svøpe baby

Slik svøper du babyen din

Svøping skal bare foregå i korte perioder av gangen og babyen må være under konstant oppsyn.

SVØPE BABY: Svøping kan være en effektiv teknikk å bruke på babyer som eksempelvis ikke klarer å roe seg grunnet overstimulering, overtrøtthet eller magesmerter.
SVØPE BABY: Svøping kan være en effektiv teknikk å bruke på babyer som eksempelvis ikke klarer å roe seg grunnet overstimulering, overtrøtthet eller magesmerter. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Fordi babyen ligger varmt og trangt i mors mage, kan overgangen til verden være brå. Det er derfor mange småbarnsforeldre sverger til svøping, også kalt reiving.

Svøping innebærer at babyen pakkes inn i et teppe, og at bare hodet stikker ut. Dette skal få babyen til å roe seg ned og kan blant annet fungere dersom babyen er svært urolig.

Svøpe baby

- Mange babyer liker godt den tryggheten det gir å bli pakket godt inn. Jeg vet imidlertid at dette er en omstridt teknikk, og mye av grunnen ligger i måten teknikken utføres på. Svøping i seg selv er ikke skadelig for barn om det er utført riktig, sier Attachment Parenting International-leder og driver av Tilknytningspedagogene, Ingrid Prøsch.

Hun forklarer at å tulle et gråtende barn hardt inn i stoff kan virke traumatiserende på barnet, og at man derfor må bruke rolige bevegelser mens man holder ansiktskontakten og snakker rolig til babyen. Hun understreker imidlertid at foreldre bør være oppmerksomme på hva babyen forsøker å formidle med gråten sin før de bruker svøping som teknikk.

- Bruker du svøping hver gang babyen er urolig eller gråter er det stor fare for at man overser viktige signaler, sier Prøsch.

Tilknytningspedagogen mener at svøping kan være et godt verktøy for babyer som ikke klarer å roe seg grunnet overstimulering, overtrøtthet eller magesmerter, men bare i korte perioder og under konstant oppsyn. Hun legger imidlertid til at det finnes mange gode alternativer til svøping, og at mange barn vil oppleve den samme roen i gode ergonomiske bæreseler- og sjal.

- Vær bæring og samsoving vil både hofteproblematikken, nærhetsbehovene og en del av de andre motforestillingene mot svøping være ivaretatt, sier Prøsch.

Stor overgang for babyen

Også spesialist i barnefysioterapi, Ute Imhof, mener at svøping er et fantastisk hjelpemiddel for nybakte foreldre, fordi barnet fra naturens side har ligget trangt i livmoren i ni måneder.

- Svøping er veldig fint og jeg bruker det helt bevisst på de aller minste, sier fysioterapeuten.

Hun forklarer at det er en stor overgang for babyen å komme ut av mors mage, og at det for mange blir så heftig at de ikke finner roen. Med svøping forhindrer du at babyen, i ren refleks, slår armene forskrekket ut og våkner med et skrik.

- Når foreldre kommer til meg med urolige babyer eller barn som sliter med ammingen, viser jeg foreldrene svøpeteknikken. Det er viktig at armene ligger i kryss og at beina er fri, sier Imhof.

Les også: Dette skiller kolikk fra babygråt

Hvordan svøpe baby?

Teknikken i Youtube-videoen under går barnefysioterapeuten god for:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning