Barn og søvn

Babygråt om natta ødelegger ett av tre ekteskap

Søvnløse netter kan ta knekken på ekteskapet ditt. Her er 5 overlevelsestips.

TRØTTE FORELDRE: Er du så trøtt at du later som om at du sover når babyen gråter om natta, slik at din partner må opp?  11 prosent av 2000 foreldre innrømmer dette i en ny undersøkelse om spebarnsgråt.
TRØTTE FORELDRE: Er du så trøtt at du later som om at du sover når babyen gråter om natta, slik at din partner må opp? 11 prosent av 2000 foreldre innrømmer dette i en ny undersøkelse om spebarnsgråt. Foto: Foto: Thinkstockphoto
Publisert Oppdatert

Småbarnsforeldre får omtrent seks timer søvn i løpet av en natt. Dette er én time mindre enn det som er anbefalt. Ikke rart vi ønsker oss tipsene for å overleve med bare tre timers søvn. Forskning viser at 30 prosent av foreldre oppgir at søvnløse eller søvnforstyrrende netter er årsaken til separasjon eller skilsmisse. Og de fleste ønsker jo å unngå skilsmissefellene.

Trøtte foreldre

I en undersøkelse utført av og for den engelske TV-kanalen Channel 4, i forbindelse med et TV-program om emnet søvn og ekteskap, svarte 2000 foreldre på hvordan lite søvn påvirket dem:

11 prosent innrømmet at de latet som at de sov når barnet våknet, slik at partneren måtte opp av senga. 11 prosent sa at de lukket døra for å stenge ute babygråten, mens 9 prosent valgte å skru opp TV-volumet. Én av 20 svarte at de har vært så trøtt at de har sovnet bak rattet.

Våkenetter er slitsomt

Professor Bjørn Bjorvatn ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer har ikke noen norske tall på dette, men tror at problemene også gjelder for Norge.

- Våkenetter er slitsomt, uavhengig av landegrenser. Og det å få babyen inn i gode søvnrutiner så tidlig som mulig, vil nok være til stor hjelp videre for foreldre, sier Bjorvatn til foreldre.no

I en undersøkelse av Foreldre & Barn (2008) med 1500 småbarnsforeldre, sa 15,7 % at mangelen på søvn gjorde hverdagen veldig slitsom. Nesten 60 % av de spurte i undersøkelsen sa at dårlig nattesøvn var grobunn for krangler i familien. Og kranglene handlet ofte om hvem av foreldrene som var trøttest.

Kan være andre årsaker

Psykolog og parterapeut Eva Tryti fastslår at lite søvn bare er en liten del av årsaken til at ekteskap kan ta slutt. Hun har skrevet boka Eva Trytis beste råd til par.

5 andre grunner til at foreldre skiller seg:

1. Dårlig fordeling av husarbeid og omsorg for barn

2. Utroskap og forelskelse i andre

3. «Tomme forhold» hvor foreldrene ikke snakker eller gjør noe sammen

4. Lite sex. Et godt sexliv må man jobbe for.

5. Tidspress - kanskje en av de verste truslene. Både samfunnet og arbeidslivet presser oss til å ha dårlig tid i lange perioder.

Kilde: Eva Tryti

- Jo, omtrent ett av tre parforhold ryker, men de fleste av dem etter at spedbarna er store. På veien dit kan dårlig fordeling av husarbeid og omsorg for barn, utroskap og forelskelse i andre, og «tomme forhold» hvor foreldrene ikke snakker eller gjør noe sammen, være viktige grunner til skilsmisse, forteller parterapeuten til foreldre.no

Flere brudd i spebarnstiden

Psykologen ser likevel mange unødvendige brudd hos par som har spedbarn i huset.

- Dette oppfatter mange av oss parterapeuter som «meningsløse brudd». Par som har fått barn er nesten alltid veldig innstilt på å få forholdet til å fungere, men spebarnstiden er tøff, blant annet på grunn av endringene i livsstilen for de voksne, spesielt ved første barnet, og på grunn av søvnmangel, understreker Tryti.

Avlast hverandre om natta

Hun anbefaler foreldre å dele på våkenettene.

- Begge bør få lov til å bli avlastet, og mulighet for hjelp en og annen natt dersom det er ille, slik at foreldrene kan få sove ut.

Det å bli fratatt søvn er noe av det verste som finnes for mennesker, og det er i slike situasjoner man i verste fall kan gå over grenser man normalt ikke gjør.

- Derfor trenger man hjelp, påpeker Eva Tryti. Det er mulig å sjekke hvor mye søvn barnet ditt trenger.

Foreldre blir desperat etter søvn

Lite søvn sliter på familielivet, sier Caroline Teigen. Hun driver rådgivningstjenesten Sovehjelp.no og møter daglig trøtte og slitne foreldre som er desperat etter søvn.

FRUSTRERT: - Avlast hverandre slik at begge to har muligheten til å ta seg inn på søvn, anbefaler parterapeut og psykolog, Eva Tryti.
FRUSTRERT: - Avlast hverandre slik at begge to har muligheten til å ta seg inn på søvn, anbefaler parterapeut og psykolog, Eva Tryti. Foto: FOTO: Thinkstockphoto.com

Teigen mener at en av grunnene til at mange føler at de sliter med søvn og soving er tidspress og forventninger.

- Noen forteller at de skal tilbake i jobb om en måned, og at da må barnet sove. Andre har en forventning om at barnet skal sove natten gjennom, for det står skrevet i bøker eller de har hørt det av andre mødre, forklarer Teigen.

Søvnterapeuten er opptatt av at foreldre alltid må lete etter en årsak til at barnet gråter og ikke vil sove.

- Du må finne årsaken til uroen. Hva er årsaken til at barnet sliter med å sove? Det er alltid en grunn til det, og jeg er opptatt av å eliminere fysiske plager, forklarer søvnterapeuten.

Rutiner er viktig understreker Teigen.

- Barn lærer om livet i hvilken rekke følge ting skjer. Så rutiner må gjentas mange ganger, slik at babyen kan lære.

Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer anbefaler også at babyen lærer seg døgnrytme. Her er gode tips til hva foreldre kan gjøre:

  • Legg barnet i et lyst rom når spedbarnet sover på dagtid og i et mørkt rom når det er tid for nattesøvn.
  • Faste aktiviteter gjennomføres i samme rekkefølge og til samme tid hver dag. Lek og kos bør foregå på dagen, ikke på natten.
  • Lær barnet å sovne på egenhånd ved å legge det søvnig, men før det har sovnet.
  • Siste måltidet før natten kan man begynne å skyve mot midnatt, gradvis forlenge tiden mellom nattmåltidene og prøve å roe barnet uten å gi det mat eller ta det opp.

Trenger ikke ligne andre på søvnrutiner

Caroline Teigen advarer også mot å sammenligne barnet sitt med andre barn.

- Noen trenger enkelt og greit mer rugging og bæring enn andre. Hvis barnet har hatt kolikk i tre måneder kan det for eksempel trenge lengre tid på å finne søvnen selv enn de som aldri har hatt smerte, sier søvnterapeuten.

5 overlevelsestips for å unngå samlivsbrudd på grunn av søvn:

1. Når barnet sover på dagtid - sov selv! Blås i hvordan det ser ut, i klesvask, i trening - få deg søvn.

2. Gode søvnrutiner for babyen så snart som mulig er viktig for og på sikt få babyen til å sove rundt.

3. Avlast hverandre - ta annenhver våkenatt - eller annenhver gang på natta, hvis mulig. Hvis ikke kan den andre stå opp mer i helgene.

4. Benytt muligheten til å få en hel natts avlastning fra noen andre i harde tider.

5. Innse at du må være mindre effektiv på dagtid når du har sovet lite, så ikke legg lista så høyt!

Kilde: Bjørn Bjorvatn og Eva Tryti

- Det er ikke et barn som ikke vil sove, men et barn som ikke klarer å sovne. Det kan være en forklaring og som vi som foreldre må forholde oss til, sier hun.

Les også:

Slutter dere å ha sex så forsvinner lysten.

Se hva foreldre gjør for å få barn til å sove.

Så mange ganger i uka bør dere ha sex.

Sjekk om dere trenger parterapi.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning