Baby med flatt bakhode

Slik unngår og forebygger du flatt bakhode hos babyen

Flatt bakhode skyldes naturlige årsaker.

FLATT BAKHODE HOS BABY: Flatt bakhode, eller skjevt hode, er helt ufarlig. Det finnes imidlertid grep foreldre kan ta for å unngå eller forebygge. Foto: Gettyimages.com.
FLATT BAKHODE HOS BABY: Flatt bakhode, eller skjevt hode, er helt ufarlig. Det finnes imidlertid grep foreldre kan ta for å unngå eller forebygge. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

- Det er ikke farlig om babyen får flatt bakhode. Dette vil forsvinne av seg selv, sier professor i utviklingspsykologi ved NTNU, Audrey van der Meer.

Selv om tilstanden ikke er farlig, er det for mange foreldre ønskelig å forhindre at babyen får flatt bakhode eller «skjevt» hode som følge av en såkalt favorittstilling hos barnet.

Flatt bakhode hos baby

Det ser kanskje litt rart ut, men når man tenker over det er ikke årsaken til at flatt bakhode hos babyer kan oppstå, særlig merkelig:

- Hodeskallen er svært myk og ikke helt «lukket» på grunn av fontanellene hos nyfødte. Dette sørger for at hodeomkretsen faktisk blir litt mindre i en fødsel slik at babyen kan komme seg trygt gjennom den trange fødselskanalen, forklarer van der Meer.

Hun forteller at menneskebabyer er også født med et relativt stort hode for å romme for store hjerne, men har samtidig svake nakkemuskler.

- Nyfødte klarer derfor ikke å holde sitt eget hode oppe mot tyngdekraften eller snu hodet i liggende stilling. Nyfødte i vår kultur bruker 90% av sin våkne tid liggende på ryggen, legger hun til.

Flatt bakhode kan forårsakes av kombinasjonen av en myk hodeskalle og mye tid tilbrakt på ryggen. Dette vil rette seg ut igjen etter at barnet har fylt året. Når babyen begynner å få hår vil det som regel også begynne å bedre seg sakte men sikkert.

Forebygge flatt bakhode

- Etter «Denne siden opp når jeg sover» -kampanjen for å forebygge krybbedød, har foreldre blitt redd for å legge babyen på magen i det hele tatt, forteller van der Meer.

Det at barnet tilnærmet kun ligger på rygg spiller en stor rolle når det kommer til utvikling av flatt bakhode. Det er selvsagt viktig å ta hensyn til de gode rådene i forhold til forebygging av krybbedød, men man trenger ikke å være redd for mageleie så lenge barnet er under oppsyn og i våken tilstand.

- Det å få øve seg på magen noen ganger om dagen under tilsyn er en god måte å trene nakkemusklene på, og kan forebygge et flatt bakhode, sier van der Meer.

Les også: Når kan babyen sove på magen?

Baby med skjevt hode

Noe som også kan skje, er at hodet blir flatere på den ene siden enn den andre.

- Dersom hodet er flatere på én side er det som regel fordi barnet har hatt en favorittstilling med hodet mer til en av sidene, sier Stine Opstad Nilsen. Hun er fysioterapeut for barn og jobber ved Bekkenogbarn.no.

Den ene siden kan altså bli flatere enn den andre på grunn av økt trykk på hodeskallen på akkurat den siden.

Les også: 14 myter om babyens mage

- Dette kan også føre til at øret skyves fremover på den ene siden i forhold til den andre, og ansiktet kan også bli asymmetrisk og se skjevt ut, sier Opstad Nilsen.

For å unngå dette forteller hun at det er viktig å variere hodestillingen til babyen gjennom plassering av hodet både i våken tilstand og når barnet sover.

- Stimuler begge sider utifra hva babyen snur hodet mot, som for eksempel foreldre, søsken, lys, TV også videre. Dere bør også variere måten barnet håndteres og bæres på. Babygymmen kan brukes til å hjelpe babyen til å holde hodet i midtstilling og over på den motsatte siden. Det er også viktig at barnet får avlastet trykk på bakhodet gjennom mageleie, sier Opstad Nilsen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning