luft i magen hos baby

Slik forebygger du luft i magen og luftsmerter hos baby

Mange babyer sliter med luftsmerter, mageknip og luft i magen, men det finnes tips og forebyggende råd mot problemet.

LUFT I MAGEN HOS BABY: Luftsmerter og luft i magen er et vanlig problem blant babyer, men det finnes råd som kan forebygge. Foto: gettyimages.com.
LUFT I MAGEN HOS BABY: Luftsmerter og luft i magen er et vanlig problem blant babyer, men det finnes råd som kan forebygge. Foto: gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Mange babyer sliter med luftsmerter, mageknip og luft i magen, men det finnes tips og forebyggende råd mot problemet.

Hos nyfødte babyer ligger strupehodet plassert slik at omtrent alt som kommer inn i babyens munn havner i spiserøret og magesekken, og ikke i luftrøret. Dette forklarer Maria Bakkeid, helsesykepleier og eier av lillemini.com.

- Dette forhindrer at de minste babyene blir kvalt når de holder på å lære seg å spise melk, men dette medfører også at luft havner i magesekken, enten mens babyen spiser eller når den gråter, sier Bakkeid.

Luft i magen

Råd mot luftsmerter hos baby

- Bær babyen mage mot mage, og bruk gjerne bæresjal. Da får babyen varme og massasje, samt bevegelse av kroppen.

- ”Sykle” med beina på stellebordet. La babyen få mye stillingsendring og gjerne ligge på magen. Benytt gjerne enkel babymassasje.

- Legg noe varmt mot babyens mage mens du bærer.

Kilde: Maria Bakkeid, helsesykepleier og eier av lillemini.com (www.lillemini.com)

Tarmsystemet til en baby er umodent, og det er derfor ganske vanlig med noe luftsmerter.

- Mange spedbarn svelger en del luft under amming eller flaskemating, sier Therese Aarsæther, kiropraktor hos Ullevål Kiropraktorklinikk.

- Stramt tungebånd eller dårlig dietak kan være andre årsaker til at babyen svelger mye luft, legger hun til.

Babyen bruker tungen aktivt for å lage vakuum på brystet, og noen har for stramt tungebånd til å klare dette. De mister ofte taket på puppen og svelger mye luft underveis.

- Da vil babyen kompensere ved å bruke blant annet muskulaturen i leppene for å klare å holde vakuumet og die. Dette krever mye energi og er ikke særlig effektivt, forteller Aarsæther, og utdyper:

Tips for å forebygge luftsmerter hos baby

- Jobbe med raping gjennom hele døgnet i forbindelse med måltider, men også etter at babyen har grått mye. Babyen må slappe av og strekke ut ryggen.

- Benytt deg av bæretøy og bær babyen mye, slik at kroppen beveges kontinuerlig.

- Under stell kan babyen ligge litt uten bleie og sparke med beina. All bevegelse gjør godt for mage og tarmsystem.

- Ta pauser og la babyen roe ned dersom de stresser veldig under måltider.

- Mødre med kraftig utdrivningsrefleks kan ha nytte av såkalt ”tilbakelent amming” eller liggende amming dersom babyen svelger mye luft når melkestrålene blir for kraftige.

- Noen erfarer at å holde babyen i en mer sittende stilling under amming har en positiv effekt på luftplager.

- Såkalt ”langsom flaskemating” kan ha positiv effekt. Da holder man babyen i oppreist stilling mens man holder flasken vannrett og ikke loddrett.

Kilde: Maria Bakkeid, helsesykepleier og eier av lillemini.com (www.lillemini.com)

- Det medfører at babyen ofte bruker lang tid ved brystet og kan få spenninger i kjeve- og nakkemuskulatur.

Årsaker til luftsmerter

Ifølge kiropraktoren er problemet svært sjeldent relatert til hva mor har spist, selv om det finnes unntak: Eksempelvis er noen babyer melkeproteinintolerante og reagerer på mors inntak av kumelk.

- Da må mor holde seg helt unna all mat med melkeprotein i en periode mens hun ammer. Dette gjøres etter samråd med lege eller ernæringsfysiolog. Etter avholdsperioden bør det gjøres en provokasjonstest som innebærer at mor spiser et melkerikt måltid, forteller Aarsæther.

Litt luft i magesekken utgjør som oftest ikke noe stort problem, men utfordringen oppstår i det luften begynner på reisen i de tynne, kronglete tarmene til babyen.

- Etter at babyen har grått mye, eller om magen over tid har blitt fylt opp med luftbobler, vil magesekken se oppblåst ut. Man vil kunne kjenne at den er hard som et trommeskinn. Dette skaper både ubehag og smerter hos den lille, forteller Bakkeid.

Forsøk rapeteknikker

En kiropraktor vil kunne løsne opp i spenninger slik at babyen enklere kan gape og die mer effektivt. Dette kan forebygge luftsmerter ved at babyen svelger mindre luft. Stramt tungebånd behandles hos barnelege.

- Mange babyer som sliter med luft i magen liker å ligge på magen over underarmen til mor eller far. Bruk av bæresjal eller bæresele er også en fantastisk måte å gi babyen ekstra nærhet og trøst. Da vil du samtidig selv få armene fri, sier Aarsæther.

Ifølge Bakkeid kan det være lurt å teste ut ulike rapeteknikker for å kunne forebygge luft i magen hos den lille. Hva som foretrekkes her vil kunne variere fra baby til baby og foreldre til foreldre, så prøv dere frem til dere finner den som er mest effektiv.

- Når man hører at babyen tar inn mye luft underveis i ammingen eller flaskematingen, så bør man ta noen pauser for å se om det kommer en rap. Det finnes flere ulike teknikker som innebærer å holde babyens rygg helt strak slik at luften lettere kommer opp og ut, råder helsesykepleieren.

Les også: Dette bør du vite om forstoppelse hos baby

Les også: Alt du bør vite om hikke hos baby

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning