sopp amming

Unngå sopp på brystene ved amming

Både mor og baby skal alltid behandles for sopp for å unngå å smitte hverandre.

SOPP AMMING: Soppinfeksjon på brystvortene ved amming er svært sjeldent, men det kan gjøre vondt. Både mor og barn skal behandles dersom det oppstår. FOTO: Getty Images.
SOPP AMMING: Soppinfeksjon på brystvortene ved amming er svært sjeldent, men det kan gjøre vondt. Både mor og barn skal behandles dersom det oppstår. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

- Soppinfeksjon på brystene kan gi sårhet, ømhet, svie og en brennende følelse i brystet, sier leder i Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup.

Ved soppinfeksjon på brystvortene vil ofte selve ammingen, og en stund etter endt amming, oppleves smertefullt. Brystvorten kan bli rød, og noen flasser litt i tillegg.

- Kontakt alltid jordmor eller helsesøster dersom du mistenker soppinfeksjon på brystvortene, råder Schjelderup.

Tegn på sopp på brystene

Fertilitets- og svangerskapsterapeut hos Frøyaklinikken, Anette Heggemsnes, forteller at ved sopp på brystvorter hos mor er også babyen ofte smittet av sopp.

- Vi anbefaler å vaske brystvortene forsiktig med utblandet eddikvann, tipser hun.

Eddikvann er imidlertid et kjerringråd uten dokumentert effekt.

Schjelderup forklarer at diagnosen stilles på bakgrunn av symptomer, i tillegg til prøver som må tas og sendes til laboratorium.

- Be alltid om at det blir tatt en bakteriologisk prøve av melken eller sårsekretet for å utelukke annen infeksjon, som ofte gir samme symptom som sopp på brystvortene, råder hun.

Behandling av sopp på brystene

Schjelderup og Heggemsnes informerer om at dersom mor behandles for sopp, skal også babyen behandles for å unngå at dere smitter hverandre.

- Sopp bør behandles med en soppkrem eller mikstur hvis det ikke går over av seg selv. Det kan oppstå etter en antibiotikakur, og trøske i babyens munn kan overføres til morens bryster.

Hun anbefaler at soppmiddel påføres etter vasking og lufttørking av brystet, helst etter amming. Dersom smaken på soppmiddelet gjør at babyen ikke vil die, kan kremen vaskes av og brystet lufttørkes før ammingen.

Heggemsnes legger til at sopp elsker alt som er søtt, gjerne sukker og gjær. Det kan derfor være smart å holde seg unna dette i slike perioder.

- Vi er opptatt av hva mor spiser når hun ammer, og hvordan avføringen til babyen er. Om det er tegn til sopp andre steder, anbefaler vi mor probiotika og å droppe sukkerholdig mat en periode, råder svangerskapsterapeuten.

Les også: Husk dette hvis du bruker brystpumpe

Forebygge trøske ved amming

Schjelderup forklarer at det kan være forebyggende å drikke biola, eller ta melkesyrekapsler om du går på antibiotikakur, da soppinfeksjon ofte følger etter antibiotikakur.

- Bytt også ammeinnlegg etter hver amming når du behandles mot sopp på brystvorter. Ammeinnlegg av ull bør unngås med mindre det kan kokes. Vask BH, sengetøy og håndklær på minst 60 grader, sier hun, og avslutter:

- Unngå BH om natten, vær nøye med håndhygiene og kok smokker og tannbørster i minst 10 minutter. Mor kan også ha fordel av å redusere sukkerinntak ved soppinfeksjon.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning