Unge mødre

– Datteren din fortjener en eldre og flinkere mor

Les hvilke kommentarer disse unge mødrene får etter seg.

UNGE MØDRE: Josefine (18) var 16 år da hun ble uplanlagt gravid. Her er hun med datteren Amanda.
UNGE MØDRE: Josefine (18) var 16 år da hun ble uplanlagt gravid. Her er hun med datteren Amanda. Foto: Julie Nielsen Ophaug
Publisert Oppdatert
Når unge velger å starte i «feil» ende, så medfører dette automatisk reaksjoner.

«..alle dere tenåringsjenter på 16 eller yngre; dere har absolutt ingen grunn til å være stolte av barnet dere bærer på. Ei jente som har fullført en utdannelse, eier egen bolig, jobber for pengene sine, har ektemann og har tenkt nøye gjennom dette med å stifte familie, har grunn til å være stolt, snakke om graviditeten med stolthet i stemmen og vise frem magen sin. Dumme fjortiser som ble litt for fulle på fest, havnet i senga, ikke gadd bruke kondom, og som ved et uhell tilfeldigvis ble gravide, har ingen grunn til å være stolte.» skrives det på en offentlig blogg.

Alderen blir et tema

Josefine Lossius (18) var 16 år gammel da hun ble uplanlagt gravid med datteren Amanda. På bloggen sin, hvor hun skriver om hverdagen som ung mor, får tidevis frekke kommentarer fra lesere.

- Alderen min blir alltid nevnt om det er noe som har skjedd med datteren min. Som da hun falt ned fra den brede dobbeltsengen til meg og kjæresten min, Jens. Vi hadde lagt henne litt før oss. Dette nevnte jeg på bloggen, og vips fikk jeg høre at datteren min fortjente en eldre og flinkere mor, forteller hun.

- Jeg fikk høre at hendelsen skjedde fordi jeg var for uerfaren og ung. Men jeg tror en 30 år gammel dame er like uerfaren som en 17 åring når man får sitt første barn, fortsetter hun.

Flere norske forumbrukere har også deltatt i debatter som angår unge tenåringsmødre som blogger om mammatilværelsen.

«Jeg synes det er totalt uansvarlig at en 14-åring skal ha omsorg for et barn i Norge. At hun lager en blogg om barnet og legger ut bilder understreker dette. Det er opplagt at barnet burde plasseres i fosterhjem eller at BV burde gripe inn på annen måte.» skriver en anonym bruker på Din Baby-forumet til Foreldre.no.

Følger ikke normene

HELDIG: Frida Madeleine Hansen (15) har ikke opplevd noe særlig negativ kritikk etter at hun ble mamma.
HELDIG: Frida Madeleine Hansen (15) har ikke opplevd noe særlig negativ kritikk etter at hun ble mamma. Foto: Privat

Tenåringsmødre

Så mange tenåringer i Norge ble mødre i 2012:

  • < 15 år: 9
  • 16-17 år: 174
  • 18-19 år: 800

Kilde: Medisinsk fødselsregister

Tove Merethe Lorentzen er veileder og helsesøster ved Amathea i Bodø. Hun forteller at vi i Norge har noen normer som de fleste følger.

- En av disse er at man først skal få seg en utdanning. Så jobb, hus og bil før man begynner med familieplanlegging. Når unge velger å starte i «feil» ende, så medfører dette automatisk reaksjoner.

Det har Josefine fått kjenne.

- En jordmor fortalte meg at hun gruet seg til å være med på fødselen min fordi hun ikke trodde jeg kom til å takle det like bra som en eldre kvinne.

I følge Josefine mente jordmoren at det kunne bli altfor vanskelig for en på hennes alder.

Les også: Her er de tingene vi skulle ønske noen hadde fortalt oss.

Blir fremstilt i et negativt lys

Frida Madeleine Hansen (15) ble gravid som 14 åring, og blogger om det. Hun ikke opplevd mye negativ kritikk, men det kommer en kommentar i ny og né.

- Den typiske er: du er ikke gammel nok til å ha sex engang, forklarer hun.

Frida synes det mest krevende er at alle unge mødre blir skåret over én kam.

- Under russerevyen i Kongsberg hadde de et innslag hvor de hevdet at vi ville ha barn for å komme på topplisten på blogg.no. Jeg skjønner jo at det var en spøk, men i mine øyne dro de den litt langt.

- Jeg skulle ønske at folk satte seg litt mer inn i situasjonen før de kommer med kritikk. Alt er ikke som i Unge Mødre, fortsetter hun.

Josefine bekrefter det Frida sier.

- Jeg mener flere av mødrene som deltar i dette programmet blir fremstilt som mye mer uansvarlige enn hva de egentlig er, sier Josefine.

KRITIKK: Josefine (18) har opplevd å få mye kritikk fordi hun er ung mor.
KRITIKK: Josefine (18) har opplevd å få mye kritikk fordi hun er ung mor. Foto: Julie Nielsen Ophaug

- Det er ganske tungt å være mamma i ung alder, og da trenger man ikke at alle jobber imot en i tillegg til de daglige utfordringene man har, fortsetter hun.

Krever en viss «ryggrad»

Lorentzen forteller at mange unge er veldig vare på hva voksne sier - og overtolker mange ganger reaksjoner som er negative.

- De er redde for reaksjoner og redde for at dette kan påvirke deres valg. Mange tar nok abort før de forteller foreldrene og andre rundt dem at de er gravide, nettopp av den grunn. Det kreves en viss «ryggrad» å stå i et valg der flere ønsker det motsatte enn deg selv, forklarer hun.

Hun forteller at det er viktig at moren tar avgjørelser på eget grunnlag.

- Velger de å ta abort på grunn av andres meninger, så er det greit, bare ungdommen er bevisst på at det er grunnen, sier hun.

Hun råder unge jenter som ønsker å bli gravide om å oppsøke noen de kan snakke med, for eksempel hos Amathea der de kan møte en nøytral veileder.

- Det å gi ungdommene tid og en god veiledning vil i mange tilfeller føre til trygge, omsorgsfulle foreldre, selv om de er unge, sier hun.

Positivt å være ung mor

Til tross for kritikk, velger begge jentene å fokusere på fordelene ved å være ung mor.

- Jeg har plenty med energi! Det gjør meg ikke så veldig masse å sitte oppe en natt eller fem. Kroppen min tåler det. Jeg får jo også et veldig langt liv sammen med datteren min, og hun vil ha en mor som har energi til henne nesten hele livet, forteller Josefine.

Frida forteller at hun har blitt mer voksen og tar mye mer ansvar enn tidligere.

- På skolen tar de meg mer seriøst. Det gjelder både elever og lærere. Jeg er ikke en liten drittunge som klager på alt lenger. Livet mitt har generelt bare blitt bedre, og jeg tror rett og slett ikke jeg hadde fått så gode karakterer som jeg gjør nå hvis jeg ikke hadde fått Linnéa. Jeg tar ting mer på alvor og er veldig fokusert på fremtiden.

Les også:

Malin ble gravid som 14 åring

Her er dobbeltnavnene unge foreldre velger

Vankselig å være ung mor

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning