Anniken Huitfeldt om debatter på internett

- Anonyme er også seriøse

Statsråd Anniken Huitfeldt synes det er unikt å få innspill fra anonyme foreldre.

ENGASJERT: Flere hundre foreldre har sendt inn sine meninger om reglene for samvær etter samlivsbrudd til Anniken Huitfeldt.
ENGASJERT: Flere hundre foreldre har sendt inn sine meninger om reglene for samvær etter samlivsbrudd til Anniken Huitfeldt. Foto: FOTO: Crestockphoto
Sist oppdatert
BARNE- OG LIKESTILLINGSMINISTER: Anniken Huitfeldt
BARNE- OG LIKESTILLINGSMINISTER: Anniken Huitfeldt Foto: FOTO: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix
Jeg treffer mange flere i en nettdebatt, enn om jeg skulle holdt et åpent møte

Statsråden er overveldet over alle innspillene fra foreldre i debatten om samvær med barn etter samlivsbrudd.

- Det blir sagt at debatter på nettet er useriøse, men dette er skikkelig og seriøst. Man kan være seriøs selv om man er anonym, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt om debatten på dinbaby.com og klikk.no/foreldre.

Mer enn 250 innlegg fra foreldre landet rundt er kommet inn i debatten om de nye forslagene til samvær med barn etter samlivsbrudd. Du kan fremdeles delta i debatten.

LES OGSÅ: Hvem skal flytte?

Personlig opplevelser

- For meg som politiker er det viktig å snakke med folk som har erfaring. Jeg treffer mange flere i en slik nettdebatt, enn om jeg skulle holdt et åpent møte. Dette er seriøse og ordentlig råd, sier Anniken Huitfeldt. Statsråden påpeker at hun er klar over at det er flere kvinner, enn menn som bruker nettsiden barnetmitt.com. Hun understreker likevel at mange av deltagerne i debatten er kvinner til menn som har barn fra før, og på den måten formidles fedres erfaringer. Statstråden mener det ikke er nødvendig at nettdebattene skal gå under fullt navn.

- Det er unikt å få innspill fra anonyme, fordi det bygger på personlig opplevelser du ikke vil stå fram med for alle, sier Anniken Huitfeldt.

Sårbare

- Hva synes du om innspillene som har kommet?

- Jeg har sett på debatten nesten hver dag og har fulgt med. Det har vært interessante og ulike historier. Det viser hvor vanskelig denne loven er, for uansett endringer vil noen føle at det blir vanskelig. Det er mange kryssende hensyn som skal tas. Det handler om mange enkeltmennesker, og det berører noe av det mest sårbare hos oss i forhold til barna, svarer Huitfeldt.

- Hva kommer statsråden til å gjøre med innspillene?

- Jeg leser innspillene og ser på dem når vi lager loven. Vi vil bruke det som en uformell høringsinstans. I en høring om lov skal ting belyses - gjerne gjennom formelle høringer - men det er også andre stemmer. Der et viktig å få disse stemmene også, påpeker statsråden.

LES OGSÅ: Krangler om barna

Minst mulig konflikt

Treffer flere foreldre

Stadig flere politikere bruker nettet for å komme i kontakt med velgere. Anniken Huitfeldt sier hun bruker nettet i denne saken for å treffe flere småbarnsforeldre, enn hun ville gjort på et offentlig møte.

- Småbarnsforeldre er mer på nettet enn andre steder. Det er en kjempemulighet til å få belyste saker fra flere sider, sier Huitfeldt. Hun mener det er viktig å høre personlige erfaringer fra enkeltpersoner.

- Er det å bruke slike nettsteder en del av valgkampen?

- Da vil jeg kommet ut med mine standpunkt, og ikke stilt spørsmål. Jeg trenger råd i en komplisert sak med mange dilemmaer, svarer Anniken Huitfeldt.

LES OGSÅ: Bryr seg lite om skilsmisse

Begrenset innflytelse

FORSKNINGSLEDER: Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning ved Universitetet i Oslo mener man skal være nøktern med hvor stor innflytelse innspill i nettdebatter har på politikerne.
FORSKNINGSLEDER: Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning ved Universitetet i Oslo mener man skal være nøktern med hvor stor innflytelse innspill i nettdebatter har på politikerne.
Troen på å åpne nettet for individuelle innspill kan erstatte innspill samordet fra for eksempel organisasjoner, er noe overdrevet

Professor i statsvitenskap Bernt Aardal sier bruken av nettet fra politikere og partier er i full utvikling. Partiene oppfordrer til toveiskommunikasjon.

- Men i hvilken grad partiene klarer å følge opp slike innspill vet man ikke, sier Bernt Aardal, som er forskningsleder ved Institutt for samfunnsforskning ved Universitetet i Oslo.

Han sier nettdebattene er en utvidelse av høringsinstituttet, der alle parter i en sak skal høres. Tidligere har det vært en kamp å få komme på høringslisten, og det har vært begrenset til organiserte interesser.

- Det at man nå gjør et forsøk på å åpne prosessen, høres besnærende ut, men man skal være nøktern med hvor stor innflytelse det vil ha, mener Aardal. Skal innspillene ha gjennomslagskraft, må de som debatterer komme med sammenfallende budskap.

- Er det mange sprikende budskap, må departementet trekke en konklusjon, og da kan de hende de trekker ut de som støtter deres syn, med mindre det er et massivt flertall mot. Da har man en viss mulighet til å slå gjennom, poengterer Aardal.

Han sier det blir en stor jobb for politikerne å gå gjennom alle innspillene de får fra nettdebatter.

-Troen på å åpne nettet for individuelle innspill kan erstatte innspill samordet fra for eksempel organisasjoner, er noe overdrevet - litt naivt, sier forskningslederen. Han tror mer på opprop som mange står bak.

FØLGER MED: Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt leser jevnelig debatten på barnetmitt om hva foreldre i Norge mener om reglene for samvær med barn etter samlivsbrudd.
FØLGER MED: Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt leser jevnelig debatten på barnetmitt om hva foreldre i Norge mener om reglene for samvær med barn etter samlivsbrudd. Foto: FOTO: Scanpix

Denne saken ble første gang publisert 26/09 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også