hormonutslett hos baby

Har babyen din hormonutslett?

20 prosent av alle nyfødte babyer vil få hormonutslett.

HORMONUTSLETT HOS BABY: Opptil 20 prosent av alle spedbarn vil få et hormonutslett. Det er vanligvis helt ufarlig. FOTO: Gettyimages.com
HORMONUTSLETT HOS BABY: Opptil 20 prosent av alle spedbarn vil få et hormonutslett. Det er vanligvis helt ufarlig. FOTO: Gettyimages.com
Publisert Oppdatert

- Hormonutslett er det vi på fagspråket kaller Acne neonatorum. Dette utslettet, eller hudforandringene, ser vi hos opp til 20 prosent av alle nyfødte, sier allmennlege hos A Klinikken og universistetslektor ved UIO, Amir David Arden.

Hormonutslett hos spedbarn

- Utslettene oppstår som regel i løpet av de første ukene hos mange nyfødte, sier lege hos Medi 3, Bjarte Larsen.

Disse hormonutslettene har et ganske gjenkjennelig preg.

- De består typisk av hvite prikker med talg i pannen, på nesen og på kinnene, men det er også mulig å se dem andre steder på kropp og ansikt. Noen ganger kan det ses sammen med betennelsesforandringer og småkviser, legger Arden til.

Les også: Dette er riktig måte å bade babyen på

Behandling av hormonutslett

- Hormonutslettet på babyen går over av seg selv i løpet av 3-4 måneder uten å etterlate seg sykdom eller skade, sier Arden.

Behandling er derfor som oftest ikke nødvendig.

- Om det likevel er ønskelig kan barnet behandles med 2 % benzoylperoksid-oppløsning, spesielt dersom utslettet er utbredt og vedvarer i flere måneder.

Les også: 10 myter om hvorfor babyen har vondt i magen

Er du i tvil?

Larsen forteller at utslettet i utgangspunktet ikke skal behandles, men er du usikker kan du ta kontakt med lege eller helsestasjon. Dersom du er i tvil når det gjelder barnet ditt og eventuelle utslett, er det aldri feil å oppsøke legen.

- De fleste hudendringer er normale og går over av seg selv, men noen få krever utredning hos lege for å utelukke infeksjon eller underliggende tilstand, sier Arden.

Han forteller at hud generelt er vanskelig å diagnostisere dersom du tidligere ikke har sett ulike typer utslett.

- Derfor er min anbefaling å kontakte lege dersom du er usikker på utslett hos barnet ditt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning