paracet til baby

Kan du gi babyen paracet?

Dersom du skal gi babyen paracet må du være obs på dette.

PARACET TIL BABY: Rådfør deg med helsepersonell, og les nøye på pakningsvedlegget før du gir babyen paracet. FOTO: Getty Images.
PARACET TIL BABY: Rådfør deg med helsepersonell, og les nøye på pakningsvedlegget før du gir babyen paracet. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Når det gjelder valg av reseptfrie smertestillende og febernedsettende midler til babyer er paracetamol som regel foretrukket virkestoff. Her finnes det stikkpiller der styrken er tilpasset ulike aldersgrupper og kroppsvekt.

Mikstur er et alternativ, men det kan være enklere å bruke stikkpiller til de minste barna.

- Legemidler med paracetamol, som for eksempel paracet eller pinex, regnes som trygt til bruk hos små barn. Generelt er det anbefalt at bruk av paracet til babyer under 3-4 måneder gjøres i samråd med lege, forteller Toloo Saki, fagrådgiver og farmasøyt hos Apotek 1.

Råd ved bruk av smertestillende til baby

- Les nøye på pakningen før bruk

- Se at styrken passer babyens alder og vekt - ikke gi mer enn anvist.

- Baby mellom 0-1 år kan bruke stikkpiller eller mikstur maks tre ganger i døgnet.

- Ibuprofen bør ikke brukes til barn under ett år, med mindre det er i samråd med lege

- Ikke bruk reseptfrie legemidler til baby uten god grunn

- Er allmenntilstanden god, men babyen har feber, er det ofte unødvendig med paracet

- Paracet virker smertelindrendee og temperaturnedsettende, men vil ikke behandle infeksjon.

- Det kan være vanskelig å vurdere smerte hos spedbarn, ta derfor kontakt med lege én gang for mye.

Kilde: Nicolai Skarsgård, lege og daglig leder hos Hjemmelegene og Toloo Saki, fagrådgiver og farmasøyt hos Apotek 1.

Dosering av paracet til baby

Anne Margrethe Aldin Thune er kommunikasjonsansvarlig, fagredaktør og farmasøyt ved Boots Apotek. Hun forteller at det er svært viktig å være nøye med doseringen når det gjelder små barn, og det betyr at du bør veie barnet og dosere deretter.

- Kroppsvekt er det som er viktig, så ikke se deg blind på alder. Bruker du mikstur skal du alltid bruke målesprøyte eller måleskje for å sikre riktig dosering. Følg doseringen som står på pakningen, og ta deg tid til å lese pakningsvedlegget som ligger ved inne i pakken før du bruker medisinen. Spør på apoteket om du er i tvil om hvilket reseptfritt smertestillende eller febernedsettende legemiddel du bør bruke til ditt barn, råder hun.

Paracetamol kan være skadelig hvis barnet får altfor høye doser over kort tid. Det er derfor ekstra viktig at man bruker riktig styrke og ikke gir mer enn det som står på pakningen.

- Når det gjelder bivirkninger, så har paracet generelt lite bivirkninger, men allergilignende reaksjoner kan forekomme i sjeldne tilfeller. I høye doser kan paracet være leverskadelig, så det er svært viktig å være nøye med å følge retningslinjer i forhold til dosering og varighet av behandling, som må tilpasses barnets alder og vekt, forteller Nicolai Skarsgård, lege og daglig leder hos Hjemmelegene.

Les også: Følg disse rådene om babyen er blitt forkjølet

Paracet til baby

Temperaturøkning er en del av kroppens eget forsvar, og det er derfor ikke nødvendig å bruke febernedsettende bare fordi babyen har feber.

- Dersom barnet eksempelvis har smerter eller ikke orker å drikke, kan man prøve febernedsettende medisin og se om det hjelper på formen. Hvis temperaturen stiger over 39,5-40, og det ikke nytter å kle av tøy eller ta bort dyne, så kan det være lurt å prøve med febernedsettende. Mål gjerne temperaturen før og 30-60 minutter etter inntak, råder Skarsgård.

Når det gjelder magesmerter, råder legen til å være tilbakeholden med smertestillende. Dersom babyen har magesmerter av ukjent årsak, og smertene er sterke nok til at du som forelder vurderer smertestillende, bør du søke råd hos lege.

- Andre tilstander hvor det kan være aktuelt å bruke smertestillende, er kanskje spesielt sår og skader i hud og bevegapparat, der man har konstatert at det ikke foreligger brudd eller større skader. Da kan smertestillende være til hjelp i en kort periode slik at barnet får sove og kan bevege på seg uten store smerter. Slik smertebehandling bør imidlertid kun brukes ved smertetopper, og ikke fast over flere dager. Dette gjøres best i samråd med lege, sier Skarsgård.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning