amme store barn

Derfor er det bra å amme store barn

Langvarig amming reduserer sjansen for brystkreft, i tillegg til å gi næring til barnet.

AMMING AV STORE BARN: Det er helt greit i Norge å amme offentlig, men mange har store problemer  med det dersom barnet er over 1 år.
AMMING AV STORE BARN: Det er helt greit i Norge å amme offentlig, men mange har store problemer med det dersom barnet er over 1 år. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Norske kvinner som ammer barnet sitt til det er over 2 år og åtte måneder møter ord som uakseptabelt og ekkelt.

Ammehjelper Monica Betten mener det er mye positivt ved å amme barna sine frem til to år, men at stigmatiseringen i Norge gjør det vanskelig for mange kvinner.

- Jeg tror det er mange flere som ammer lengre enn det vi tror, men at det ikke blir snakket åpent om, sier Betten. Fire prosent av norske kvinner ammer barnet til det er over 2 år.

Å amme barn lenge

- Det kommer mye godt med seg å amme. Babyen får i seg masse antistoffer. I tillegg er det veldig praktisk som mor å slippe å tenke på måltidene, sier hun.

Så lenge ammer norske mødre

Ved 4 måneder får 85 prosent morsmelk.

Ved 6 måneder får 80 prosent morsmelk.

Ved 9 måneder får 63 prosent morsmelk.

Ved 12 måneder får 46 prosent morsmelk.

Ved 24 måneder får 4 prosent morsmelk.

Kilde: Helsedirektoratet

Verdens Helseorganisasjon (WHO) har anbefalt kvinner å amme barna til de er to år gamle, og Betten mener norske myndigheter bør gjøre det samme.

- Da vil det kanskje ikke bli like mye tabu rundt tema, sier hun.

Og påstanden om at mor ammer lenge kun for sin egen del er hun ikke enig i.

- Du kan ikke tvinge et barn til å amme, sier Betten som tror det er mange flere kvinner som ammer lenger enn de tør å innrømme.

Stigmatiserende

Jordmor Kjersti Irgens holder til i Bergen og møter ofte kvinner som har spørsmål angående amming.

- Det hender vi får inn kvinner som fortsatt ammer barnet langt over ett år, men som synes det er veldig pinlig å skulle gjøre det offentlig på grunn av stigmatiseringen knyttet til det i Norge, forteller Irgens.

Amming reduserer faren for brystkreft

Leder for norsk Bryst cancer gruppe, Erik Wist, sier at det er fordeler ved å amme litt lenger enn det som er vanlig i Norge. Bare fire prosent av norske kvinner ammer barna til de er to år gamle.

- For hvert antall år du ammer barnet ditt reduserer du faren for brystkreft med 4,3 prosent, sier Weist, som legger til at årsaken er en hormonell påvirkning, og at antall menstruasjonssykluser går ned fordi man ammer.

Fordeler ved amming

- Eneste matkilde

- Styrker immunforsvaret og gir barnet god helse

- Gir barnet trygghet

- Ammingen frigjør hormoner som gjør at mor kommer seg raskere etter fødsel

- Amming styrker forholdet mellom mor og barn

- Barnet beskyttes mot allergener

Og han påpeker at det finnes en annen viktig ting du kan gjøre for å redusere kreftfaren ytterligere.

- Kvinner som får barn før fylte 30 år har mye mindre risiko for å utvikle brystkreft enn andre kvinner. Da spiller det også mindre rolle hvor lenge de ammer, understreker han.

Opp til hver enkelt

Også Nasjonal kompetansesenter for amming ser helsegevinstene for barn som blir ammet lenge, men er klar over stigmatiseringen som er knyttet til det.

- Når en liten baby ammer er det bare søtt, men når en på over ett år går bort til mamma for å få pupp er det mange som ikke lenger synes det er greit, sier helsesøster og internasjonalt godkjent ammespesialist Elisabeth Tufte.

Hun mener det bør være opp til hver enkelt familie å bestemme hvor lenge de vil amme barna.

- Det finnes ingen ulemper ved at kvinner ammer lenge, så lenge barnet også får fast føde. Dersom både mor og barn er fornøyd ser jeg ikke problemet, sier Tufte.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning