Stokke Knitted Blanket

Stokke trekker tilbake vognteppe

Designet for å festes foran vognåpningen med knapper - samtidig som eksperter advarer slik bruk.

VOGNTEPPE FORAN ÅPNINGEN: Dette bildet viser hvordan Stokkes vognteppe ikke bør brukes, selv om det er designet til nettopp å henge foran vognåpningen.
VOGNTEPPE FORAN ÅPNINGEN: Dette bildet viser hvordan Stokkes vognteppe ikke bør brukes, selv om det er designet til nettopp å henge foran vognåpningen. Foto: Foto: Stokke
Publisert Oppdatert

Stokke informerer i dag på sine Facebooksider og hjemmesider at de trekker produktet «Stokke blanket» tilbake fra butikkhyllene og nettsidene sine.

Årsaken er kritikken den norske leverandøren av barnemøbler og utstyr har fått fra småbarnsforeldre på Facebook de siste dagene, da teppet - som frem til i dag har vært solgt som tilbehør til Stokke Xplory-vognen - er designet blant annet for å dekke hele vognåpningen, for å beskytte barnet mot skarpt sollys og surt vær.

Teppet kommer med knapper slik at det kan festes i kalesjen på vognen.

På den gamle emballasjen til produktet, som fortsatt har vært til salgs i flere butikker frem til i dag, illustreres bruken med bilder av en Stokke-vogn hvor teppet dekker vognåpningen.

Dette står i skarp kontrast til eksperters anbefalinger om at babyer trenger luft når de sover, og at barnevogner absolutt ikke bør tildekkes.

Reaksjoner på Facebook

Småbarnsforeldre på Facebook har beskyldt Stokke for å fremme en holdning om at det er greit og ufarlig å dekke til vognen.

Tønsbergs blad skrev før helgen en sak om hvor varmt det faktisk blir inni vognen når åpningen dekkes til med et helseteppe.

RISIKOFYLT: Det er emballasje med dette bildet, som viser en uforsvarlig bruk av Stokkes vognteppe, Stokke nå vil fjerne fra markedet.
RISIKOFYLT: Det er emballasje med dette bildet, som viser en uforsvarlig bruk av Stokkes vognteppe, Stokke nå vil fjerne fra markedet. Foto: Foto: Stokke

Etter bare ti minutter i sola på formiddagen, steg temperaturen fra 20 til 30 grader inni vognen.

Eksperter og helsesøstre har ved flere anledninger gått ut og advart mot trenden med teppe foran barnevogna for at babyen skal sove eller for å skjerme mot sola.

Torleiv Ole Rognum, rettsmedisiner og professor ved Rettsmedisinsk institutt, har tidligere uttalt til Foreldre.no at sammen med andre faktorer som for eksempel forkjølelse eller varme, kan tildekkingen øke risikoen for krybbedød.

- Gammel emballasje

Dette er også grunnen til at forbrukerne har reagert såpass sterkt på produktet, ifølge Kristin Stormanger, kategorisjef i Stokke.

- Etter at det ble mye fokus på risikoen knyttet til tildekking av barnevognåpningen, endret vi emballasjen. Det er nå to år siden, så det er en god stund siden vi valgte å vise teppet brukt på denne måten. Det er beklagelig at det fortsatt er gamle produkter ute i butikkene, med bilde av teppet brukt foran åpningen på vogna. Disse sørger vi nå for å fjerne før vi eventuelt legger teppet ut for salg igjen.

Teppet, som er i 100 prosent bomull, er designet for ulik bruk, og er ikke bare til å henge foran vogna. Knappene er også ment som en hjelp for å hindre teppet å falle ut, når babyen har det over seg. Men nå ønsker Stokke å være enda tydeligere på anbefalte bruksområder, ifølge Stormanger.

- Det at teppet kan festes så ikke babyen sparker det på bakken, har vi fått positiv feedback på. Men som leverandør av barneutstyr ønsker vi å gjøre det vi kan for å bidra til sikker bruk av vårt utstyr, og har derfor valgt å fjerne teppet fra butikkene.

- Bruken kunne misforstås

Det var barneutstyrskjeden Babyshop som var først ute med å fjerne teppet fra sine butikkhyller før helgen.

- Dette produktet ble villedende, siden det var tilpasset åpningen på barnevognen, og på grunn av illustrasjonsbildet på forpakningen. Derfor var det ikke noe vanskelig for oss å ta beslutingen om å fjerne teppet fra våre butikker, selv om det har mange andre gode bruksområder, sier innkjøpssjef i Babyshop, Solfrid Børve Figenschou til foreldre.no.

Figenschou understreker at de ansatte i Babyshop alltid informerer barnevognskjøpere om at vognåpningen ikke skal dekkes til. Hun mener likevel det var en risiko med feilbruk av Stokkes teppe, på grunn av bildet på emballasjen.

- Vi ønsker å ha fokus på å gi barn en trygg og god start på livet, og her kunne bruken misforstås, sier hun til foreldre.no.

Kan gi overoppheting

Overoppheting er en av de tre viktigste risikofaktorene for uventet spedabarnsdød, ved siden av å sove i mageleie, røyking og CO2-opphopning.

I tillegg til at tildekking med teppe øker risikoen for overoppheting, blir det også dårligere utlufting og dermed dårligere pusteforhold for babyen.

- Foreldre har en idé om at det må være mørkt for at barnet skal sove, men det er stor fare for overoppheting når åpningen dekkes til. Selv et helseteppe gjør det for varmt, forteller fagsjef Trine Giving Kalstad i Landsforeningen uventet barnedød til foreldre.no.

Det at Stokke trekker tilbake sitt barnevognsteppe, sender således et tydelig signal om at foreldre bør unngå å gjøre dette, mener Kalstad.

- Ser folk bilde av vognen med teppet foran, er det større fare for at de vil bruke teppet på den måten. Så det er bra at Stokke har forstått konsekvensene av dette. I sommervarmen er det viktig å huske på at barna ikke må ha på seg for mye klær. Barn trenger ikke mye mer tøy enn det du selv har på deg.

På varme dager bør foreldre kjenne med hånd i nakken eller på magen til barnet, at det ikke er for varmt eller klamt.

- Babyer bør ikke ha på lue i vogna om sommern, for eksempel, siden overskuddsvarmen går ut gjennom hodet. Teppet foran åpningen bør aldri brukes, sier Kalstad.

img Del på FacebookLes også:

Glemmer barna i glovarme biler

Små barn skader seg mest

Breanna (17) oppdaget at hun hadde 15 halvsøsken

Det at Stokke trekker tilbake sitt barnevognsteppe, sender således et tydelig signal om at foreldre bør unngå å gjøre dette, mener Kalstad.

Landsforeningen uventet barnedød har tidligere sendt e-post til Stokke for å advare mot faren ved dette produktet, men ikke fått svar.

- Ser folk bilde av vognen med teppet foran, er det større fare for at de vil bruke teppet på den måten. Så det er bra at teppet nå trekkes fra markedet.

Hun mener at foreldre må slutte og tenke at barn fryser så mye lettere enn voksne, og derfor trenger ekstra klær, selv på varme dager.

- Barn trenger ikke så mye mer tøy enn det du selv har på deg, sier Kalstad.

Er det varmt, bør foreldre kjenne med hånd i nakken eller på magen til barnet, at det ikke er for varmt eller klamt.

- Babyer bør ikke ha på lue i vogna, for eksempel, siden overskuddsvarmen går ut gjennom hodet. Teppet foran åpningen bør aldri brukes, sier Kalstad.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning