Baby med magesmerter

14 myter om babyens mage

«Det er sikkert noe med magen», hører du sikkert ofte, men stemmer det?

GJØR VONDT: Når babyen skriker får du ofte høre at det må være noe med magen. Men stemmer det?

GJØR VONDT: Når babyen skriker får du ofte høre at det må være noe med magen. Men stemmer det?

Publisert Oppdatert

«Det er noe med magen», hører du sikkert ofte, når babyen din vrenger munnviken nedover. Etterfulgt av en endeløs rekke med råd. Men hva er tull, og hva er fakta når det gjelder babyens mage? Helsesøsteren rydder opp i mytene.

1. Det er helt normalt at babyer har vondt i magen

Helsesøsteren : Det er (dessverre) sant. Mens barnet ditt lå og hygget seg i magen din fikk han mat gjennom blodet. Når han så kommer til verden er mage- og tarmsystemet fullstendig nytt og ubrukt. I ni måneder har det vært foldet sammen, og nå skal det åpne seg og venne seg til at mat og luftbobler plutselig skal passere gjennom. Denne kickstarten kan godt gi mageknip – for noen mer enn andre.

2. Gutters mage er mer følsom enn jenters

Helsesøsteren: Nei, det er ikke flere gutter som har vondt i magen enn jenter. Men myten kan stamme fra den gang man sa at gutter var det svake kjønn. I gamle dager døde det faktisk flere guttebarn enn jentebarn, og gutter ble betraktelig sykere av ting som ikke slo jentene ut i samme grad. Årsaken ligger i kromosomene. Jentenes to xx’er kan så å si dekke hverandre inn, mens guttene med sinde xy’er ikke har den muligheten. Men i dag kan det hele fikses med medisin, og ditt guttebarn er dermed nøyaktig like robust som naboens jentebarn.

3. Soneterapi er godt mot babyens magesmerter

Helsesøsteren: Tja, helsesøsteren din må ikke som hovedregel anbefale soneterapi eller andre alternative behandlingsformer, for noe vitenskapelig bevis for metodene finnes ikke. Mange foreldre opplever dog en gunstig effekt av å ta en tur innom den lokale klinikken og få babyen trykket under føttene, slik som også andre har gode erfaringer med å konsultere en kiropraktor eller en kraniosakralterapeut.

Et skuddsikkert triks for å sette en stopper for magetrøbbel er det ikke, men om ikke annet kan det gi deg en ro å ha gjort noe aktivt for å komme det lille hjelpeløse barnet til unnsetning.

4. Barnet ditt får vondt i magen hvis du spiser jordbær

Helsesøsteren: Dette er det faktisk noe i. Ikke det at den nyfødte hyler i smerte med det samme du setter tennene i det røde bæret, men gjennom melken forer du barnet ditt med alt det du selv spiser, og noen barn reagerer på bestemte matvarer som jordbær, druer, mørk sjokolade, kål og chili. Men innen du løper skrikende ut av grønnsaksavdelingen, huske at man i dag sier at ammende kvinner kan spise alt med måte.

Er barnet ditt ekstra grinete, tenk over hva du har spist. Fråtset du i en hel kurv jordbær til dessert kan det være det som sjenerer barnet ditt. Og nei, du kan ikke venne det lille tarmsystemet til å innta enorme mengder sjokolade ved å spise det under graviditeten, for der inne kommer matpakken gjennom blodet og ikke gjennom tarmen.

5. Hvis babyen får for mye mat, får han vondt i magen

Helsesøstern: Ikke helt – men på en måte. De første fjorten dagene kan du rett og slett ikke amme for mye. Deretter har barnet – og magen – godt av en pause innimellom. Så hvis du etter to måneder stadig sitter lenket fast til sofaen med din lille sugefisk hektet til brystet døgnet rundt kan det godt gi ubehag.

På samme måte som din egen mage har bruk for ro innimellom har også barnet ditt det. Men ikke beveg deg helt til den andre enden av skalaen der du ammer hver tredje time på minuttet i ren frykt for å skape mageproblemer. Hvis barnet lager suttebevegelser en time etter siste amming må du bare kneppe opp igjen, ellers risikerer du at barnet gråter av sult.

6. Det gjør ikke noe om det går en uke uten at det skjer stort i bleia

Helsesøsteren: Det stemmer. Den første måneden til halvannen kan du gjerne skifte bæsjebleie opptil 10-12 ganger i døgnet, men deretter stabiliserer det seg. Og så kan ammebarnet faktisk bruke opptil ti dager i strekk uten at det skjer noe i bleia, før man kan snakke om noen egentlig forstoppelse. Har du flaskebarn skal de imidlertid ha avføring hver dag, for i motsetning til brystmelk er morsmelkerstatning en ensartet og konstant dose, som krever daglig avlevering.

Går ammebarnet ditt mer enn ti dager uten noe som helst avføring eller virker lei og irritabel, bør du snakke med legen eller helsesøsteren din, som begge har gode råd for hvordan du skal få fart i sakene.

7. Vondt i magen er årsaken til kolikk

Helsesøsteren: Direkte oversatt betyr kolikk rett og slett vondt i magen. Det er da også en utbredt teori at et umodent mage- og tarmsystem er årsaken til at noen babyer er utrøstelige mange timer om dagen i sine tre første levemåneder. Men det finnes ikke noe vitenskapelig belegg for å si at magen er synderen hver gang. De langvarige skrikekurene kan likegodt ha rot i overstimulering, tretthet eller sult, eller noe helt annet som du kanskje aldri finner ut av hva er.

8. Du kan gjenkjenne magesmerter ved at babyen din kryper sammen

Helsesøsteren: Det stemmer ikke. Du vil sikkert ofte oppleve at babyen din kryper sammen i sine første levemåneder, det er en rest fra tiden i livmoren, hvor han lå tett og sammenkrøpet. Så når han kryper sammen er det en måte å søke tilbake til tryggheten og varmen fra magen din, til å uttrykke sitt ubehag over et eller annet og si «jeg er trøt» , «jeg vil ikke leke mer», «jeg vil sitte på en annen måte» eller noe helt annet.

Med andre ord kan du ikke se på barnet ditt at han har vondt i magen. Til gjengjeld kan du høre det på de høylytte skrikene. Dessverre kan jo gråten ha mange andre årsaker, så et bombesikkert signal får du med andre ord ikke.

9. Morsmelkerstatning kan gi vondt i magen

Helsesøsteren: Dette er faktisk riktig. Mens brystmelken underveis i ammingen endrer konsistens fra tynn til fet, har morsmelkerstatning en kontant og jevn konsistens. Det er litt hardere for magen, kan gi litt forstoppelse og dermed ubehag. Opplever du det kan du prøve å skifte til et annet merke og se om det passer den sarte magen bedre.

10. D-vitamin kan gi vondt i magen

Helsesøsteren: Det er usannsynlig at D-vitamin er direkte årsak til magesmerter. Undersøkelser har vist at kun omkring én av en million overhodet ikke tåler de små dråpene. Når det er sagt kan det jo ikke skade å forsøke å skifte merke. D-dråpene er nemlig tilsatt forskjellige oljer, og det kan jo være at kokosoljen i ett merke passer bedre til din babys tarmflora enn olivenoljen i et annet.

11. Sukkervann hjelper mot magesmerter

Helsesøsteren: Ja. En liten klype sikker oppløst i kokt vann virker lett smertestillende. Du kan sikkert huske at babyen din fikk litt sukkervann da han skulle prikkes i foten til PKU-testen som helt nyfødt. Det er nettopp fordi den søte smaken avleder babyens oppmerksomhet fra det som gjør vondt. Når det er sagt skal du ikke begynne å blande litervis av sukkervann – just in case. Men det kan ha en gunstig effekt å gi en liten teskje med sukkervann én gang om dagen på et tidspunkt barnet vanligvis gråter mye.

12 Du skal hjelpe babyen med å rape, ellers får han vondt i magen

Helsesøsteren: Nei, det er en myte fra gamledager. Den gang svigermoren din ammet vandret hun sikkert hektisk rundt i timevis for å få lillegutt til å levere den store finalen i form av rap. Det skulle man, for babyer suger jo luft når de får bryst eller drikker flaske, og så skal den ut gjennom tarmen, og det kan være ubehagelig. Du kan fremdeles se folk gjør dette, men i de senere årene har vi blitt mer rape-bevisste.

Holdningen er at kommer ikke luften ut i den ene enden, kommer den sikkert ut i den andre enden. Så om det ikke skjer noe etter at du pliktskyldig har sittet og klappet vidunderet på ryggen i fem minutter, så kommer nok boblen av seg selv som en promp. Når det er sagt finnes det barn som har behov for å rape. Så om barnet ditt blir helt ulykkelig dersom det lille «takk for maten»-ikke innfinner seg, kan det være en god idé å gjøre en ekstra innsats på rapefronten.

13. Kamillete er godt mot vondt i magen

Helsesøsteren: Noe vitenskapelig bevis for kamilleteens gunstige effekt mot irriterte babymager får du ikke. Men det får du jo heller ikke når du selv er syk og drikker en kopp med den varme drikken. Likevel opplever du sikkert en lindring eller beroligende følelse, og skadelig er det i alle fall ikke. Så har du mistanke om at det er noe galt med magen til babyen kan du rolig forsøke deg med en teskje lunken kamillete.

14. Det hjelper å massere magen

Helsesøsteren: Det stemmer faktisk. I motsetning til de fleste voksne synes barnet ditt at det er beroligende og trøstende å bli berørt der det gjør vondt. Når du vekselvis masserer magen med og mot klokka, og dytter beina litt oppover, setter du tarmbevegelsene i gang. Da er det plutselig mye enklere for barnet å komme ut med prompen som sitter der inne og venter.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag