Brystene etter amming

Slik er brystene etter amming

Brystene er ikke de samme etter at svangerskapet og ammeperioden er over.

BRYSTENE ETTER AMMING: Amming trenger ikke nødvendigvis å gi deg hengepupper. Her er rådene som vedlikeholder puppene selv om du ammer. FOTO: Getty Images.
BRYSTENE ETTER AMMING: Amming trenger ikke nødvendigvis å gi deg hengepupper. Her er rådene som vedlikeholder puppene selv om du ammer. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Du trodde kanskje det var amming som ga deg hengepupper?

Dette er langt på vei en myte. Mange myter ser ut til å eksistere rundt temaet amming og hengepupper. Og det er mye feilinformasjon.

- Når man blir gravid vokser brystene på grunn av økt produksjon av melkekjertler, og etter hvert vil dette kjertelvevet fortrenge fettet. Når du slutter med ammingen og kjertelvevet går tilbake, vil mange oppleve at brystet virker slappere enn før, spesielt kvinner som er svært slanke.

Det sier Gro Nylander, overlege ved Nasjonalt kompetansesenter for amming ved Oslo Universitetssykehus.

Hengepupper etter amming?

Kjersti Irgens er privatpraktiserende jordmor med lang erfaring fra svangerskapsomsorg. Hun holder både fødselsforberedende kurs og ammekurs, og får ofte spørsmål om hvordan brystene og kroppen til den nybakte mor blir seende ut etter fødselen.

- En god BH kan forhindre at huden i brystene strekker seg mer enn nødvendig når de er på sitt største under svangerskap og i barseltiden, tipser Irgens.

- Men husk at det er få av oss som etter et svangerskap kommer tilbake til den kroppen vi hadde da vi var 16, legger hun til.

I tillegg til hengepupper finnes det andre synlige tegn, som strekkmerker, på at kroppen har båret fram et nytt liv, påpeker jordmoren.

Også Nylander tipser om bruk av BH for ekstra støtte den perioden man slutter med amming, selv om det ikke finnes noen forskning på akkurat dette.

- Hvis du noen gang skal bruke BH, bør det være i forbindelse med ammeslutt. Da tror jeg at bindevevet, både i båndene inni brystet og i huden, har en gyllen sjanse til å trekke seg sammen mens kjertelvevet skrumper inn, til neste gang det er bruk for det, sier ammeeksperten.

- Jeg mener å ha sett gode resultater av dette.

De tynneste mest utsatt

- De fleste kvinner har riktig nydelige bryster også etter endt amming, sier Nylander.

Hun forteller at selv om de oppleves slappe, så går det an å få tilbake litt av størrelsen etter at melkekjertlene har gjort jobben sin.

- I utgangspunktet er det de tynneste kvinnene som har de mest slunkne puppene. Hvis man tåler noen kilo mer på kroppen, vil man også kunne få fyldigere bryster igjen, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning