Akebrett til barn

Guide til riktig akebrett

Er du usikker på hvilket akebrett du skal kjøpe til barnet ditt, ikke fortvil. Det finnes råd.

FULL FART: Barn elsker aking. Her er Thomas fra Oppsal i Oslo i farta. Guiden under viser hvilke typer akebrett som passer til hvilke aldersgrupper.
FULL FART: Barn elsker aking. Her er Thomas fra Oppsal i Oslo i farta. Guiden under viser hvilke typer akebrett som passer til hvilke aldersgrupper. Foto: FOTO: Jon Eeg / SCANPIX
Publisert Oppdatert

- Det finnes akebrett fra små barn til tenåringer, som aker i røffere sammenhenger, forteller daglig leder Stein Glømmi i Glømmi Sport i Nittedal. Han gir deg oversikten over hvilke typer akebrett som passer ulike typer aldersgrupper.

For barn under 2 år

Små rumpeakebrett er fint å kjøre for små barn.

Det samme er en babybob. Det kan for eksempel være Froggy fra Stiga.

En babybob er et akebrett med ryggstøtte, der ungene sitter støtt. Det har ikke ratt, bremser eller håndtak. Akebrettet er beregnet for at barnet som sitter i det, skal bli dratt på tur, eller ake i en liten bakke.

Akebrettet er beregnet for små barn som aker under kontrollerte former.

For barn fra 3 til 6 år

Barna bør ha akebrett med ratt og styremeier, slik at de kan styre og holde seg fast selv.

Eksempler:

 • Tigerakebrett med ratt og håndbrems fra Hamax
 • En norskprodusert rattkjelke fra Riktige Leker

For barn over 7 år

AKEBRETTGUIDE: Tigerakebrett med ratt og håndbrems som vil få snøen til å frese, kr 699, fra Hamax.
AKEBRETTGUIDE: Tigerakebrett med ratt og håndbrems som vil få snøen til å frese, kr 699, fra Hamax. Foto: FOTO: Produsentene

Når barna blir så store at de går fra egen maskin kan de kjøre alle typer akebrett. Det bør likevel være under kontrollerte former, enten i en akebakke i et skianlegg eller i en akebakke i nabolaget.

AKEBRETTGUIDE: Solid familieakebrett med god sitteplass for to, kr 1100, fra Stiga.
AKEBRETTGUIDE: Solid familieakebrett med god sitteplass for to, kr 1100, fra Stiga. Foto: FOTO: Produsentene
FAMILIEKJELKE: Solid med sitteplass for to. Kr 1100 fra Stiga
FAMILIEKJELKE: Solid med sitteplass for to. Kr 1100 fra Stiga Foto: FOTO: Produsentene
SURFEAKEBRETT: For de mer erfarne: Kr 349 fra Hamax
SURFEAKEBRETT: For de mer erfarne: Kr 349 fra Hamax Foto: FOTO: Produsentene

Jo mindre bakken er, jo mindre akebrett trenger du.

Eksempler:

 • Kjelker med bremser og styreski fra Stiga. Den er såpass tung at de minste i denne aldersgruppen ofte kjører den sammen med en av foreldre, eller et eldre søsken.
 • Det finnes også store Stiga familiekjelker, med plass til flere.
 • Snowsurfere, der barna ligger eller sitter på en stor surfeplate, som er breiere enn et snowboard. De har verken styring eller brems. Finnes i fire ulike størrelser og priser fra 250 kroner til 500 kroner. Eksempler er Free surfer eller Twin Tip fra Hamax.

Tips til foreldre

- Det er ikke akingen i seg selv som skader barna, men det at de blir påkjørt i bakken av andre som aker, av en bil, eller at de kjører i et tre, sier daglig leder Stein Glømmi i Glømmi Sport. Han har flere gode tips til hvordan barn kan ake sikkert.

 • Barna bør ha på seg refleksvester, og gjerne hodelykter slik at de er lett synlige.
 • Du er fotgjenger, selv om du har akebrett, og bør derfor holde deg på fortauet.
 • Aking i trafikkerte strøk og veier er fy-fy.
 • Barn bør ake på lukkede områder, som ved slalåmbakker, barnehager, i friområder eller parker skjermet for trafikk.
 • Det er heller ikke dumt å bruke en ake- eller lekehjelm - en lettere hjelm.
 • La ikke små barn ake alene.

Sjeldne ulykker

- Det er relativt sjelden vi ser alvorlige akeulykker her hos oss, kanskje gjennomsnittlig en gang i året, sier overlege Pål Aksel Næss ved Ullevål Universitetssykehus.

Han forteller at man generelt sett ikke bør ake i trafikkerte områder, men at det også er andre forholdsregler man kan ta.

- Vi ser at barn som aker på store matter eller snøbrett, gjerne flere sammen, kan slå seg skikkelig. Det er fordi de får så stor fart, og kan falle oppå hverandre idet de stopper eller krasjer mot noe. Se etter, og lær barna til å se etter, gjerder, hus eller trær som de kan kræsje mot når de aker.

AKEBRETTGUIDE: Nostalgisk kjelke, kr 850. fra Rodel/Sprell. Kjelken har metallbelegg under og sete i tre. Det finnes også en modell som har sete i flettet stoff. Som tilbehør kan man kjøpe et barnesete i tre, kr 155, som festes på kjelken.
AKEBRETTGUIDE: Nostalgisk kjelke, kr 850. fra Rodel/Sprell. Kjelken har metallbelegg under og sete i tre. Det finnes også en modell som har sete i flettet stoff. Som tilbehør kan man kjøpe et barnesete i tre, kr 155, som festes på kjelken. Foto: FOTO: Produsentene

Ikke store voksne bak

AKEBRETTGUIDE:Froggy er et akebrett for de minste, kr 199, fra Stiga. Det kan styres ved at barnet flytter tyngden fra side til side
AKEBRETTGUIDE:Froggy er et akebrett for de minste, kr 199, fra Stiga. Det kan styres ved at barnet flytter tyngden fra side til side Foto: FOTO: Produsentene

Man bør heller ikke bak på akebrettet for å passe på mindre barn, råder Næss.

- Hvis man da støter borti noe eller detter over ende, blir presset ekstra stort på det lille barnet som sitter foran Det samme kan skje hvis de får et ratt i magen. Det kan gi skader på indre organer som lever og milt.

Ikke hjelm til alt

-Det er alltid hodet som er mest utsatt, særlig hvis det er is eller hard snø i bakken. Men hvis det er normale forhold, og man ikke aker i f.eks. Korketrekkeren aller andre akebaner, vil jeg ikke gi noe generelt råd om at barn skal bruke hjelm. Se an forholdene, barnet og hvor mange andre barn eller evt. hindringer det er i akebakken. Å ake er en del av den daglige risikoen vi hele tiden utsetter oss for, sier han.

Beskytt hodet

Norges Røde Kors Hjelpekorps har ingen egne akeregler, men sier mange av de samme reglene som gjelder i slalåmbakkene også kan gjelde aking.

- Det handler om å bruke sunn fornuft i akebakken, sier fagkonsulent Heidi Vigerust i Norges Røde Kors Hjelpekorps. Her er hennes gode råd:

 • Avpass farten etter forholdene.
 • Vis barnet hindringer og farer som kan dukke opp i bakken, slik at det er forberedt.
 • Fortell barnet at den som kommer bakfra har ansvaret for å unngå kollisjoner.
 • Bruk sunn fornuft. I bakker med stor fart bør du beskytte hodet.
 • Aking på eller ved trafikkert vei er forbundet med stor fare.

Les også: Norges beste skibakker.

Flere saker på: Klikk/foreldre.

AKEBRETTGUIDE: Rumpeakebrett som kan hektes sammen, kr 49 pr. stykk, fra Stiga.
AKEBRETTGUIDE: Rumpeakebrett som kan hektes sammen, kr 49 pr. stykk, fra Stiga. Foto: FOTO: Produsentene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning