Foreldre og kjønnsroller:

Er bleieskift en kvinneoppgave?

Når så du sist et stellebord på herretoalettet?

PAPPAKAMP: Ole Morten Knudsen har i flere år gått i 8. mars-tog med datteren Thelma under denne egenlagede parolen. Her fra markeringen i 2012.
PAPPAKAMP: Ole Morten Knudsen har i flere år gått i 8. mars-tog med datteren Thelma under denne egenlagede parolen. Her fra markeringen i 2012. Foto: Foto: Privat
Publisert Oppdatert

- Det er klart diskriminerende at det ikke legges til rette for at både mødre og fedre kan stelle barnet sitt i det offentlige rom. Det er kanskje behagelig for oss mannfolk å slippe så lenge mødrene er med, men vi må jo kunne gå ut på egen hånd også, sier Ole Morten Knudsen.

Knudsen er mannen bak den populære pappabloggen Superpapsen, som han startet da han hadde pappaperm med datteren Thelma.

En hjertesak på bloggen har utspring i oppdagelsen han raskt gjorde da han og datteren var ute på tur: Å finne et egnet sted for bleieskift var lettere sagt enn gjort. Rett nok fantes det stellebord på toalettene mange steder - men ofte bare på dametoalettet.

- Dette handler om likestilling. Pappaer i pappaperm må også få muligheten til å komme seg ut med barna sine, uten å være avhengig av å ha med seg en kvinne til å skifte bleiene. Enten det er på kafe, på kjøpesenter eller på museum, sier Knudsen.

Snart pappa? Dette må du lese.

-Uaktuelt å stelle på gulvet

Selv om han ikke er i pappaperm akkurat nå, er stellebord på herretoalettene like fullt en hjertesak. I årets 8. mars-tog tok han som med seg datteren og gikk under egen parole: Stellebord på alle herretoalett NÅ!

- Man kan sikkert diskutere hvor omfattende dette problemet er, men tilbakemeldingene jeg har fått på bloggen min tyder på at det er mange som er enige med meg. Å stelle barnet sitt på gulvet på herretoalettet er ikke aktuelt. Vi menn er gode på mange ting, men å treffe skåla med strålen er ikke en av dem, sier Knudsen.

MANNFOLKJOBB: Du er ikke mann før du kan stelle barnet ditt, mener Ole Morten Knudsen. Her er det datteren Ellie som får ren bleie.
MANNFOLKJOBB: Du er ikke mann før du kan stelle barnet ditt, mener Ole Morten Knudsen. Her er det datteren Ellie som får ren bleie. Foto: Foto: Privat

Indignasjonen over å bli tilbudt kun et møkkete toalettgulv som stelleplass for datteren, førte til både et brev til Likestillings- og diskrimineringsombudet og et leserinnlegg i Dagbladet. Mens Likestillingsombudet var sympatisk innstilt til saken og forsto problemet selv om de ikke kunne gjøre noe særlig til eller fra, var kommentarfeltet på Dagbladet ikke like imøtekommende. Knudsen ble til dels sablet ned av menn som mente at det måtte da være måte på feminisering av mannfolk. Ekte menn hadde ikke behov for stellebord på dass. Dessuten var han en femiklatt.

SUPERPAPSEN: Ole Morten Knudsen er pappa til Thelma og Ellie, og skriver bloggen Superpapsen.
SUPERPAPSEN: Ole Morten Knudsen er pappa til Thelma og Ellie, og skriver bloggen Superpapsen. Foto: Foto: Privat

Knudsen ler litt, og sier han ikke har følt seg mindre mandig etter at han begynte å rope ut om stellebord på herretoalettene.

- Det er en veldig gammeldags tankegang. Du er faktisk ikke mann før du kan stelle barnet ditt, sier han.

Lei av jålete babyutstyr? Her er stellebagene for pappa.

- Stor symbolverdi

Peder Kjøs er psykolog, samlivsekspert og forfatter av boka God pappa (Pax, 2009). Da han for noen år siden var pappa til bleiebarn, gikk også han ut og etterlyste flere stellebord på herretoalettene.

- Et innmari stort problem er dette ikke, rent praktisk. Man får det jo til, og mange av stellebagene er så intelligent laget at man kan skifte nesten hvor som helst. Selv har jeg flere ganger brukt toalettlokket som stellebord. Det er trangt, men det går, forteller Kjøs.

Men selv om det praktiske problemet er lite, mener han symbolverdien er stor.

FØR OG ETTER: Ok, så er det kanskje ikke perfekt, men IKEA skal ha ros for innsatsen!
FØR OG ETTER: Ok, så er det kanskje ikke perfekt, men IKEA skal ha ros for innsatsen! Foto: Foto: Privat

- Dette inngår i struktureringen av kjønnsroller og forventingen om hvem sin jobb det er å stelle barn. Det er dumt og unødvendig, og god grunn til å gjøre noe med, sier han.

- Hvorfor protesterer ikke flere menn mot dette?

- Jeg tror dessverre at det er mange som ikke synes dette er spesielt viktig. Det samme gjelder andre temaer som omhandler fedres rett til å være likestilte omsorgspersoner for sine barn, for eksempel kutt i pappapermisjonen. Det er trist, men jeg tror det skal mye til før menn protesterer. Dette handler om en videre utvikling i endringen av kjønnsroller, og det går veldig sakte, sier Kjøs.

Dagens regjering er ikke særlig likestillingsvennlig, mener han.

- Regjeringen har bestemt at familie ikke er et område for politikk. De vil faktisk ha så lite politikk som mulig. Da blir det ingen endringer, sier Kjøs.

Vanskelig å finne på noe med barna? Her er noen fine aktivitetstips for pappa og mini.

- Må bli mer barnevennlig

Kjøs mener det er flere temaer som inngår i diskusjonen om stellebord på herretoaletter. Det handler i bunn og grunn om barns rett til å være i det offentlige rom. Blant annet mener Kjøs det er absurd at enkelte reagerer negativt på at mødre ammer barna sine på kafe.

- Jeg forstår overhodet ikke at det skal være et problem. Et mer barnevennlig offentlig rom hvor det også ligger som en naturlig forutsetning at menn deltar i omsorgen for barna, er et ubetinget gode, sier han.

For Ole Morten Knudsen har kampen hittil vært kronet med noen små, men viktige seire. Da det kom han for øre at herretoalettet på Slependen riktignok hadde et stellebord, men at skiltet på døra viste en kvinne - alternativt en mann i kjole - som stelte en baby, gikk han til verks.

En e-post til IKEA senere, der Knudsen lurte på om det kun var dragqueens som fikk skifte bleie på herretoalettet på IKEA, ble skiltet faktisk endret. Riktignok gjennom en litt amatørmessig fjerning av strekfigurens kjole, slik at bleieskifteren nå ser ut som en lut mann med ølvom, men dog. IKEA går foran som et godt eksempel, mener Knudsen.

Og om noen måneder skal han ut i pappapermisjon igjen, denne gangen med datteren Ellie. Trolig vil kampen for stellebord, og ikke bare urinaler, på herretoalettene da få fornyet kraft.

Les også:

Du vet du er blitt pappa når...

Billig stellebord best i test

Få en tweet når det er tid for bleieskift

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning