Baby og styling

Ekstrem baby-styling

Farrah Abraham har fått krass kritikk for å ha vokset datterens Sophias (3) øyenbryn. Utseendepresset øker blant småttisene.

BABYSTYLIST: Bak nettsiden www.babystylista.com står moteblogger og stylisten DeBalino, her avbildet med sammen med datteren.
BABYSTYLIST: Bak nettsiden www.babystylista.com står moteblogger og stylisten DeBalino, her avbildet med sammen med datteren. Foto: Foto: Brian Bobila/babystylista.com
Publisert Oppdatert

Babyer får hull i ørene, mangler de hår kan de få seg parykk, og det blir stadig vanligere å se små små barn stylet i designerklær, også i Norge.

MTVs «Teen mom»-stjerne Farrah Abraham fikk nylig krass kritikk verden over etter at det ble kjent at hun hadde vokset datterens Sophias øyenbryn.

bloggen sin beskrev Abraham hvordan hun til slutt måtte ty til pinsett for å pynte på treåringens bryn etter at hun hadde sovnet. Ifølge MTV-stjernen ble datteren «stolt» da hun fikk se resultatet.

La datteren i solariet

En annen mamma som kan sies å være over gjennomsnittet utseende-fokusert, er Patricia Krentcil fra New Jersey, som la sin fem år gamle datter i solariet. Krentcil selv antas å lide av «tanorexia», en avhengighet av å sole seg, og mistet foreldreretten til datteren etter solariumsepisoden.

I samme gate finner vi tidligere glamourmodell Katie Price, som ønsker å lansere sminke for barn og vil bruke sin to år gamle datter, Princess, som modell. Og kanskje også Suri Cruise (6), datteren til Tom Cruise og Katie Holmes, som i fjor ble kåret til verdens mest moteriktige barn. Suri blir hyppig avbildet med både sminke og høye hæler.

Får tips fra babystylist

MTVs «Teen mom»-stjerne Farrah Abraham fikk massiv kritikk da hun innrømmet at hun vokset øynebrynene på datteren Sophia (3).
MTVs «Teen mom»-stjerne Farrah Abraham fikk massiv kritikk da hun innrømmet at hun vokset øynebrynene på datteren Sophia (3). Foto: Foto: http://farrahabraham.me/4-all-blog/

Ekstreme tilfeller, selvfølgelig. Men nettsider som amerikanske Babystylista.com, hvor foreldre fra hele verden sender inn motebilder av sine nydelige småttiser og får motetips fra en egen babystylist, er nok ikke så langt unna her heller.

Ifølge stylisten bak nettsiden er målet å «inspirere datteren og alle små barn til å omfavne sine unike kvaliteter [...] og oppdage sin indre skjønnhet».

De fleste reagerer kraftig på overdreven styling av barn. En sunn ryggmargsrefleks, vil noen si, men er det virkelig så skadelig for søte småjenter å få på seg fine klær og pynte seg med mors sminke?

Ikke nødvendigvis, ifølge barnepsykolog Ellen Dahlen Flaaten ved Psykologteamet.no .

Skader ikke å gi komplimenter for utseendet

- Det er hyggelig å pynte barna sine, ingen foreldre skal ha dårlig samvittighet for det. Vi oppdrar jo gutter og jenter forskjellig, jenter får oppmerksomhet for andre ting enn gutter. Det er ikke så galt å si til en liten jente at hun er søt og har pene klær. Det å få komplimenter for utseendet hjelper barnet å like seg selv.

SURI I SKLIA: Datteren til skuespillerne Tom Cruise og Katie Holmes, Suri Cruise (6), er kåret til verdens mest moteriktige barn. Her leker prisvinneren i en park i New York.
SURI I SKLIA: Datteren til skuespillerne Tom Cruise og Katie Holmes, Suri Cruise (6), er kåret til verdens mest moteriktige barn. Her leker prisvinneren i en park i New York. Foto: FOTO: Stella Pictures

Men pene klær bør ikke være det eneste veslejenta får positiv oppmerksomhet for.

- Balansen er viktig. Hun trenger også få høre at hun var «modig som klatret i det treet», ikke bare at hun ser søt ut, dag etter dag. Blir jenta sett på som en liten barbiedukke, vil det prege hennes oppfatning av seg selv. Hun trenger å bli møtt av mennesker som interesserer seg for hvem hun er. Det er andres blikk og oppfatning av deg som blir avgjørende for hvordan du ser på deg selv, minner psykologen om.

Psykologen tror at en liten jente både kan ha hull i ørene, dyre klær og forsåvidt også sminke uten at det ødelegger hennes selvfølelse - så lenge hun har valgt det selv, og ikke er gjenstand for morens behov.

- Det er ikke så viktig om barnet av og til vil kle seg ut med leppestift, så lenge det ikke er foreldrene som legger sterke føringer. Barnet har behov for å bli møtt med respekt og begeistring, også når det vil gå med en strømpebukse med hull som ikke passer til kjolen, sier Flaaten.

Sårbar selvfølelse

Et barn må få eksistere for sin egen skyld, ikke for mors. Blir mammas behov for å se stylet og lekker ut presset på barnet, vil ikke selvfølelsen bli trygg.

En selvfølelse kun basert på utseendet, er nemlig svært sårbar.

- Utseendet forandrer seg jo. Du kan ikke bygge selvfølelse kun på hva du har på deg. En trygg selvfølelse handler om at du liker deg selv, uansett hvilke klær du går med. Den beskytter mot tanker om at «jeg ikke er god nok», og gir barnet trygghet på at det er verdt å elske, uavhengig av hvordan det ser ut.

- Må få lov å dulle med barnet sitt

Klessalget til barn har eksplodert de siste årene. Camilla Smith, klesagent for barneklær i selskapet Major Fashion for Minors, mener at mødre ikke trenger å ha dårlig samvittighet for å kle jentene sine opp i pene, dyre klær.

- I Norge skal vi alltid være så utrolig praktiske, klærne skal være tåle vær og vind, vi skal fortsatt være litt vikinger. Men hvorfor skal ikke en mamma, som gjerne har hatt en lang karriere, få lov til å bruke penger og dulle litt med det etterlengtede barnet sitt?

Mange førstegangsfødende er godt etablerte voksne med råd til å bruke mange penger på barna. Smith forstår at mødre, som har ventet lenge på å få barn eller kanskje har adoptert, har lyst til å kjøpe det beste utstyret og pene klær.

- Og det handler ikke om Dior-tåteflasker og Gucci-kjoler, men kanskje like mye om dyrt ulltøy - at man velger alpakka i stedet for vanlig ull, eller til og med kasjmir. Små barn har ikke noe begrep om merker og hva som er dyrt og billig, så jeg skjønner ikke hvordan det skal kunne skade barnet, sier Smith.

Les også:

Slik unngår du bortskjemte barn

Test deg selv: Er du en moteslave?

Fem barn på tre år

Så mange ganger i uka bør dere ha sex

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning