Baby og søvn:

Du kaller det søvnvansker?

Ja vel, så våkner han annenhver time hele natten. Men jeg vil ikke la ekspertene gi meg et problem. For hvor unaturlig er det at en liten baby søker nærhet?

NÆRHET: - Så lenge min lille øyesten har levd, og da særlig de første tre, fire månedene av livet hans, har han funnet roen på brystkassen min og oppå magen min, skriver Emelie A. Knite.
NÆRHET: - Så lenge min lille øyesten har levd, og da særlig de første tre, fire månedene av livet hans, har han funnet roen på brystkassen min og oppå magen min, skriver Emelie A. Knite. Foto: Foto: Privat
Publisert Oppdatert

Emelie A. Knite (25)

Mamma til Nikolai.

For tiden i permisjon, men er ellers sykepleierstudent og jobber på sykehuset i Tønsberg.

KOMMENTAR:

Kjære førstegangsmamma – og flergangsmamma, kjære du som skal veilede meg når jeg er usikker på hvordan jeg håndterer min lille skatt.

Så lenge min lille øyesten har levd, og da særlig de første tre, fire måndene av livet hans, har han funnet roen på brystkassen min og oppå magen min. Og dersom begge disse skulle være feil, finner han roen i halsgropen min eller ved brystet. Han har fått kjenne varmen av kroppen min, lukte melken min og sovne i armkroken min.

Dette er feil for oss

På litt over 150 dager så forventer du nå at han skal være verdensvant.

Av nyere forskning vet vi at å la barnet gråte seg i søvn ikke gir bedre lunger, det gir ikke selvstendige eller tryggere barn. Snarere tvert imot.

Men du forteller meg at min lille, som ikke en gang har levd sine fem første måneder, nå skal kunne klare seg på natten uten mat. Du forteller meg at han skulle kunne klare å finne natteroen selv. Dette er feil for oss. Og det gjør meg som førstegangsmamma usikker på meg selv.

Er du der?

Min lille ninja har siden han var født fått kjenne nærhet når han har bedt om det. For meg er det viktig at gutten min skal vite at dersom han gråter, så er vi der. Vi skal holde han tett inntil oss hvis han ønsker, så lenge han vil. Er han sulten så skal han få mat, og vil han kose, så skal han ikke bli avvist. Når han for endte natt på rad våkner annenhver time og gråter, hvor byssing og sang ikke nytter, så skal han få den puppen han søker.

Han skal få sove inntil meg hvis det er det han vil.

Så til deg som veileder, med en mastergrad om våre barn, som forteller meg at han har søvnvansker. I mine øyne er han en gutt som viser at han trenger mamma og pappa. Han sier ifra på sin måte at «jeg ønsker å ligge inntil deg mamma, for der er den kjente varmen». «Jeg ønsker ikke å føle kulde, sult eller ensomhet. Kan jeg få høre deg puste? Er du der?»

Jeg er mammaen

Så støtt meg når jeg sier: Jeg, mammaen hans, vet at når han våkner på natten og ikke roer seg med litt kos eller på brystkassen min, og heller suger seg fast til meg, så er han sulten. Jeg føler det er feil å si nei til en baby, som aldri har hatt manko på noe inni mammas mage. Han skal ikke bli nektet mat eller kos halv tre på natten.

Så kjære veileder, ikke glem at det er jeg som er spesialist på mitt barn, og du på våre. Om jeg ønsker veiledning på hans døgnrytme, så spør jeg. Vi har det bra slik vi har det.

Hilsen mamma på fulltid,

Emelie A. Knite

Begynner du å bli desperat av søvnmangel? Klikk her for å se vår tv-sending om om barn og søvn.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen