gravid etter fødsel

Du kan bli gravid igjen allerede én måned etter fødselen

Dette er symptomene på graviditet etter fødsel.

GRAVID ETTER FØDSEL :Vil du være helt sikker på å unngå graviditet etter fødselen bør du bruke prevensjon. Foto: Gettyimages.com
GRAVID ETTER FØDSEL :Vil du være helt sikker på å unngå graviditet etter fødselen bør du bruke prevensjon. Foto: Gettyimages.com
Publisert Oppdatert

Gravid etter fødsel?

  • De fleste får eggløsning og mensen cirka seks måneder etter fødselen. Det er normalt at det kan gå inntil ett år.
  • Går det mer enn ett år, bør man få en sjekk hos fastlegen, da kan det være hormoner som ikke er helt på plass ennå.
  • Husk at eggløsningen kommer før mensen, slik at hvis man ikke vil bli gravid igjen er det lurt å bruke prevensjon.

Kilde: Siri von Krogh, jordmor.

For å kunne bli gravid, må eggløsningsprosessen i kroppen komme i gang igjen. Det er individuelt når man får eggløsning igjen etter fødsel, men for de fleste vil det gå et par måneder før første eggløsning.

- De fleste kvinner opplever en lengre periode med blødning, såkalt "renselse" etter fødselen. Det er lite sannsynlig at kvinnen kan bli gravid i denne perioden, forteller Hildegunn Stoum, overlege og gynekolog ved Klinikk Spiren.

Gravid etter fødselen

Ifølge Stoum brukes bregrepet "ammeprevensjon" også fordi melkehormonet prolaktin hemmer eggløsning. Og kvinner som fullammer og ikke gir annen næring til barnet, har som regel ikke eggløsning de første seks månedene etter fødsel.

- Etter dette er det mer usikkert å bruke amming som prevensjon. Vil man være helt sikker på å unngå graviditet bør man i tillegg bruke prevensjon som spiral eller minipille, råder overlegen.

Stoum legger samtidig til:

- Dersom man ikke ammer, er det mulig for enkelte å bli gravide allerede etter én måned etter fødsel.

Siri von Krogh, jordmor og redaktør ved Altformamma.no, understreker at man kan bli gravid så fort eggløsningen er på plass.

- Eggløsning kommer 14 dager før menstruasjon og kvinner kan derfor bli gravide før de har hatt første menstruasjonsblødning, sier hun.

Fruktbarhet etter fødselen

Kroppen går gjennom en voldsom endringsprosess både under og etter en graviditet, da er det ekstra fascinerende at den likevel vil fortsette å fungere som før.

I alle fall dersom alt er som det skal være.

- Så lenge det ikke har skjedd noe helt spesielt under fødselen som påvirker reproduksjonsorganene slik at de er skadet, er kvinnen like fruktbar etter fødsel som hun var før, sier von Krogh.

Dette bekrefter Stoum.

- Når menstruasjonen har kommet tilbake etter en fødsel er kvinnen like fruktbar som tidligere, sier overlegen.

Les også: Dette bør dere vite om sex etter fødselen

Symptomene på graviditet

Når du først har vært gravid én gang, kjenner du sannsynligvis godt til de første symptomene du merket på kroppen i starten. Men, ifølge Stoum er det ikke sikkert at du vil merke dem på samme måte dersom du skulle bli gravid igjen.

- Vi forventer gjerne at andre svangerskap skal ligne det første, men de kan være svært forskjellige. Symptomene behøver ikke nødvendigvis være de samme i svangerskapene, sier overlegen.

Men noe de aller fleste kjenner på i tidlig graviditet er uansett ømme bryster, stikninger i livmor, trøtthet og kvalme.

- Etterhvert kommer andre symptomer som skyldes en voksende livmor, sier Stoum.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning