luft i magen hos baby

Slik forebygger du luft i magen og luftsmerter hos baby

Mange babyer sliter med luftsmerter, mageknip og luft i magen, men det finnes tips og forebyggende råd mot problemet.

LUFT I MAGEN HOS BABY: Luftsmerter og luft i magen er et vanlig problem blant babyer, men det finnes råd som kan forebygge. Foto: gettyimages.com.
LUFT I MAGEN HOS BABY: Luftsmerter og luft i magen er et vanlig problem blant babyer, men det finnes råd som kan forebygge. Foto: gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Sliter babyen din med luft i magen? Helsesøster og eier av lillemini.com, Maria Bakkeid, forklarer at hos nyfødte babyer ligger strupehodet plassert slik at omtrent alt som kommer inn i babyens munn havner i spiserøret og magesekken, og ikke i luftrøret.

- Dette forhindrer at de minste babyene blir kvalt når de holder på å lære seg å spise melk, men dette medfører også at luft havner i magesekken, enten mens babyen spiser, eller når babyen gråter, sier Bakkeid.

Luft i magen hos baby

- Tarmsystemet til en baby er umodent og det er derfor ganske vanlig med noe luftsmerter. Mange spedbarn svelger en del luft under amming eller flaskemating, sier kiropraktor hos Ullevål Kiropraktorklinikk, Therese Aarsæther.

Råd mot luftsmerter hos baby

- Bær babyen mage mot mage, og bruk gjerne bæresjal. Da får babyen varme og massasje, samt bevegelse av kroppen.

- "Sykle" med beina på stellebordet, la babyen få mye stillingsendring og gjerne ligge på magen. Benytt gjerne enkel babymassasje.

- Legg noe varmt mot babyens mage mens du bærer.

Kilde: Helsesøster Maria Bakkeid

Hun nevner stramt tungebånd eller dårlig dietak som andre potensielle årsaker til at babyen svelger mye luft.

- Babyen bruker tungen aktivt for å lage vakuum på brystet, og noen babyer har for stramt tungebånd til å klare dette. De mister ofte taket på puppen og svelger mye luft underveis. Babyen vil da kompensere ved å bruke blant annet muskulaturen i leppene for å klare å holde vakuumet og die, og dette krever mye energi og er ikke særlig effektivt, sier hun.

Ifølge Aarsæther medfører dette at babyen ofte bruker lang tid ved brystet og kan få spenninger i kjeve og nakkemuskulatur.

Les også: Dette bør du vite om forstoppelse hos baby

Årsaker til luftsmerter hos baby

Forebygge luftsmerter hos baby

- Jobbe med raping gjennom hele døgnet i forbindelse med måltider, men også etter at babyen har grått mye. Babyen må slappe av og strekke ut ryggen.

- Benytt deg av bæretøy og bær babyen mye, slik at babyens kropp beveges kontinuerlig.

- Under stell kan babyen ligge litt uten bleie og sparke med beina. All bevegelse gjør godt for mage og tarmsystem.

- Ta pauser og la babyen roe ned dersom den stresser veldig under måltider.

- Mødre med kraftig utdrivingsrefleks kan ha nytte av såkalt "tilbakelent amming" eller liggende amming dersom babyen svelger mye luft når melkestrålene blir for kraftige.

- Noen erfarer at å holde babyen i en mer sittende stilling under amming har en positiv effekt på luftplager.

- Såkalt "langsom flaskemating" kan ha positiv effekt. Da holder man babyen i oppreist stilling mens man holder flasken vannrett og ikke loddrett.

Kilde: Helsesøster Maria Bakkeid

Kiropraktoren, som også er mastergradsstudent i ernæring, forklarer at det er svært sjeldent at problemet er relatert til hva mor har spist, selv om det finnes unntak. For eksempel er noen babyer melkeproteinintolerante og reagerer på mors inntak av kumelk.

- Da må mor holde seg helt unna all mat med melkeprotein i en periode mens hun ammer. Dette gjøres i samråd med lege eller ernæringsfysiolog. Etter avholdsperioden bør det gjøres en provokasjonstest ved at mor spiser et melkerikt måltid, sier Aarsæther.

Bakkeid forteller at litt luft i magesekken som regel ikke utgjør noe stort problem, men at problemet oppstår idet denne luften begynner på reisen i de tynne, kronglete tarmene til babyen. Da begynner luften å skape problemer som gir babyen luftsmerter, og dette gjør vondt.

- Etter at babyen har grått mye eller om magen til en baby over tid har blitt fylt opp med luftbobler, vil magesekken se oppblåst ut og man vil kjenne at magen er hard som et trommeskinn. Dette skaper ubehag og smerter hos babyen, sier helsesøsteren.

Les også: Alt du bør vite om hikke hos baby

Tips mot luft i magen hos baby

Aarsæther forteller at en kiropraktor kan løsne opp i spenninger slik at babyen lettere kan gape og die mer effektivt, og at dette kan forebygge luftsmerter ved at babyen svelger mindre luft.

- Stramt tungebånd behandles hos barnelege. Mange babyer som sliter med luft i magen liker også å ligge på magen over underarmen til mor eller far, og bruk av bæresjal eller bæresele er også en fantastisk måte å gi babyen ekstra nærhet og trøst, samtidig som du selv får armene fri, sier kiropraktoren.

Bakkeid anbefaler å teste ut ulike rapeteknikker for å forebygge luft i magen hos babyen. Hun poengterer at ulike babyer og ulike foreldre foretrekker forskjellige rapeteknikker, og at man her burde prøve seg frem til man finner den som er mest effektiv.

- Når man hører at babyen tar inn mye luft underveis i amming eller under flaskemating bør man ta pauser og se om man får ut en rap. Det finnes flere ulike rapeteknikker som innebærer å holde babyens rygg helt strak slik at luften lettere kommer opp og ut av munnen, sier Bakkeid.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning