langt større etterspørsel etter helse- og miljømessig trygge produkter til barn enn til voksne. Derfor er utvalget til barna mye bedre.

Sju av produktene i testen anbefales ikke. Hvert enkelt av disse produktene inneholder ett eller flere helse- eller miljøbelastende stoffer.

Problematisk balsamspray

Av de testede produktene er det balsamsprayen fra Natusan som inneholder desidert flest og de verste problematiske stoffene.

Denne sprayen inneholder parfyme, miljøbelastende konserveringsmiddel og Cetrimonium Chloride, som antas å gjøre bakterier resistente mot antibiotika.

Stoffet gjenfinnes i sedimenter og avløpsvann i forholdsvis høye konsentrasjoner og klassifiseres av Grønn Hverdag som spesielt problematisk. Alle produkter som inneholder dette stoffet får automatisk karakter 2 i Grønn Hverdags undersøkelser.

Styr unna parfyme til barn, er den klare anbefalingen fra Grønn Hverdag.

Hele 13 av de undersøkte produktene i vår test inneholder parfyme, selv om de ikke er av de antatt mest allergifremkallende parfymestoffene.

Allergiske reaksjoner

Undersøkelser fra Astma- og allergiforbundet viser at gjentatt kontakt med parfymestoffer kan føre til utvikling av allergi senere i livet.

Jo tidligere i livet et barn blir eksponert for parfyme, dess større er sjansen for å utvikle allergiske reaksjoner.

Generelle anbefalinger er derfor å velge parfymefrie produkter til barn.

Plikter å oppgi ingredienser

Produsenter av kosmetiske produkter plikter å oppgi alle ingredienser, slik at det er lettere for forbrukerne å styre unna produkter med allergifremkallende stoffer.

Når det gjelder parfyme, er det 26 potensielt allergifremkallende parfymestoffer som må deklareres spesielt.

Konklusjonen er klar.

Få helse og miljøbelastende stoffer

Sammenlignet med andre kosmetikk- og hudpleieprodukter viser vår test at sjampo og balsam til barn inneholder svært få helse og miljøbelastende stoffer.

Resultatet er en klar forbedring sammenlignet med tidligere undersøkelser gjort av Grønn Hverdag.

Men pass opp, det selges fortsatt produkter du bør styre unna.

- Det har vært en svært positiv utvikling, og enorme forbedringer er gjort i dette segmentet de siste årene, sier Håkon Lindahl.

Anbefaler sju

I vår undersøkelse anbefaler Grønn Hverdag sju av 20 produkter.

Seks produkter blir anbefalt med forbehold, og sju produkter anbefales ikke. Ni av produktene er svanemerket, tre av disse er i tillegg NAAF-merket.

Ett av produktene er Ecocert-merket.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning