ANNIKEN HUITFELDT OM BARN OG KARRIERE

Vil gjøre det lettere å få barn tidlig

Anniken Huitfeldt vil ikke råde barna til å bli foreldre sent.

OM JOBB OG HUSARBEID: - Jeg legger aldri sammen en underbukse uten å snakke i telefonen samtidig, ler Anniken Huitfeldt.
OM JOBB OG HUSARBEID: - Jeg legger aldri sammen en underbukse uten å snakke i telefonen samtidig, ler Anniken Huitfeldt. Foto: FOTO: Erik Norrud
Publisert Oppdatert
OM BARN OG KARRIERE: - Det å få barn er mye mer jobb enn de fleste tror. Det tar mye tid, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt.
OM BARN OG KARRIERE: - Det å få barn er mye mer jobb enn de fleste tror. Det tar mye tid, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt. Foto: FOTO: Erik Norrud
Jeg prøver å handle alt inn i helga, men det har jeg aldri fått til
Jeg tror det er mulig å kombinere alle jobber med familie gjennom at man ikke krever alt

Flere forskere mener kvinner bør føde sitt første barn tidligere enn i dag. Det vil si før de er 30 år, og helst under 25 år.

- Jeg tror ikke min generasjon kommer til å råde våre barn til å få barn sent, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (38). Anniken Huitfeldt har selv tre barn på 3 1/2, 5 og 7 år.

Et privat valg

- Det som var mødregenerasjonen min sitt råd til vår generasjon, fordi de fikk barn tidlig selv var: Ikke få barn tidlig - men realiser deg selv og gjør alt du vil. Jeg tror ikke min generasjon kommer til å være like steinharde i det rådet, sier barne- og likestillingsministeren.

- Hvorfor ikke det?

- Vi vet at det kan være vanskelig å få barn når man starter sent, og at det egentlig aldri passer å få barn, svarer Huitfeldt.

Anniken Huitfeldt mener likevel hver enkelt må bestemme når de ønsker å få barn.

- Å få barn er et privat valg. Det vil være vanskelig som politiker å gå ut med råd, men vi må se på ordninger som gjør det lettere å få barn før, dersom folk ønsker det, sier Anniken Huitfeldt.

Hun sier politikerne må se på rettighetene til økonomisk støtte for dem som ikke er i jobb, eller har vært kort tid i jobb. Andre nye konkrete forslag har hun ikke nå, men sier Arbeiderpartiets programkomité jobber med saken. I slutten av uken skal hun også ha et møte med fagfolk i Norge om nettopp hva som må til for å øke fødselstallet i Norge.

- Jeg tror det er like viktig å se på hva vi kan gjøre for at det skal bli mulig å kombinere jobb og familie, sier barne- og likestillingsministeren.

Fedre oppfattes som illojale

- Hvordan synes du det er å kombinere jobb og familie i dag?

- Vi er på vei, men det er et godt stykke igjen. Vi må ikke slappe av nå, sier Anniken Huitfeldt. Hun viser til fedre som oppleves som illojale av arbeidsgiveren fordi de tar mer permisjon enn fedrekvoten, og kvinner som blir fratatt arbeidsoppgaver mens de er i permisjon.

- Fleksibelt arbeidsliv innebærer ikke bare at mamma skal være fleksibel, men også at arbeidsgiveren skal være fleksibel. Arbeidsgiver må godta at foreldre ikke kan komme til gitte tidspunkt, fordi de må hente og bringe i barnehage, sier statsråden.

- Hun sier lengre åpningstid i barnehagene kan være et tiltak for å gjøre hverdagen enklere for dem som ikke jobber fra åtte til fire. Et annet er å utvide fødselspermisjonen med tidskonto, slik at mamma og pappa kan ta fri annenhver fredag, eller jobbe seks timer om dagen.

- Jeg tror det er mulig å kombinere alle jobber med familie gjennom at man ikke krever alt. De jobbene som krever deg med hud og hår hele døgnet får ikke tak i de beste, for de beste vil ikke ha det slik. Jeg tror ikke det bare gjelder kvinner, men også menn, sier Huitfeldt.

Mannsundersøkelse

En ny mannsundersøkelse konkluderer med at i familier uten god arbeidsfordeling i hjemmet, er det flest som har vurdert skilsmisse.

- Norske pappaer stiller opp mest i verden. Det er i ferd med å bli en bedre fordeling av arbeidsoppgaver hjemme, men det er et stykke igjen. Kvinnene tar ofte større del av arbeidsoppgavene hjemme, enn de har tenkt å gjøre, sier Huitfeldt.

Bruker barne-tv-tiden

Jeg bruker også barne-tv-tiden. Jeg har nok et mer strukturert liv, enn det folk vil ha
Jeg legger aldri sammen en underbukse uten å snakke i telefonen samtidig

For å få tid til selv å hente barna i barnehage, eller skole leser Anniken Huitfeldt alle dokumenter om kvelden. Det frigjør også tid til å være med dem på fritidsaktiviteter, eller kose seg med en bok hjemme. Hun mener det er viktig å være til stede i den tiden, men ser at det ikke er mulig i alle yrker, som for eksempel sykepleieryrket.

- Jeg legger aldri sammen en underbukse uten å snakke i telefonene samtidig, og jeg gjør nesten alltid husarbeid når jeg snakker i telefonen, ler Anniken Huitfeldt og tenker seg om det lite øyeblikk.

- Jeg bruker også barne-tv-tiden. Jeg har nok et mer strukturert liv, enn det folk vil ha. For å få tid med barna må det planlegges godt. I helgene er jeg mest opptatt av langsom tid, forteller hun.

- Jeg prøver også å handle alt inn i helga, men det har jeg aldri fått til, smiler hun.

Mindre tid på seg selv

Jobben som statsråd og mor til tre fører til at hun bruker mindre tid på seg selv, og venner enn før.

Anniken Huitfeldt har ikke så lyst til å gi råd om hvordan par kan pleie forholdet når de har små barn. Noe sier hun likevel.

- Det er flere oppgaver å løse enn det man kanskje er klar over. Det går ikke av seg selv, og det er viktig å snakke om det.

Statsråden skal snart i statsråd og sjekker at nylonstrømpebuksen ikke har hull etter at barna har satt fast borrelåsen.

- Jeg kommer ofte på jobb med barnehagespor på klærne, som sand eller prim, smiler Anniken Huitfeldt, før Kongen og statsministeren venter.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning