Bilder av nyfødte barn:

Født i går

På disse bildene er lykken, kjærligheten og styrken én dag ung.

ÉN DAG UNG: Fotograf Jenny Lewis har fotografert mødre og deres nyfødte barn i sine hjem i London. Her en kvinne ved navn Jenny og hennes nyfødte datter Nora.
ÉN DAG UNG: Fotograf Jenny Lewis har fotografert mødre og deres nyfødte barn i sine hjem i London. Her en kvinne ved navn Jenny og hennes nyfødte datter Nora. Foto: Foto: Jenny Lewis
Publisert Oppdatert

Jenny Lewis

Britisk fotograf bosatt i Hackney, London.

Mest kjent for portrettfotografering av kjendiser, blant annet for The Times.

Fotoboka One Day Young portretterer nybakte mødre og deres barn det første døgnet etter fødsel.

Boka gis ut på forlaget Hoxton Mini Press.

BOK: One Day Young utgis på Hoxton Mini Press.
BOK: One Day Young utgis på Hoxton Mini Press. Foto: Foto: Jenny Lewis/Hoxton Mini Press

- Jeg ville vise styrken og motstandskraften kvinner har rett etter fødsel - en styrke som verden i dag i stor grad underkjenner, sier den britiske fotografen Jenny Lewis.

Jenny Lewis er mest kjent for sine mange portrettfotografier av kjendiser.

Men de siste fem årene har hun i tillegg jobbet med et eget prosjekt, og fotografert kvinner med sine nyfødte barn mindre enn 24 timer etter fødselen.

En dag ung

Resultatet har hun nå utgitt i boken One Day Young – som hun selv kaller både trassig og vakker.

- Veldig tidlig i prosjektet visste jeg at jeg ville konsentrere meg om det første døgnet, da kvinnens kropp er overveldet av hormoner. Jeg ville fange det nådeløst fysiske i øyeblikket, rett fra slagmarken. Jeg ville få med svetten som fortsatt glinser på morens hud, navlestrengen som nettopp er klippet over, og den storøyde undringen når kvinnene innser det enorme i det det har oppnådd og overlevd, sier Lewis.

Noe av hensikten med prosjektet var også å vise og forsikre kvinner om at det går bra, til tross for at fødselen er smertefull.

- Ja, det gjør vondt, men det er en positiv smerte, den har en hensikt og er en del av reisen, av det å bli mor. Jeg ville vise de andre og langt sterkere følelsene: Lykken, den overveldende kjærligheten og den triumferende seieren enhver ny mor føler. Dette er det vi burde formidle til kommende generasjoner, i stedet for å lamme dem med frykt, sier hun.

Eget nabolag

Lewis finkjemmet sin egen bydel Hackney i Øst-London for å finne kvinner som ville la seg fotografere. Bydelen er en av Londons fattigste, med en blandet befolkning og et svært rikt kulturliv.

Lewis var tydelig på at hun ikke ville plukke ut folk etter utseende, alder, rase eller sosial klasse – men inkluderte alle som ville være med. Hun hengte opp lapper på frisørsalonger og småbutikker der hun ba interesserte ta kontakt.

Ro

I fem år var hun standby for kvinnene som ville bli fotografert, klar til å hoppe på sykkelen sin så fort hun fikk beskjed om at nå var barnet født. Alle bildene er tatt i kvinnenes eget hjem.

- Etter hvert som prosjektet utviklet seg, ble det umulig å ignorere det tydelige mantraet av ro som gjennomstrømmet alle bildene. Fotografiene utfordrer det forventede bildet av de første 24 timene, de er en ren hyllest til hva det vil si å være mor, sier hun.

HAZEL OG RUDY: Lykke er en av de viktigste følelsene fotograf Jenny Lewis vil formidle.
HAZEL OG RUDY: Lykke er en av de viktigste følelsene fotograf Jenny Lewis vil formidle. Foto: Foto: Jenny Lewis
KIM OG PERSEUS: Alle kvinnene Jenny Lewis har fotografert, er bosatt i hennes eget nabolag Hackney.
KIM OG PERSEUS: Alle kvinnene Jenny Lewis har fotografert, er bosatt i hennes eget nabolag Hackney. Foto: Foto: Jenny Lewis
CLEMMIE og Imogen: - Jeg ville fange det nådeløst fysiske i øyeblikket, rett fra slagmarken, forteller fotograf Jenny Lewis om hvorfor hun ville ta bildene innen 24 timer etter fødselen.
CLEMMIE og Imogen: - Jeg ville fange det nådeløst fysiske i øyeblikket, rett fra slagmarken, forteller fotograf Jenny Lewis om hvorfor hun ville ta bildene innen 24 timer etter fødselen. Foto: Foto: Jenny Lewis
JOTI OG KIRAN: I arbeidet med prosjektet oppdaget fotograf Jenny Lewis at bildene av de nybakte mødrene først og fremst utstråler ro.
JOTI OG KIRAN: I arbeidet med prosjektet oppdaget fotograf Jenny Lewis at bildene av de nybakte mødrene først og fremst utstråler ro. Foto: Foto: Jenny Lewis
SHENELLE OG ARISSA: - Jeg ville fange den storøyde undringen når kvinnene innser det enorme i det det har oppnådd, sier fotograf Jenny Lewis.
SHENELLE OG ARISSA: - Jeg ville fange den storøyde undringen når kvinnene innser det enorme i det det har oppnådd, sier fotograf Jenny Lewis. Foto: Foto: Jenny Lewis
LAURE OG TYRICK: Fotograf Jenny Lewis ville ikke plukke ut deltakere til fotoprosjektet etter alder eller utseende, men inkluderte alle som ville være med.
LAURE OG TYRICK: Fotograf Jenny Lewis ville ikke plukke ut deltakere til fotoprosjektet etter alder eller utseende, men inkluderte alle som ville være med. Foto: Foto: Jenny Lewis
KYLE OG WINONA: Fotograf Jenny Lewis karakterisere bildeserien selv som både trassig og vakker.
KYLE OG WINONA: Fotograf Jenny Lewis karakterisere bildeserien selv som både trassig og vakker. Foto: Foto: Jenny Lewis

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning