SKurv hos baby

Slik fjerner du skurv i hodebunnen på baby

Derfor flasser babyen.

SKURV HOS BABY: Skurv kan se ut som ganske vanlig flass, men det er vanlig at det ses som et tykkere, fett lag. Heldigvis går det ikke utover barnets hårvekst.
SKURV HOS BABY: Skurv kan se ut som ganske vanlig flass, men det er vanlig at det ses som et tykkere, fett lag. Heldigvis går det ikke utover barnets hårvekst. Foto: FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

- Det er normalt at nyfødte babyer flasser på hele kroppen etter fødsel, sier privatpraktiserende helsesøster, Tone Aanderaa.

Hun forklarer at det er frisk hud under huden som flasser av.

- Noen babyer flasser mer enn andre, men de vanligste stedene er rundt håndledd, rundt anklene, over magen og i hodebunnen. Flass fra hodebunnen kan ofte ta litt lengre tid fordi huden er hardere der enn på resten av kroppen, sier hun.

Skurv i hodebunnen

I hodebunnen får en del babyer det som på folkemunne kalles skurv. Skurv kan se ut som ganske vanlig flass, men det er vanlig at det ses som et tykkere, fett lag. Fargen kan variere fra hvit til gul.

Tips når du vil fjerne skurv

 • Smør inn hodebunnen med babyolje eller annen nøytral olje. La den virke litt før du grer gjennom babyens hår med en fintagget kam
 • Vask ut oljen etter at den har vært i hodebunnen. Bruk en mild babysjampo
 • Ved mye skurv kan salisylsyre olje brukes. Smør på det aktuelle området og la oljen sitte tre til fire timer – eller over natten.  Oljen har svak oppløsende effekt og kan bidra til at flakene slipper taket
 • Ikke dra eller plukk vekk skurv. La den løsne selv
 • Kontakt lege eller helsesøster dersom utslettet blir rødt. Dette kan tyde på en infeksjon

Kilde: Vitusapotek

- Skurv er død hud som skal bort. Ofte sitter det ganske godt fast i starten, men ny kan se at det begynner å løsne når det ligner litt på gjellene til en fisk. Laget løsner da som runde flak fra overflaten, sier Aanderaa.

Les også: Dette skiller kolikk fra babygråt

I tillegg til hodebunnen, kan babyen få skurv her:

 • I pannen
 • Bak ørene
 • Rundt nesen
 • Rundt munnen
 • I armhulene
 • I bleieområdet

Kilde: Vitusapotek

Fjerne skurv hos baby

Den beste måten å fjerne skurv på, er å gni hele hodebunnen inn med en nøytral olje. La gjerne barnet ligge med oljen over natten.

- Dagen etter kan du bruke en barnekam og gre det ut. Hvis det fortsatt sitter fast, kan du eventuelt gjenta behandlingen etter noen dager, sier helsesøsteren.

Skruv plager forøvrig ikke den lille.

Les også: Slik steller du babyen din

6-8 uker etter fødsel

På fagspråket kalles skurv infantil seboreisk eksem, og dette er, ifølge hudlege Kjetil Guldbakke ved Oslo Hudlegesenter, et helt vanlig og ufarlig utslett hos spedbarn.

- Tilstanden kan også ramme andre områder på kroppen, slik som nakke, armhuler og underliv, men det er vanligst at spedbarn får infantil seboreisk eksem i hodebunnen, sier han.

Han bekrefter at huden danner små, skjellende flak, samtidig som den blir fet og lettere irritert. Men, selv om det kanskje kan se slik ut, påvirkes ikke hårveksten til barnet av dette utslettet. Ifølge Guldbakke mistenkes det at årsaken til infantil seboreisk eksem kan være overaktive talgkjertler i perioden etter fødselen, og han poengterer at det ikke er noen grunn til bekymring dersom utslettet skulle dukke opp.

- Tilstanden er ikke smittsom og det er heller ikke tegn på allergier eller andre sykdommer. Noen har utslettet i noen få uker, mens det hos andre kan vare til babyen er seks til tolv måneder. Graden av utslett varierer også, men som regel oppstår dette talglaget de første seks til åtte ukene etter fødsel, sier han.

Les også: Slik vokser melketennene til den lille

Behandling av skurv

Fordi dette vil gå over av seg selv etter hvert, krever skurv sjelden noen spesiell behandling. Guldbakke forklarer at det imidlertid anbefales å oppsøke lege dersom huden er rød og irritert eller hvis skurven brer seg utover hodebunnen.

- For de fleste vil bruk av en mild sjampo for spedbarn være nok til å få bort skjellene. Babyolje kan også være til nytte. Er utslettet mer utbredt vil imidlertid en lege vurdere soppdrepende sjampo eller en mild kortisonkrem, sier han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning