De kuleste dingsene til barnevogna

Du har vel telefonlader og iPad-holder?

Ikke bare transportmiddel: Nå skal barnevognen være utstyrt med både lys, musikk og kaffe latte holder.

DET LILLE EKSTRA: iPad-holder eller egne vogn-votter til kalde trilleturer. Slik får du tak i det kuleste tilbehøret til barnevognen.
DET LILLE EKSTRA: iPad-holder eller egne vogn-votter til kalde trilleturer. Slik får du tak i det kuleste tilbehøret til barnevognen. Foto: FOTO: Produsent/forhandler
Publisert Oppdatert

For nye og vordende foreldre er det mange investeringer som skal gjøres til småen melder sin ankomst. En av de aller største - og dyreste - av disse er barnevognen. Her er det ofte mange kriterier og bruksområder som skal inn til vurdering før det endelige valget faller. Trenger man en vogn som er perfekt for turer i skog og mark, eller er det bygater og kjøpesentre som gjelder når man skal trille? Eller er det viktigere å kjøre samme stil som kjendis-mammaene?

Og ikke tro at du kan puste lettet ut når vognen er på plass. Da er det jo på tide å sjekke ut alt det kule tilbehøret du kanskje ikke visste at du trengte.

Trendy tilbehør

1. Holder for mat og drikke

Enten det er til din egen ta-med latte eller småens drikkekopp, så kan det være praktisk å ha en koppholder festet på vognen. Noen vognprodusenter har egne koppholdere som er å få kjøpt som tilbehør til nettopp den vognen du har, blant annet Bugaboo og Mountain Buggy, men det finnes også et stort utvalg koppholdere som passer på de aller fleste barnevogner.

Det samme gjelder lommer og brett som skal holde på mat og snack til gullungen når dere er ute og triller. Disse er som regel en rimelig investering, og noe mange synes gjør trilleturen både mer praktisk og ikke minst hyggelig.

MAT OG DRIKKE: Smart oppbevaring til snacks eller drikke til både deg og babyen er det mange som har investert i til barnevognen.
MAT OG DRIKKE: Smart oppbevaring til snacks eller drikke til både deg og babyen er det mange som har investert i til barnevognen. Foto: FOTO: Produsent/forhandler

2. iPhone og iPad-holdere

Det finner vel knapt moderne foreldre i dag som ikke har en smarttelefon. Og da disse i stor grad har erstattet både fotoapparat og musikkspiller, i tillegg til å være telefon og gi oss internett-tilgang, kan de færreste av oss forestille oss å forlate huset om morgenen uten denne på lomma.

Men skal du ut på trilletur kan det være praktisk å slippe å måtte håndtere telefonen med én hånd og vognen med den andre, enten du nå skal sende en SMS om hvor du skal møte barselgruppa, eller Instagramme et bilde at noe søtt småen nettopp gjorde. Det er her smarttelefon-holderen kommer inn. Disse er å få kjøpt enten som universalmodell som passer til mange typer telefoner, eller som spesifikk til din vogn - blant annet har Bugaboo en egen iPhone holder som passer på styret til deres modeller Cameleon, Bee og Donkey.

Når minsten er blitt så stor at han sitter oppreist i vognen når dere er ute på tur, kan det ofte være kjekt å ha noe å ty til som kan underholde, enten man nå står i kø på super'n eller sitter på trikken på vei hjem. Og hva er vel bedre enn iPaden, med sine utallige apper for småbarn. Nå får du en egen holder som du kan feste nettbrettet enkelt og trygt på vognen med. Det koster rund 450 kroner.

3. Lys

APP-HENGIG: Det finnes drøssevis av apper som er laget for å underholde de minste. Nå kan de leke med iPaden mens du er ute på trilletur også.
APP-HENGIG: Det finnes drøssevis av apper som er laget for å underholde de minste. Nå kan de leke med iPaden mens du er ute på trilletur også. Foto: FOTO: Produsent/forhandler
KLARER OSS IKKE UTEN: Alle moderne foreldre har smart-telefonen innen rekkevidde nesten uansett hvor man er. Nå kan du sendte tekstmeldinger eller Instagramme bilder mens du triller også.
KLARER OSS IKKE UTEN: Alle moderne foreldre har smart-telefonen innen rekkevidde nesten uansett hvor man er. Nå kan du sendte tekstmeldinger eller Instagramme bilder mens du triller også. Foto: FOTO: Produsent/forhandler

Om du er glad i ettermiddags- og kveldsturer når du skal ut å trille, er du sikkert allerede flink til å bruke refleks, både på deg selv og barnevognen. Men hva om du kunne lyse opp veien der du gikk også? Det kan du nemlig nå.

Vognen Origami fra 4moms (foreløpig ikke tilgjengelig på det norske markedet, men kommer snart) har nemlig løpe-lys festet fremme på vognen, i tillegg til kvelds- og nattlys festet under setet som vil lyse opp veien om du skulle være ute etter mørkets frembrudd.

Du kan selv slå av og på disse lysene ved hjelp av knotten på styret.

Du kan også få lys fra Jacootie Lights, som festes på styret eller undersiden av vognen, og som passer til de fleste barnevogner på markedet.

4. Vogn-votter

Det mangler ikke på kalde vinterdager på vår kant av verden, men ut å trille må man. Det finnes selvsagt mange fine votter og hansker man enten kan kjøpe eller strikke selv, men hva med disse smarte - og supervarme vogn-vottene? Garantert å bli en snakkis på neste barseltreff.

KLAR FOR KVELDSTUR: Disse lysene monterer du lett på styret på vognen.
KLAR FOR KVELDSTUR: Disse lysene monterer du lett på styret på vognen. Foto: FOTO: Produsent/forhandler
ORBIT: Denne barnevognen er utstyrt med lys.
ORBIT: Denne barnevognen er utstyrt med lys. Foto: FOTO: Produsent/forhandler

Kan bestilles her og koster ca. 250 kroner.

5. Mp3 spiller og høyttallere

Mange av oss synes det er hyggelig med litt musikk på øret når vi triller. Og ja da, det er klart at de fleste har både iPod eller smarttelefon fullastet med musikk, men hva om du kunne ha musikken PÅ barnevognen, slik at småen også kunne nyte søt musikk når dere er ute på tur?

Det kan du med jogge-vognen Jeep Liberty Limited med det smarte innebyggede iBaby sound system. Denne vognen har innebyggede høyttallere, slik at når du kobler på iPoden eller mp3 spilleren din, kan du spille musikk så høyt du bare vil.

6. Pedometer

For mange nybakte mødre er trilleturen også dagens trim. Og skal man først lage en treningstime ut av turen, kan det jo være kjekt å holde kontroll på både hvor langt man har gått og hvor mange kalorier man har forbrent.

Da kan denne lille dingsen hjelpe: Strollometer - et pedometer du fester på barnevognen som forteller deg hvor raskt du går, gjennomsnittsfart, kalorier forbrent, avstand fra destinasjon og temperaturen der du er.

ALDRI MER KALDE HENDER: Med disse vogn-vottene blir selv de kaldeste trilleturer til en lek.
ALDRI MER KALDE HENDER: Med disse vogn-vottene blir selv de kaldeste trilleturer til en lek. Foto: FOTO: Produsent/forhandler
SØT MUSIKK: Denne barnevognen har innebygget mp3 spiller.
SØT MUSIKK: Denne barnevognen har innebygget mp3 spiller. Foto: FOTO: Produsent/forhandler

7. Mobillader

Få ting er så kjipt som å bli fri for batteri på telefonen eller iPoden når du løper rundt omkring eller er ute på trilletur. Slapp av, det problemet er historie med denne vognen, som har innebygget mobillader i styret.

Bare plugg duppedittene dine i laderen som sitter fast på Origami-vognen. I bakhjulene sitter små generatorer som lader vognen når du går, slik at denne vognen i prinsippet produserer sin egen strøm, som igjen lader telefonen din.

8. Smart oppbevaring

Svært mange foreldre velger å kjøpe ekstrautstyr til barnevognen i form av smart oppbevaring. Denne lille dingsen fra Skip Hop er ikke bare smart, men i tillegg også nokså kompakt og pen å se på i forhold til mange andre modeller på markedet. Her oppbevarer du nøkler, mobiltelefon, bankkort og andre småting du ofte trenger å ha for hånden når du er ute på tur.

Bruker penger på tilbehør

Driftsjef i Barnas Hus, Pernille F. Haug, merker at norske foreldre er stadig mer opptatte av å ha det nyeste og beste til sine søte små, også når det kommer til barnevogner og utstyr til disse.

LADER TELEFONEN: Det er kjipt å være ute på tur og bli fri for strøm på telefonen. Det trenger du ikke bekymre deg for med denne vognen.
LADER TELEFONEN: Det er kjipt å være ute på tur og bli fri for strøm på telefonen. Det trenger du ikke bekymre deg for med denne vognen. Foto: FOTO: Produsent/forhandler
HOLD TELLING: Mange bruker trilleturer som effektiv trim i kampen mot baby-kiloene. Da kan det være greit med en skritt-teller som holder orden på hvor langt du har gått.
HOLD TELLING: Mange bruker trilleturer som effektiv trim i kampen mot baby-kiloene. Da kan det være greit med en skritt-teller som holder orden på hvor langt du har gått. Foto: FOTO: Produsent/forhandler

- Nordmenn er opptatte av at barneutstyret skal ha god og varig kvalitet, forklarer Haug til Foreldre & Barn.

- Barnevognen er en viktig investering for nordmenn, som er flinke til å trille på tur med barna. Og da er det lett å forstå at produkter som gjør denne hverdagen mer behagelig er populære.

Også hos andre barneutstyrsforhandlere har man merket denne trenden.

- Vi selger for eksempel utrolig mange koppholdere, forklarer Anders hos Barnevognhuset Rudo på Strømmen.

- Det samme gjelder sånn oppbevaringsmapper som skal festes på styret på vognen. Generelt vil jeg si at kundene våre er opptatte av praktiske ting til vognen også, som regntrekk og solskjerming.

Selgeren forklarer at de ikke for øyeblikket har inne holdere til verken iPhone eller iPad, men har stor tro på at denne typen produkter kommer til å selge som varmt hvetebrød om de får det inn i fremtiden.

- Klart det, nordmenn er jo opptatte av å ha det siste av det siste, spesielt når det gjelder teknologi, forklarer Anders.

- Og å kunne kombinere dette med å trille på tur tror jeg vil være noe de fleste moderne foreldre er interesserte i.

Vil ha produkter som reflekterer livsstilen vår

Sosialantropolog og trendforsker Gunn Helen Øye, som driver trendanalysebyrået i Eye;Watch i Oslo, vil tro at mange norske foreldre lar seg friste av lekkert og trendy tilbehør til barnevognen.

- For det første så blir jo også kvinner stadig mer opptatt av og avhengige av teknologi, forklarer Øye til Foreldre & Barn.

- Så her er nok menn og kvinner mer på samme nivå nå. I tillegg til at foreldre flest er interesserte i produkter som gjør hverdagen enklere.

Trendforskeren mener villigheten til å investere i tilbehør og duppedingser til barnevognen henger tett sammen med at vi i Norge har økonomi, slik at vi ikke trenger å spare på produkter til barna.

OPPBEVARING: Mange investerer i en av disse smarte oppbevaringsveskene til vognstyret. Perfekt for å holde orden på småleker, våtservietter, nøkler eller smokker.
OPPBEVARING: Mange investerer i en av disse smarte oppbevaringsveskene til vognstyret. Perfekt for å holde orden på småleker, våtservietter, nøkler eller smokker. Foto: FOTO: Produsent/forhandler

- Vi kan bruke penger på ting som fenger oss, og som vi synes er lekre uten at det betyr noe for økonomien vår, forklarer Øye.

- Vi viser hvem vi er i stor grad gjennom produktene vi kjøper og viser oss med, og de aller fleste av oss har råd til å ikke bare tenke praktisk, men også la oss forføre av ting vi synes er smarte og kule.

Les også:

Stor guide til barnevogner - slik velger du

10 produkter som letter hverdagen for småbarnsforeldre

Luksus v. billig baby: 35 000 kroner skiller disse startpakkene

Derfor bør barna trilles baklengs

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning