Test av middagsglass til baby

- Ingen voksne ville spist dette selv

Barnemat på glass smaker i beste fall ingenting, det er en kjent sak. Men visste du at middagsglassene heller ikke gir optimal ernæring til spedbarn?

BARNEMAT PÅ GLASS: Erik spiser, men er ganske skeptisk.
BARNEMAT PÅ GLASS: Erik spiser, men er ganske skeptisk. Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Rut Anne Thomassen
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Rut Anne Thomassen Foto: Tore Fjeld

OM TESTEN

I denne testen har vi vurdert barnemat på glass for ulike aldersgrupper fra fire produsenter som har sine produkter tilgjengelig i norske dagligvarebutikker. Karakterene er satt ut fra en helhetsvurdering av næringsinnhold, smak og konsistens tilpasset den aktuelle aldersgruppen.

Slik lager du barnemat selv

Eksempel:

50 g fisk/kjøtt/kylling (farsemat kan også brukes som fiskeboller, fiskepudding, kjøtt- kyllingfarse, myke kjøttboller - kjøttdeig er en vanskeligere konsistens)

1 potet/2 ss pasta/2 ss ris

Grønnsaker av ulike slag f.eks gulrot, selleri, erter m.m

Noen ts olje/margarin

Vann

ev hvit saus/brun saus/tomat saus (kan lages hjemme, men vær forsiktig med å salte for mye)

Del kjøtt/kylling i biter. Kjøttet kan stekes litt forsiktig først og kokes deretter i vann, kyllingen kokes i vannet. Mos i kjøkkenmaskin til ønsket konsistens.

Fisk kan gjerne bakes i folie i ovnen, da blir den lett å flake/mose med gaffel.

Kok potet/pasta/ris godt - mos med litt kokevann og olje/margarin

Kok grønnsaker myke - mos med litt kokevann og olje/margarin

Man kan godt krydre med litt persille/urter/karri/kardemomme/hvitløk etc.

La barnet gjerne smake kjøtt, potet/pasta/ris og grønnsaker hver for seg i starten.

Du må gjerne ta utgangspunkt i det resten av familien skal spise til middag, salte litt mindre under tilberedning og servere babyen det samme som resten i en konsistens hun/han mestrer.

Kilde: Rut Anne Thomassen

- Jeg tror ingen voksne ville spist denne maten selv, sier klinisk ernæringsfysiolog Rut Anne Thomassen som har testet middagsmat på glass for spedbarn, for Foreldre & Barn.

Vi har latt være å kåre en vinner i denne testen. Grunnen er at ingen av produktene ifølge vår tester dekker et vanlig behov for næringsinnhold.

Mange foreldre kjøper ferdiglaget middagsmat på glass til barna sine. Det er lettvint å lage, lett tilgjengelig og noen føler seg også usikre på hvordan de skal lage mat selv til så små barn.

- De barnematglassene som er til salgs i Norge, inneholder ikke noe som er farlig for barnet. Det er helt greit å gi en gang i blant, for eksempel på tur eller hvis du har dårlig tid. Men til daglig vil jeg anbefale at man heller lager kmaten selv, sier Thomassen.

Hun jobber til daglig med barn og spiseproblemer med Barneklinikken på Oslo Universitetssykehus, og har skrevet boken Bare barnemat! - Riktig kosthold for gravide, ammende, barn og ungdom.

For lite kjøtt

Hun mener barnemat på glass mangler flere egenskaper som er viktige for et lite barn som skal lære seg å spise "vanlig mat":

  • Alle typene, uavhengig av produsent, inneholder for lite kjøtt eller fisk til at de gir nok proteiner og jern til å dekke et barns behov. Barnet er nødt til å få tilskudd av jern på en annen måte, for eksempel i jernberiket grøt.
  • Energinivået er for lavt i mange av typene. Noen har også for lite fett til å kunne anbefales som ernæring for barn.
  • Konsistensen er for de fleste typene slik at de i ikke gir tyggetrening. Mange av rettene er så tyntflytende at barnet vil ha problemer med å klare å spise det.

Rettene inneholder ulike ingredienser som er blandet grundig sammen til en grøt. Dette gjør at de ulike smaksvariantene smaker mer og mindre likt, og barnet lærer ikke at forskjellige råvarer smaker forskjellig.

- Det er en veldig unaturlig måte å spise på, det at alt sammen er blandet sammen til en grøt. Selv om en rett inneholder brokkoli, smaker den ikke brokkoli. Det gir derfor liten trening av barnets smakssanser, mener Thomassen.

Ernæringsfysiologen mener barn i stor grad kan spise den samme maten som resten av familien, så fremt dette er et normalt, sunt kosthold. Allerede fra 4-6 måneders alder er det lurt å begynne å begynne å venne barnet til de smakene som er vanlige i vår matkultur.

- De fleste barn må smake på ting mange ganger før de begynner å like det. Foreldrene må ta ansvar for å lære barnet gode matvaner. Det kan du gjøre ved å oppfordre til å smake, igjen og igjen, mener Thomassen. La barnet smake all type mat.

Mos med gaffel

I MÅLGRUPPEN: Erik Solberg (1) er midt i barnematprodusentenes målgruppe, men ikke overbegeistret for ferdiglaget mat.
I MÅLGRUPPEN: Erik Solberg (1) er midt i barnematprodusentenes målgruppe, men ikke overbegeistret for ferdiglaget mat. Foto: Tore Fjeld
SPISE!: Lisa Nielsen (7 mnd) og Erik Solberg (1) tester barnemat på glass.
SPISE!: Lisa Nielsen (7 mnd) og Erik Solberg (1) tester barnemat på glass. Foto: Tore Fjeld
LYKKE-LISA: Lille Lisa synes ikke maten smakte så verst.
LYKKE-LISA: Lille Lisa synes ikke maten smakte så verst. Foto: Tore Fjeld
KOS: Erik er etterhvert mer interessert i å klå på Lisa enn å spise.
KOS: Erik er etterhvert mer interessert i å klå på Lisa enn å spise. Foto: Tore Fjeld

Mange foreldre tror det er mye "hokus pokus" å lage mat til et spedbarn. Det er det ikke, beroliger ernæringsfysiolog Thomassen.

- Mos kokte grønnsaker og poteter med gaffelen. Bland med litt kjøtt eller fisk.

Maten i de ferdige glassene er oftest tilsatt vann, i tillegg til at de er moset veldig finmalt. Dette gjør at konsistensen ofte blir litt rennende, og det er vanskelig for barnet å spise. Selv de minste barna skal ha litt tyggemotstand, mener Thomassen.

Hun påpeker også at det å lære å spise ikke bare handler om at barnet skal få i seg næring, men at det skal lære å spise.

Det kan synes som om barnematprodusentene tror det er en konkurranse om å få flest mulig ulike grønnsaker opp i et og samme middagsglass.

- Jeg synes det hadde vært bedre om de hadde tatt færre ingredienser i hvert glass, slik at det faktisk ville være mulig å gjenkjenne ulike smaker.

Lille Erik på snart ett år er for tiden hjemme med pappa Per Amund Solberg i Ski i Akershus. Per Amund forteller at sønnen aldri har vært så begeistret for middagsmat på glass.

- Jeg hadde ikke hatt noe imot å gi ham et glass med sånn mat av og til. Men han vil ikke ha det. Derfor har det blitt til at vi lager maten selv, forteller pappaen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning