Baby 3 måneder

Babyen har tydelige smil og viser at den er fornøyd

Babyen har langt mer kroppskontroll når den er 3 måneder.

BABY 3 MÅNEDER: Når babyen er 12 uker gammel er den babytiden over.
BABY 3 MÅNEDER: Når babyen er 12 uker gammel er den babytiden over. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Du går en enklere tid i møte. Babyen er ikke lenger så vanskelig å tolke, den har tydelige smil og viser klart når den er fornøyd.

Mer kroppskontroll

I tillegg til lyder og smil, svarer babyen med hele kroppen ved å fekte med armer og ben. Nakkemusklene er sterkere og babyen trenger ikke så mye støtte for å holde hodet oppe. Selv om hodet er tungt i forhold til kroppen, får barnet kontroll over hodet først. Det er en stor forskjell fra da barnet var nyfødt og kun hadde styring på munnen sin.

Elsker bevegelse

Allerede da barnet var noen dager gammelt, la du kanskje merke til hvordan det roet seg når det ble båret rundt i rommet. Dette er fortsatt en effektiv metode for å stoppe gråt og uro. Også bevegelser i ansikter og tonefall er helt topp.

Finne søvnen selv

Babyen har forhåpentligvis sin lengste soveperiode om natten. For å komme et skritt videre i å lære barnet gode søvnvaner, er det en fordel å lære babyen å finne søvnen selv.

Oppdager hånden sin

Rundt 3-månedersalderen gjør barnet en ny oppdagelse: Hånden sin.

Babyens vekt

Vekten til den tre måneder gamle babyen har økt de siste månedene. Aldri vil barnet legge på seg så mye i forhold til sin kroppsvekt som det har gjort den tiden som har gått. Vektøkningen varierer mye fra barn til barn, men de fleste har nå lagt på seg 2,5-3 kilo.

Alkohol og amming

Mange lurer på om det er ok å ta et glass vin når de ammer. Desto yngre barnet er, jo dårligere er leveren utviklet til å bryte ned alkohol.

3-månederskontroll

Det er på tide med en ny visitt hos helsestasjonen. Dette kan foregå som gruppekonsultasjon sammen med andre, eller på individuell basis. Ved denne konsultasjonen får barnet vaksiner.

Helsesøster ser på den tre måneder gamle babyens utvikling når dere nå igjen kommer til helsestasjonen:

- Barnet skal gi god kontakt
- Bevegelsene er blitt roligere og ikke så rykkvise som før
- Det har fått sterkere nakkemuskler og trenger ikke lenger så mye støtte for å holde hodet oppe
- Barnet har begynt å vise interesse for hendene sine og kan ligge lenge for å betrakte dem. Man kan også se at hendene blir åpnet og lukket mer aktivt enn før.

Råd mot forstoppelse

Barn som får morsmelk behøver ikke å ha treg mage selv om det går mange dager før det kommer en bæsjebleie. Morsmelksernærte barn kan ha avføring ved hvert bleieskift eller hver 14. dag.

Viljestyrte hender

Bevegelsesmønsteret begynner å endre seg. Du kan se at hendene åpner og lukker seg. Barnet er ikke så styrt av refleksene mer.

Bedre syn

Synet var den dårligst utviklede sansen ved fødselen. Øynene bevegde seg gjerne uavhengige av hverandre, og det var bare kort tid barnet holdt blikket ditt. Nå har det skjedd mye med synet.

Barnet kan både fokusere blikket på gjenstander så nær som 6 cm i tillegg til ting som er flere meter unna. Det kan til og med følge ting som er i bevegelse med blikket sitt. Barnet flytter også blikket fra en ting til en annen. Dersom det er interessert, kan det snu på hodet og følge en gjenstand 90 grader til hver side.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning