Baby med kolikk

Dette skiller kolikk fra babygråt

Dette er kjennetegnene og rådene.

KOLIKK: Det er ikke så lett å vite om barnet gråter av magesmerter eller andre grunner. Det tar tid å lære nyansene i barnegråten, forteller tilknytningspedagog Ingrid Prøsch.

KOLIKK: Det er ikke så lett å vite om barnet gråter av magesmerter eller andre grunner. Det tar tid å lære nyansene i barnegråten, forteller tilknytningspedagog Ingrid Prøsch. Foto: Foto: Thinkstock

Publisert Oppdatert

Det skjærer i ørene. Det skjærer i hjertet også.

Alle foreldre som har opplevd kolikk, vet hvor vondt det er å se den lille som krøker seg sammen og skriker som besatt i timevis.

Kolikk er tøft når det står på som verst. Spedbarnskolikk kjennetegnes av periodevis skriking hos et ellers friskt barn. Og ja, spedbarn gråter jo mye. Derfor er det kanskje mange som opplever at barnet har kolikk, selv om det "bare" er vanlig babygråt.

På samme måte som et urolig barn lett kan få betegnelsen ADHD.

"Vanlig babygråt" og kolikk

Så hvordan kan du skille mellom "vanlig" babygråt og kolikk?

- Mange bruker ordet kolikk når barnet gråter ofte, men definisjonen på kolikk er at barnet gråter uten noen klar årsak i mer enn tre timer, mer enn tre dager i uka, i mer enn tre uker, sier Tone Bjørnson Aanderaa.

Kolikk starter ofte når barnet er et par-tre uker gammelt og varer typisk til omtrent tre måneders alder, ifølge Aanderaa. Hun driver nettstedet Lillevenn.no, er helsesøster, kostholdsveileder og kursleder innen fødselsforberedende teknikker.

Kolikk kjennetegnes av et fast mønster av utrøstelig ettermiddags- og kveldsgråting. Hvis barnet ditt har kolikk, vil det gråte mye, spesielt i tiden mellom klokka 17 og gjennom første delen av natten.

Melkeintoleranse kan være årsak

Helsesøster og kostholdsveileder Tone Bjørnson Aanderaa forteller at kolikk handler om flere ting, og kan ha mange årsaker.

- Første bud er å kutte ut matvarer som gir luft i magen. Inntar en ammende mor kål, druer, kullsyre, løk og jordbær, kan det gi luftplager hos babyen.

Selv om man er frustrert og sliten er det viktig å eliminere én og én matsort fra mors kosthold, for å finne kilden til luftproblemene. Effekten av luft går over i morsmelken ganske raskt etter mor har spist en matvare. Det betyr at hvis barnet reagerer, kan man forvente en reaksjon innen få timer etter amming.

- Hvis det ikke hjelper å kutte matsorter som kan gi luftplager, anbefaler jeg foreldre å få babyen sjekket hos kiropraktor eller osteopat. Låsning i nakke og rygg kan gi kolikk, spesielt om barnet ble født ved hjelp av vakuum eller fødselen var lang.

Les også: Sover babyen bedre uten kveldsgrøten?

Det er også viktig å se på mors kosthold.

Hvis barnet har kolikk er det viktig at mor kutter ut alle melkeprodukter, da barnet kan ha en intoleranse mot melkeprodukter.

- Melkeprodukter sitter i kroppen i tre uker, så mor bør holde seg borte fra melk, ost, yoghurt og andre melkeprodukter i minst tre, gjerne fire uker for å finne ut av om melkeprodukter er kilden til luftproblemene hos den lille, sier Tone Bjørnson Aanderaa.

Kjennetegnene på spedbarnskolikk

 • Skrikingen kan vare opptil flere timer hver dag flere dager i uken, og i flere uker.
 • Tilstanden starter 2-4 uker etter fødselen, og symptomene når ofte en topp 6 uker etter fødselen. Kolikkbarn skriker 2-7 timer om dagen, mens andre barn vanligvis skriker cirka 2 timer per dag. Utspilt mage, mye tarmgass, raping, gulping og forstyrret søvn er vanlig.
 • Opptil 1 av 4 spedbarn har tilstanden.
 • En grundig kartlegging av symptomene og vanlig undersøkelse av barnet er tilstrekkelig for å stille diagnosen.
 • Årsaken er ukjent, men det er indikasjoner på at svekket toleranse for kumelk kan spille en rolle hos noen av barna.
 • Lyden av vaskemaskin, bilkjøring og Babyrocker kan virke beroligende på noen barn.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Nærhet og trøst

Pedagog Ingrid Prøsch påpeker at det er viktig å fjerne alle "enkle" grunner for gråten - som behov for mat eller bleieskift. Når barn gråter trenger de nærhet og trøst, men alle er forskjellige:

 • Noen trenger å ligge i sengen med en voksen ved siden av seg og bare få "gråte i fred".
 • Andre liker å få en dyne eller pute å "grave" ansiktet inn i.
 • Noen barn vil gjerne rugges i vogn, mens andre liker å sitte nær de voksne i en ergonomisk bæresele eller sjal.
 • Andre liker å bade - og holdes ned i vannet slik at de får ørene under vann.
 • Reiving er et verktøy du kan forsøke.

Ta vare på deg selv

Råd mot kolikk

 • Kolikkgrepet

La barnet ligge på magen over underarmen din, med hodet mot albuen din. Støtt den andre armen mellom bena og mot magen til barnet. Stryk barnet på ryggen.

 • Vuggende bevegelser

Bær barnet, gjerne i bæresele for å spare armene, vugg det i armene dine, bruk en vippestol, ta en trilletur eller en kjøretur i bilen når kolikkanfallene står på.

 • Lyder

Jevn lyd fra for eksempel støvsugeren, vaskemaskinen eller rennende vann kan ha en beroligende effekt.

 • Fennikelte

5 ml lunken fennikelte gis i sprøyte 4-5 ganger om dagen. Kjøpes på apotek.

 • Ammete

Mor kan gjerne drikke ammete, da den inneholder fennikel, som kan roe tarmene til babyen.

 • Miniform

Dette middelet skal løse opp luftbobler i tarmene, eller gjøre dem mindre, og dermed gjøre det lettere for luften å passere. Kjøpes på apotek.

 • Massasje

Massasje frigir hormoner som kan virke beroligende og smertestillende for barnet. I tillegg hjelper massasjen luft og avføring videre i tarmsystemet.

 • Røyking

Mye tyder på at nikotin i blodet hos den ammende gir økte plager for kolikkbarn. Om du ikke klarer å slutte, er det en fordel å ikke røyke før ammingen.

Kilde: Helsesøster Tone Bjørnson Aanderaa

Tilknytningspedagogen anbefaler foreldre som har kolikkbarn å ta vare på seg selv. I tillegg er det lurt å akseptere at vi som foreldre ikke alltid kan gjøre så mye for å fjerne årsakene til gråten.

Foreldrenes rolle er å støtte barna når de har det vanskelig. Mange opplever gråtingen som lettere å takle om de ikke hører den som et krav til handling.

- Det å ligge ved siden av et gråtende barn eller ha barnet i en bæresele gjør at man kan fokusere litt utenfor barnets gråt mens man likevel er nær og støttende. Det hjelper mange voksne å holde hodet kaldt.

For det er ikke lett å ha kolikkbarn. Derfor er det utrolig viktig at du kjenner etter på egne følelser når barna gråter som verst.

Kjenner du at du blir sint eller får lyst til å riste babyen, er det mye bedre å sørge for at barnet er trygt i sengen sin og forlate rommet et øyeblikk.

- Sinnet er en naturlig reaksjon på at barnet er utrøstelig, men du må passe på at du ikke setter barna i farlige situasjoner på grunn av det. Vi skal jo i utgangspunktet aldri forlate gråtende barn, men dette er ett av unntakene. Gå ut og ro deg ned - og så gå tilbake til barnet så fort du har full selvkontroll igjen. Sørg for at du får nok avlastning, råder Ingrid Prøsch.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning