hikke hos baby

Bør du bekymre deg dersom babyen hikker mye?

- Noen babyer hikker mer enn andre, sier overlege.

HIKKE HOS BABY: Hikker babyen din mye? Det vil, ifølge overlegen, gå over av seg selv etter hvert som babyen vokser til. Foto: Gettyimages.com.
HIKKE HOS BABY: Hikker babyen din mye? Det vil, ifølge overlegen, gå over av seg selv etter hvert som babyen vokser til. Foto: Gettyimages.com.
Sist oppdatert

Det kan virke som om babyen har det ubehagelig når den støtt og stadig hikker. Særlig plagsomt kan det kanskje oppfattes som når babyen ligger i sengen og hikker i ett sett uten å falle i søvn.

Men, dette er faktisk et helt vanlig fenomen, skal vi tro overlege og spesialist i barnesykdommer, Jon Steen-Johnsen.

Hvorfor hikker babyen?

- Hikke er en sammentrekning av mellomgulvet i kroppen, men det er vanskelig å si hvorfor noen babyer hikker mer enn andre, sier Steen-Johnsen.

HIKKE HOS BABY

• Kortvarig hikke er svært vanlig, og som regel helt ufarlig. Hikke kan utløses av blant annet hastig matinntak eller stress.

• Hikke skyldes periodiske, ufrivillige sammentrekninger av mellomgulvet (diafragma), den store flate muskelen som skiller brysthulen og bukhulen.

• Sammentrekning av mellomgulvet fører til en reflektorisk sammentrekning av stemmebåndene og lukking av strupelokket. Når luften fra lungene treffer på det lukkede strupelokket oppstår den karakteristiske hikkende lyden.

• Hikke antas å skyldes irritasjon av mellomgulvet eller nerven som forsørger mellomgulvet, nervus phrenicus. Hvis denne nerven blir irritert langs sitt forløp fra nakkevirvlene, gjennom brysthulen og til undersiden av mellomgulvet, kan dette utløse hikke.

Kilde: Doktoronlines Helseleksikon

Det som likevel er sikkert, ifølge legen, er at hikke er noe helt nyfødte babyer ikke har så altfor ofte.

- Litt større babyer hikker derimot titt og ofte, uten at dette sees på som unormalt, sier legen.

Noen mener det kan skyldes en kommunikasjonssvikt mellom hjernen og mellomgulvet hvor muskelen diafragman ligger. Dette er en muskel som kontrollerer barnets pusting. Men, som hos voksne, kan også hikking skyldes at babyen spiser for fort, eller er glupsk.

Les også: Dette skiller kolikk fra babygråt

Spedbarn som hikker mye

I Foreldre.no sitt diskusjonsforum er det flere foreldre som lurer på hvorfor babyen deres hikker, og hva de kan gjøre med dette. Dette svarer noen av forumbrukerne:

- Jeg husker jeg spurte om dette hos legen da min var liten. Fra gammelt av sa de at babyene hikket fordi de var kalde. Men ja, legen sa iallefall at det var vanlig at spedbarn hikket mye. Dette fordi tarmsystemet ikke er helt modent. Det er ikke så mye å gjøre med hikkingen. Her funket det også med vann innimellom. Men ja, tror det ser verre ut enn det er. De hikker jo også inni magen, så de er godt vant til det. Mr. lege mente også at dette ikke var noe som plaget dem. Veldig vanlig:-)

- Når eldste snuppa mi var baby for 12 år siden så sa alle at babyer hikket fordi de var kalde eller frøs, og det tror jeg stemmer for når lille snuppa mi hikker, så legger jeg et ekstra teppe eller pledd rundt henne å da slutter hun å hikke ned en gang. Det har virket bedre enn å gi vann her i alle fall ;-)

Les også: Bruksanvisningen alle trenger til en baby

Helt ufarlig

Ifølge Steen-Johnsen betyr det ikke at babyen ikke har det bra om den hikker mye.

- Det er normalt at babyer hikker etter måltid, og noen hikker mer enn andre.

Ett råd som kan fungere, er å legge babyen på magen slik at den får et press på mellomgulvet. Da er det mulig at hikken går over.

- Jeg har aldri hørt at hikke kan føre til større smerter i magen, muskelspenninger eller dårlig søvn, sier legen.

Steen-Johnsen kan forsikre foreldre om at hikkingen etterhvert vil gå over.

- Jeg mener at dette ikke er noe å bekymre seg for, sier han.

Denne saken ble første gang publisert 04/05 2017, og sist oppdatert 12/04 2018.

Les også