Babyfotografering

Babybildene som gir deg lyst på barn

Se de fantastiske bildene av nyfødte babyer.

BABYFOTO: Babyen sover tungt de første to ukene etter fødselen. Ta bildene da, råder fotografene.

BABYFOTO: Babyen sover tungt de første to ukene etter fødselen. Ta bildene da, råder fotografene. Foto: FOTO: Kate-Monica Myrmellom

Publisert Oppdatert

Den første babymagien er over på et blunk. Hva med å svinge innom fotograf på veien hjem fra fødestua?

Babyfotografering har gjennomgått en revolusjon de siste årene. Tidligere gikk det gjerne et år før man tok den lille med til fotograf. Nå rekker de nybakte foreldrene knapt å komme hjem fra sykehuset, før de er på plass i fotostudioet. De beste babybildene får du nemlig før barnet fyller to uker. Og se så søte de er!

- Det ideelle er å ta bildene den første uken, men man kan strekke det opp til 14 dager. Etter dét er det vanskelig å få babyene i dyp søvn, sier nyfødtfotograf Kate-Monica Myrmellom (37) fra Bergen til Foreldre & Barn.

- En nyfødt som sover, er veldig myk og lett å forme. Det blir også en fin ro over bildene når babyen sover. En våken baby gjør gjerne brå bevegelser - som å veive med armene. Da er det vanskeligere å få til fine bilder.

Synes dere det er greit å ta med babyer før de er 10 dager på babyfotografering? diskuterer foreldre i vårt forum.

Nyfødt trend

Nyfødtfotografering oppsto i Australia på slutten av 1990-tallet, og har også vært stort i USA i flere år. Først i det siste har trenden kommet til Norge. Tanja Myrbråten (36) fra Vestfold er blant de norske pionerene.

- Jeg startet å ta bilder av nyfødte i 2009. Stadig flere er blitt klar over at tilbudet eksisterer, og det siste året har etterspørselen eksplodert, forteller den selvlærte fotografen.

På verdensbasis var den australske fotografen Anne Geddes først ute.

HOS FOTOGRAFEN: 10 dager gamle Mille drømmer søtt.

HOS FOTOGRAFEN: 10 dager gamle Mille drømmer søtt. Foto: FOTO: Michaela Nemeckova/Gullungene

Hun er kjent for sine maksimalistiske bilder av babyer som - for eksempel - sitter i en blomsterpotte med en solsikke på hodet eller er stylet som en sommerfugl.

VONDT FOR BABYEN: 8 dager gamle Amalie gjør en flott jobb som modell. Men er dette en heldig stilling for en baby?

VONDT FOR BABYEN: 8 dager gamle Amalie gjør en flott jobb som modell. Men er dette en heldig stilling for en baby? Foto: FOTO: Kate-Monica Myrmellom

Norske foreldre ønsker som oftest ikke fullt så kunstneriske bilder av sine små. Du kan også ta gode bilder av barnet selv, men les forbered deg og les disse tipsene.

- Noen foreldre vil ha bilder med rekvisitter som kurver, dukkesenger og søte strikkeluer, mens andre vil ha helt rene, naturlige bilder uten mye dill, hvor babyen er i fokus. Det mest kunstneriske bildet jeg har tatt, er av en baby oppi et fuglerede, forteller fotograf Michaela Nemeckova (28), som driver fotostudioet Gullungene i Drammen.

Hendene under haka

Det som kjennetegner mange av nyfødtbildene, er at babyene formes i unaturlige stillinger, for eksempel med hendene under haka. Kate-Monica Myrmellom legger stor vekt på barnas sikkerhet, og kan forsikre nervøse foreldre om at babyen ikke har det ubehagelig under fotograferingen.

- Når den nyfødte ligger med hendene under haka, får man en unik mulighet til å ta et portrettbilde, sier hun.

- Det er svært kort tid babyene ligger slik, og de ligger aldri vondt. De sover så godt at de knapt merker det. Dessuten har de ligget i langt rarere stillinger inni magen.

Naturlig trygg

BABYSTRIKK: William har på seg en søt strikkelue som er typisk for nyfødtfotografering.

BABYSTRIKK: William har på seg en søt strikkelue som er typisk for nyfødtfotografering. Foto: FOTO: Michaela Nemeckova/Gullungene

Barnefysioterapeut Johanne Rønning ved Bekken & Barn i Oslo anbefaler imidlertid at babyen plasseres i mest mulig naturlige stillinger når den fotograferes.

TIDLIG KRØKES: Knapt hjemme fra sykehuset, før Edvin skulle på sin første tur til fotografen.

TIDLIG KRØKES: Knapt hjemme fra sykehuset, før Edvin skulle på sin første tur til fotografen. Foto: FOTO: Tanja Myrbråten

- Mange av nyfødtbildene er veldig fine og søte, men noen av stillingene kan gi et uheldig press på enkelte ledd, også når stillingen inntas bare kort tid mens barnet sover. Det er tryggere å ligge på magen i hendene til mamma eller pappa, sier Rønning.

Bruk naturlig dagslys

Fotoseansen varer vanligvis mellom to og tre timer. Det meste av tiden går med til mating og stell av babyen. Førsteprioritet er at den lille modellen skal være mett og fornøyd. Orker du ikke tanken på å komme deg av gårde til fotografen så kort tid etter fødselen, tilbyr mange fotografer også hjemmebesøk mot en ekstraavgift. Eller du kan forsøke å forevige det lille mirakelet selv.

- Mitt beste tips, hvis du selv skal ta bilder av babyen hjemme, er å bruke naturlig dagslys fra vinduet og droppe blitz. Bilder tatt med pop up-blitz blir sjelden bra, sier fotograf Tanja Myrbråten.

- Et annet godt tips er å legge seg ned på gulvet og ta bildene i barnas høyde.

Bilde til takkekort

Hans Petter Rygh (45) tok med seg datteren Emilia til nyfødtfotografering da hun var åtte dager gammel. Med noen ekstra dager på sykehuset etter fødselen, fikk de knapt snudd i døra hjemme før de var på plass i fotostudioet til Michaela Nemeckova i Drammen.

- Man skulle tro det var stress å dra til fotograf så kjapt etter fødselen, men atmosfæren var rolig og behagelig. Alt skjedde på babyens premisser, sier Hans Petter.

Nyfødtfotografering

  • Nyfødfotografering er bilder av sovende babyer som ikke er eldre enn to uker gamle. Når babyene er så små, sover de masse, og det er lett å dandere dem i ulike stillinger.
  • Noen ønsker helt naturlige bilder uten andre rekvisitter enn for eksempel et teppe å ligge på. Andre ønsker mer kunstneriske bilder hvor babyen kanskje ligger oppi en kurv, har på seg en søt strikkelue eller danderes i unaturlige stillinger - som med hendene under haka.
  • Dersom du ønsker nyfødtbilder tatt av fotograf, bør du bestille time i god tid før fødselen, og gi beskjed til fotografen så snart babyen er født.

Bildene av Emilie skal brukes som takkekort og henges forstørret opp på veggen.

- Den første tiden er helt spesiell, og den går fort over. Jeg er glad den er dokumentert med disse nydelige bildene.

Fotograf Kate-Monica har tre barn selv, og angrer på at hun ikke tok slike bilder av sine egne barn rett etter fødselen.

- Det finnes ikke noe mer verdifullt enn å dokumentere et nytt liv. Men i Norge er det helst ved konfirmasjon, dåp og lignende folk har pleid å gå til fotograf.

Er det vanlig å sende takke kort etter dåpen? Følg debatten i vårt forum.

Les også:

Lei en fotograf til fødselen

Sjekk de kule bildene av Live (3 måneder) kledd opp i ulike yrker

BITTE LITEN: 8 dager gamle Emilia holder fast i pappas finger.

BITTE LITEN: 8 dager gamle Emilia holder fast i pappas finger. Foto: FOTO: Michaela Nemeckova/Gullungene

Flere babybilder du ikke har sett maken til

Slik tar du fine bilder av den gravide magen

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning