Barneseter i bil

Slik sikrer du barn i bilen

Her er tipsene som redder barnet ditt.

SIKRING AV BARN: Her er testene, guidene og tipsene som kan redde ditt barn.
SIKRING AV BARN: Her er testene, guidene og tipsene som kan redde ditt barn. Foto: FOTO: Istockphoto
Publisert Oppdatert

En av tre kjører hjem fra fødeavdelingen med barnet usikret eller feilsikret, melder Nettavisen. Nyheten er basert på en telling foretatt av Trygg Trafikk og Statens vegvesen.

Røyket og snakket i mobilen

Ved ett tilfelle ble barnet lagt i passasjersetet, moren tente seg en røyk og pratet i mobiltelefonen samtidig som hun kjørte fra sykehuset.

Vi har samlet våre beste tester, tips og guider for sikring av barn i bilen.

Temaside: Alt om sikring av barn i bil

Godkjent barnesete dårlig i test

Det er ikke gitt at godkjente barneseter er gode nok. I denne artikkelen skriver vi at barneseter som er godkjent for bruk i Norge, ikke holder mål i Forbruker-rapportens test.

Foroverlent eller bakoverlent?

Ifølge Trygg Trafikk er det fem ganger større sjanse for å bli skadet eller drept i et foroverlent sete. Derfor bør barn sitte i et bakoverlent sete fram til de er rundt fire år, anbefaler Trygg Trafikk.

Ditt barnesete kan være farlig

Barneseter som er godkjent i Norge blir slaktet i test.

SIKKERHET: Alle foreldre vil at barna deres skal sitte sikkert i bilen. Men ikke alle setene på det norske markedet er like gode.
SIKKERHET: Alle foreldre vil at barna deres skal sitte sikkert i bilen. Men ikke alle setene på det norske markedet er like gode. Foto: Foto: chimothy27 på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

Les saken.

Ulovlig plastspenne til barn

Denne plastspennen til barnebilstolen er ulovlig, men brukes av norske foreldre.

Les saken.

Disse setene bør du velge

FORBUDT: Denne plastspennen som er ment å holde barnet på plass i  barnebilstolen er forbudt, men selges likevel i Norge.
FORBUDT: Denne plastspennen som er ment å holde barnet på plass i barnebilstolen er forbudt, men selges likevel i Norge. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Etter flere hundre kollisjonstester er det noen bilbarneseter som har utmerket seg. Vi har plukket ut bilsetene du bør kjenne til for å sikre barnet ditt på en best mulig måte.

Les saken.

Viktigst med riktig stilling

Forovervendte bilstoler tar flere barneliv enn feil beltebruk.

TEST: Romer Baby Safe Isofix
TEST: Romer Baby Safe Isofix Foto: FOTO: Forbruker-rapporten

Les saken.

Her er rådene fra Trygg Trafikk

Det er en utfordring å huske å feste barna skikkelig. Her er rådene fra Trygg Trafikk.

Se videoen.

De fem vanligste feilene

SIKRING AV BARN I BIL: Barn som sitter bakovervendt frem til de er 4 år, har langt mindre risiko for alvorlige skader i ulykker enn barn som sitter forovervendt.
SIKRING AV BARN I BIL: Barn som sitter bakovervendt frem til de er 4 år, har langt mindre risiko for alvorlige skader i ulykker enn barn som sitter forovervendt. Foto: FOTO: Istockphoto

Dette må du unngå.

Les saken.

RIKTIG SIKRING: Her ser du hvordan du skal sikre barn i bil.
RIKTIG SIKRING: Her ser du hvordan du skal sikre barn i bil. Foto: FOTO: Elisabet Høie
SIKRING AV BARN I BIL: Tommelfingerregelen sier at det er på tide å skifte stol når barnet er så stort at ørene kommer over barnestolens rygg.
SIKRING AV BARN I BIL: Tommelfingerregelen sier at det er på tide å skifte stol når barnet er så stort at ørene kommer over barnestolens rygg. Foto: FOTO: Istockphoto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning