atopisk eksem hos baby

Atopisk eksem hos baby

Ett av fem småbarn plages med atopisk eksem. Slik kan du forebygge plagene.

ATOPISK EKSEM HOS BABY: Smør inn babyen med krem også i de "gode" periodene, så minskes sjansen for flere utbrudd. FOTO: Getty Images.
ATOPISK EKSEM HOS BABY: Smør inn babyen med krem også i de "gode" periodene, så minskes sjansen for flere utbrudd. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Atopisk eksem, også kalt barneeksem eller atopisk dermatitt, er en tilstand med tørr, kløende og betent hud.

- Rundt ett av fem småbarn plages av atopisk eksem i en eller annen grad, og symptomene dukker ofte opp allerede i spedbarnstiden. I omtrent 70 % av tilfellene debuterer denne hudsykdommen før 3-års alder, og hos 85 % før 5-års alder, forteller barnelege Annette Resch.

Symptomer på atopisk eksem

- Mange barn vokser av seg atopisk eksem. Jo bedre eksemet holdes i sjakk, desto bedre tror man generelt at prognosen er. Det er en stor grad av arvelighet i bildet, så prognosen vil være mye bestemt av hvordan eksemet har utartet seg eller blitt bedre hos øvrig familie, forklarer Resch.

Atopisk eksem hos baby

Om en av foreldrene har atopisk eksem, dobles risikoen for at også barnet vil få dette.

Risikoen tredobles om begge foreldrene er rammet.

Når det gjelder forekomsten, så er denne bergenet til å ligge mellom 15-30 % blant barn, og der finnes geografiske variasjoner.

Hos to av tre vil eksemet avta eller forsvinne innen 12-årsalder.

Kilde: Torbjørn Øien, spesialist i allmennmedisin.

Symptom på atopisk eksem

- Kløe

- Tørr hud, rødhet, små blemmer, kloremerker

- Ubehandlet vil huden bli fortykket og oppsprukket

- Atopisk eksem hos spedbarn starter gjerne i ansiktet. Deretter gjerne på strekksider av armer og legger, senere typisk i bøyefurer i albuer, knehaser og fortil i anklene

Kilde: Torbjørn Øien, spesialist i allmennmedisin.

Ifølge Synne Bakker, fagrådgiver og hudpleier for Apotek1, kan eksemet være på små eller store områder. Det er ikke uvanlig at eksemet flytter seg med alderen.

Hos de minste barna (0-2 år) sees ofte forandringer i ansiktet med røde, små nupper, vannholdige blemmer, væskende sår og sprekker. Etter hvert kan det komme utslett på kropp, armer og ben.

- For litt større barn vil utslettet oftest være mest uttalt i knehaser og albuebøyer, samt håndledd og fotrygg. Mange har eksem bare på ett eller noen av disse stedene, forteller Bakker.

Les også: Alt du trenger å vite om babyens fontaneller

Behandling av atopisk eksem

Eksem kan ikke kureres, men det finnes legemidler og andre tiltak som kan lindre og bedre symptomene. Fuktighetsbehandling er svært viktig ved behandling av atopisk eksem.

- Fuktighetskremer gjenfukter huden og hindrer uttørring som kan føre til forverring. Det er derfor veldig viktig å smøre seg med fuktighetskrem i eksemfrie perioder, fordi dette bidrar til å redusere nye utbrudd, sier Bakker, og utdyper:

- Det er også anbefalt at man bruker fuktighetskremer på eksemet regelmessig, gjerne flere ganger om dagen, og alltid etter dusjing og bading.

Kortisonkremer og salver er mye brukt til behandling av atopisk eksem. De virker ved å dempe betennelse i huden, og brukes i perioder med utbrudd hvor huden er betent. Det anbefales å bruke fuktighetskrem i tillegg til kortisonkrem.

- I gode perioder er det som regel anbefalt at man stopper med kortisonkremen/salven for en periode, og kun bruker fuktighetsgivende krem. Dette fordi huden kan bli tynn og skjør ved bruk av kortison over lang tid. Smøring med fuktighetskrem også i friske perioder vil kunne utsette nye utbrudd, forteller Bakker.

Les også: Slik håndterer du babyens bleieutslett

Sørg for å begrense kløen

Om vinteren vil varmen inne og kulde og fuktighet ute, kunne bidra til at barnets hud blir tørr. Dette vil igjen kunne gi kløe og irritasjon. Noen barn reagerer med tørr hud ved å eksempelvis ha ull eller merkelapper rett på huden.

- Hos barn som er plaget med tørr hud eller eksem, kan det være veldig fornuftig å bruke ullklær med bomull på innsiden, og å klippe bort eller vrenge klærne slik at ikke merkelapper og sømmer vil irritere og slite på huden, råder Resch, og legger til:

- Kløe er en viktig del av den onde sirkelen ved eksem. Barnet klør, eksemet blir verre, og barnet klør enda mer. Det er derfor viktig å få begrenset kløen så mye som mulig.

Tiltak som kan forebygge atopisk eksem

- Unngå klær og sengetøy som er laget av grovt eller synteteisk materiale. Grovt materiale laget av ull eller nylon irriterer huden mer enn fint bomullstøy.

- Forsøk å unngå at barnet blir svett og fuktig mer enn nødvendig. Svette kan gi kløe. Sett termostaten på et lavt nivå og hold barnerommet relativt kjølig.

- Ikke vask med såpe, bruk et alternativt rengjøringsmiddel. Spør på apoteket, og ikke bruk parfymeholdige såper eller produkter.

- Unngå lange, varme bad. Lunkne eller kjølige bad ser ut til å være bedre. Bruk badeolje, ikke dusjsåpe.

- Hold barnets negler korte for å unngå kloring. De minste barna kan i alvorlige tilfeller bruke votter i perioder for at de ikke skal klø opp eksemet.

- Bruk syntetisk vaskepulver uten parfyme og unngå tøymyknere.

- Smør jevnlig med fuktighetskrem. Bruk en mild krem uten parfyme.

- Bruk vaskemiddel og tøymykner uten parfyme.

- Enkelte undersøkelser viser at amming de første 4-6 levemånedene kan bidra til å dempe eller forsinke utbrudd av atopisk eksem.

- Det finnes flere gode tiltak som kan bedre eksem og det finnes også mange faktorer som kan forverre det. Hvilke faktorer som kan påvirke varierer fra person til person, så det er viktig at man er obs og merker seg det man reagerer på.

Kilde: Barnelege Annette Resch og fagrådgiver og hudpleier for Apotek 1, Synne Bakker.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning