Tiden etter keisersnitt

- Noen er spreke, men de fleste synes at tiden som nybakt mor er tøff

Hva kan du forvente av tiden etter utført keisersnitt?

TIDEN ETTER KEISERSNITT: Alt du bør vite om samleie, arr, smerter og komplikasjoner etter utført keisersnitt. Foto: Gettyimages.com.
TIDEN ETTER KEISERSNITT: Alt du bør vite om samleie, arr, smerter og komplikasjoner etter utført keisersnitt. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Spørsmål etter keisersnitt:

Hvor stort vil arret bli?

Rundt 10 centimeter. Arret blir beskrevet som et bikinisnitt, fordi det oftest skjules ved bruk av bikinitruse.

Når gror såret?

Tråden i arret løser seg opp etter 7 til 10 dager.

Hvor lenge varer smertene?

Alt fra 3 dager til 3 uker. Du kan løfte ditt eget barn med en gang, men partneren din bør løfte handleposene de første seks ukene.

Når kan jeg ha samleie?

Når du vil, men som en tommelfingerregel, når blødningene har stoppet. Det medfører en viss risiko for infeksjoner dersom du har samleie mens du fortsatt blør.

Når kan jeg bade?

Du kan dusje dagen etter keisersnitt, og ta et normalt bad når såret har lukket seg.

Kilde: Fødselslege Thorbjørn Brook Steen

Ifølge Folkehelseinstituttet utføres det over 10 000 keisersnitt hvert år. Det er ikke bare måten å forløse på som skiller keisersnittet fra den vaginale fødselen - ifølge ekspertene har du som keisersnittmor også helt andre forutsetninger i tiden etterpå, enn kvinner som har født vaginalt.

- Du får et fast regime med smertestillende etter inngrepet i noen dager, og så varierer det hvor mye ekstra utover dette du trenger. Noen få er svært spreke, men de fleste synes at tiden som nybakt mor, med et stort operasjonssår på magen, er tøff, forteller jordmor Katrine Sommerfeldt Lysne, kommunejordmor i Drammen og jordmor på fødeavdelingen ved Drammen sykehus.

Hun legger til at det er vesentlig for barn født med keisersnitt at sykehuset har en god prosedyre for sen avnavling, og at mor og barns hudkontakt etter inngrepet er godt tilrettelagt, dersom dette er mulig i forhold til begges helsetilstand.

- Spør avdelingen om de har implementert sen avnavling til keisersnittbarn, og be om dette dersom det ikke er implementert. Til termin er 30 prosent av barnets blodvolum i morkaken, og dette bør overføres til barnet før navlesnoren klemmes av, sier Lysne.

Smertestillende etter keisersnitt

Smerteopplevelsen etter endt keisersnitt oppleves ulikt fra kvinne til kvinne, forteller Lysne. Hun påpeker likevel viktigheten av å komme seg opp av sengen samme dag eller dagen etter inngrepet. Jordmor Cecilia Kleven ved Oslo jordmor og kvinnesenter, er enig.

- Å komme seg i bevegelse raskest mulig etter keisersnittet vil bidra til økt blodsirkulasjon, og dermed mindre smerte. Når du skal ut av sengen for første gang vil du nok kjenne det godt i kroppen, så det er lurt å ta smertestillende på forhånd. Balanse mellom aktivitet og hvile er spesielt viktig i starten, før det etter hvert vil bli lettere og lettere, forteller Kleven.

I likhet med kvinner som har født vaginalt, har du ikke krav på å få hjelp når du kommer hjem fra sykehuset. Jordmødrene råder deg til å bruke reseptfrie smertestillende ved behov, som paracetamol og ibux, samt å be om barselbesøk.

- Be om barselbesøk av jordmor i kommunen 1-3 dager etter hjemkomst. Om dette tilbudet ikke finnes i din kommune, etterlys det. Retningslinjer fra helsedirektoratet sier at alle kvinner skal ha tilbud om dette, sier Lysne.

Jordmødrene legger til at du bør være spesielt forsiktig med tunge løft, og at tyngre løft enn babyen de første ukene bør unnvikes.

Les også: 10 tips til den første tiden med den nyfødte

Nedsatt følelse rundt arret

Etter endt operasjon varierer det fra sykehus til sykehus om de bruker tråd eller agraffer til å lukke mageåpningen. Lysne forteller at stingene som oftest løser seg opp av seg selv, mens agraffer er små metallstifter som må fjernes av jordmor eller lege.

- Etter ett år er det som regel kun en tynn, hvit strek som er synlig rett over bikinilinjen, sier hun.

Kleven legger til at enkelte har nedsatt følelse i området rundt arret i lang tid etterpå, men at dette er normalt.

Gravid etter keisersnitt

- Du blir gravid igjen når du føler deg klar for det, men det er en fordel at det har gått to år etter et keisersnitt før du blir gravid igjen, sier Lysne.

Hun forteller at du kan føde vaginalt etter et keisersnitt med mindre legen på fødeavdelingen fraråder deg dette, men at det da er en risiko for at livmoren kan revne.

- Ved vaginal fødsel etter et keisersnitt overvåker vi riene litt tettere grunnet en svært liten, men økt risiko for at livmoren kan revne under den mest aktive delen av en fødsel: når kvinnen presser, forteller Lysne.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning