Sex og småbarnsforeldre

Nekter sex i samme rom som babyen

– Jeg klarer ikke å konsentrere meg om sex når babyen er i samme rom. Det svarer En av to småbarnsforeldre i en undersøkelse.

TENKER PÅ BABYEN: Mange synes det er rart å skulle ha sex i samme rom som babyen sover, selv om den er liten.
TENKER PÅ BABYEN: Mange synes det er rart å skulle ha sex i samme rom som babyen sover, selv om den er liten. Foto: Ilustrasjonsfoto: Istockphoto
Publisert Oppdatert

Gravide og småbarnsforeldre opplever at de har mindre sex enn før. Det viser Foreldre & Barns nye undersøkelse blant mer enn 3000 kvinner og menn som enten er blitt, eller skal bli foreldre.

Kjappere sex

Over 7 av 10 svarer at sexlivet endrer seg. Like mange oppgir at babyen har ført til andre sexvaner. Kjappere sex og sex på andre tider og steder enn før er gjengangere. Likevel opplever like mange at sexlivet er som før eller bedre enn før etter fødselen. 1 av 5 kvinner i undersøkelsen svarer at de har fått bedre orgasmer etter fødselen.

Foto: Kevin Edge

Babyen forstyrrer sexen

MÅ FORANDRE KRAVENE: Psykolog Peder Kjøs mener nybakte foreldre må forberede seg på at sex blir annerledes i en periode og at det hjelper å være impulsive og ha litt humoristisk sans.
MÅ FORANDRE KRAVENE: Psykolog Peder Kjøs mener nybakte foreldre må forberede seg på at sex blir annerledes i en periode og at det hjelper å være impulsive og ha litt humoristisk sans. Foto: FOTO: Erik Norrud

Men når det gjelder sex på soverommet, svarer nesten halvparten at de synes det er vanskelig å konsentrere seg når barnet er i samme rom.

- Jeg vil tro at det kanskje er flest kvinner som oppfatter dette som et problem. De er kanskje mer opptatt av totalopplevelsen, og det estetiske rundt sex. De blir kanskje også lettere distrahert av babyen. Da mister man fokus og lyst, kommenterer psykolog Peder Kjøs.

Han tror også mange synes det er veldig rart og nytt å tenke på at det ligger en baby i samme rom. Det utfordrer oss, fordi vi er veldig vant til å tenke at sex er noe foreldre har - helt adskilt fra barna. Men her snakker vi om små babyer som ikke forstår hva som skjer, sier han.

- Hvis man skal klare å ha et aktivt sexliv med en nybakt baby i hus, må du være litt proaktiv og benytte seg av de mulighetene som kommer. Klarer du ikke å ha en baby ved siden av deg, kan du lage et stort problem for deg selv. Glem alle regler og rutiner du har når det gjelder sex, sier Peder Kjøs.

- Det kan være lurt å kunne se litt humoristisk på sex, for det hender jo at babyen våkner akkurat idet man setter i gang, sier han.

Ekkelt å tenke på

I undersøkelsen svarer 16 prosent at de synes det er ekkelt å tenke på at barnet er i samme rom. 46 prosent synes det er vanskelig å konsentrere seg om sexen når barnet er i samme rom. 42 prosent svarer at de tenker på om barnet er våkent eller sover. 16 prosent sier det ikke betyr noe, mens kun 1 prosent sier at de synes det er romantisk med barn på rommet.

- Vi har ikke lenger sex i senga fordi vi deler soverom med babyen, og da synes jeg sex blir rart, svarer en.

Skjule så lenge som mulig

- Det er nok store individuelle forskjeller her. Men jeg tror er at vi gjerne vil beskytte barn mot denne delen av voksenlivet så lenge som mulig, sier Mari Rysst, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning.

HELLER BOK ENN SEX ? 20 prosent av småbarnsforeldre i en undersøkelse svarer at de ikke klarer å ha sex i samme rom som  babyen sover.
HELLER BOK ENN SEX ? 20 prosent av småbarnsforeldre i en undersøkelse svarer at de ikke klarer å ha sex i samme rom som babyen sover. Foto: Illustrasjonsfoto: Istockphoto.com

- Denne følelsen og dette skillet er dypt forankret i oss, selv om babyen er liten. Noen kan kanskje også være engstelige for at babyen skal oppleve sex som skremmende, sier hun.

Ikke bare damer

Mari Rysst tror ikke dette er et spesielt kvinneproblem.

- Hvorvidt man er komfortabel med å ha sex med partneren når babyen sover i samme rom, henger mer sammen med hvem man er, hva slags forhold man har og kanskje om man har en baby som sover godt.

SEX ETTER FØDSEL: Hvorvidt man er komfortabel med å ha sex med partneren når babyen sover i samme rom, henger mer sammen med hvem man er, sier forsker Mari Rysst.
SEX ETTER FØDSEL: Hvorvidt man er komfortabel med å ha sex med partneren når babyen sover i samme rom, henger mer sammen med hvem man er, sier forsker Mari Rysst.

- Det handler også om at mange kanskje vil bruke den tiden til å være bare partner og ikke blande denne rollen med foreldrerollen, der man hører etter og blir distrahert av om babyen sover eller er i ferd med å våkne, sier hun. I historisk perspektiv er det jo forholdsvis nytt at vi har så mye penger at vi kan gi barn har egne rom adskilt fra foreldrene.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Les også : Tror ikke foreldrene har sex

Les også: Slik snakker du med barna om sex

Les også: Derfor fikk hun fem jenter

Graviditetstest: velg riktig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen