Spedbarn og søvn

– Å forlate gråtende barn er uheldig

- Å forlate gråtende barn kan ha en rekke uheldige konsekvenser, hevder lege, som er kritisk til søvnrådene fra søvnforsker.

SOVE ALENE? Bør barnet alltid sovne i egen seng, eller er det greit med samsoving? Legene er uenige.
SOVE ALENE? Bør barnet alltid sovne i egen seng, eller er det greit med samsoving? Legene er uenige. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Sist oppdatert

Søvnrådene som overlege og søvnforsker Eli Sørensen gav til nybakte foreldre, har skapt reaksjoner.

Les saken: - Spedbarn kan sove hele natta

Sørensen sa til Klikk Foreldre at det viktigste man kan gjøre for å hindre at spedbarn utvikler søvnforstyrrelser, er å innføre gode søvnrutiner så tidlig som mulig.

Da er det ingenting i veien for at selv 6-8 ukers gamle babyer kan sove fra midnatt til 06.00, ifølge søvnforskeren.

Reagerer på søvnråd

Turnuslege Kamilla Brastein reagerer negativt på en rekke av de søvnrådene som Eli Sørensen gir nybakte foreldre. Brastein er selv mamma til en to år gammel gutt, som sov lite da han var spedbarn. Hun har laget en egen nettside med informasjon om barn og søvn www.sovlillebaby.com og er opptatt av hvilke råd helsepersonell gir til foreldre som sliter med nattevåk.

- Jeg tviler ikke på at det er mulig å få selv de yngste barna til å sove fra midnatt til 06.00, men hva har vi å tjene på det? sier Brastein til klikk.no.

- Det er ikke sikkert det er hensiktsmessig å forsøke å få de minste til å sove natten gjennom så tidlig som mulig. Kanskje kan sovekurer faktisk gi økt risiko for krybbedød, fordi det gjør at spedbarnet får en kunstig dyp søvn?

Les også: Så mange ord bør barnet ditt kunne

Etter hennes mening er det ikke noe galt i å amme et barn i søvn, eller bære og bysse, om foreldrene trives med det. Men hun er enig i at man har et problem om babyen har 18-20 oppvåkninger i løpet av natten.

Flere studier viser at barn som ligger alene og gråter, har en enorm stressrespons i hjernen.

- Det jeg er totalt uenig med Sørensen i, er at man da skal la barnet ligge alene og gråte seg i søvn. Å forlate gråtende barn kan ha en rekke uheldige konsekvenser, mener Brastein.

- Flere studier viser at barn som ligger alene og gråter, har en enorm stressrespons i hjernen. Og stresshormoner er ikke gunstig for de små. God søvn må ikke komme i veien for andre viktige deler av et barns oppvekst, advarer hun.

- Skremmer foreldrene

Eli Sørensen forstår ikke Brasteins bekymring og mener hun dramatiserer unødig.

- Det kan skremme foreldre og gi dem dårlig samvittighet, og stemmer ikke med forskning fra de siste femti år.

- Dersom spedbarnet gråter, venter man og ser om det roer seg selv, hvis ikke forsøker foreldrene å roe det uten å ta det opp eller gi det mat.

Dette for å hjelpe spedbarnet til gode søvnvaner helt fra starten av. Det har ikke vært dokumentert uheldige konsekvenser av dette, tvert imot, sier søvnforskeren.

Se video: Se hvordan en mann takler fødselssmerter

Sørensen viser til oversiktsartikkelen «Behavioral treatment of bedtime problems and night wakings in infants and young children» av de amerikanske forskerne Mindell, Kuhn og Lewin med flere, hvor all forskning som har vært publisert om dette blir gjennomgått.

- Barnets behov for nærhet, omsorg og trygghet blir ikke skadelidende av at foreldrene hjelper barnet med å komme over søvnforstyrrelsen sin, sier Sørensen.

Tvert imot er det rimelig å anta at foreldre og barn som er uthvilte, kan ha et mer positivt samspill på dagtid enn foreldre og barn som sliter etter å ha fått nattesøvn forstyrret, påpeker hun.

Også flere av Klikk.no-leserne er uenige med Eli Sørensens søvnråd. Følg den opphetede søvndebatten på Klikk Snakk

La barnet gråte-metoden

Metodene Sørensen anbefaler for å kurere søvnforstyrrelser hos barn, kalles ekstinksjon. Ekstinksjon innebærer at man holder tilbake belønning, for eksempel oppmerksomhet eller mat, og har fått mye oppmerksomhet gjennom realityserien «Supernanny».

Ekstinksjon uten foreldrene til stede, det vil si det å la barnet gråte, virker i løpet av 2-3 dager, skriver overlegen artikkelen «Sønvforstyrrelser hos barn og ungdom».

Dersom foreldrene gir etter og går inn til barnet, forsterker det derimot den uønskede atferden og opprettholder barnets søvnforstyrrelse.

- Det er ikke dokumentert noen skadelige konsekvenser, og metodene har vært i bruk fra slutten av 1950-årene til i dag, sier Sørensen til klikk.no.

- Må gi mye trøst og kos

Kamilla Brastein holder derimot fast ved at søvnproblemer kan løses uten at spedbarnet forlates gråtende.

- Man må bruke tid på å venne spedbarnet til å sove uten hjelp som morsmelk eller bæring. Og trøste og kose mye om barnet gråter før det sovner, mener hun.

- Etter hvert vil barnet trenge stadig mindre trøst før det sovner i senga.

For desperate foreldre finnes det også sovekurer som hjelper i løpet av få kvelder, uten at barnet må gråte uten å få svar, sier Brastein, og viser til sin egen søvnside, hvor noen av disse er beskrevet.

Brastein reagerer også på overlege Eli Sørensens uttalelser om at det ikke er nødvendig å amme babyen om natten over lengre tid.

Ifølge Sørensen vil spedbarn som ikke får nattmåltid drikke desto mer melk om morgenen. Den totale mengden mat babyene får i seg, vil være likt.

Les også: Vanlige mødre viser frem magen etter fødselen

Men nattamming har ifølge Brastein flere fordeler for både mor og barn.

- Et nyfødt barn er programmert til å die hyppig. Spesielt nattammingen er viktig, da dette stimulerer melkekjertlene til utvikling og produksjon. En kunstig ammestopp på flere timer kan også øke risikoen for at mor får tette melkeganger og brystbetennelse, sier Brastein til klikk.no.

Hun mener at Eli Sørensen baserer seg i for stor grad på amerikansk forskning. I USA er det vanlig å bruke morsmelkerstatning.

- Norske mødre ligger på verdenstoppen i amming, mens det er langt færre amerikanske mødre som ammer. Morsmelkerstatning er mer tungtfordøyelig for babyen. Men spedbarnet trenger hyppig morsmelk for å sikre at det vokser som det skal. Derfor kan ikke USA og Norge uten videre sammenlignes, mener Brastein.

- Det er ikke snakk om noen «kunstig ammestopp», tvert imot anbefales å gradvis forlenge tiden mellom måltidene på natten, samtidig som siste måltid før natt skyves gradvis mot midnatt. Ingen av undersøkelsene har rapportert funn som Bråstein antyder, svarer Sørensen.

- Trygt å ha babyen i foreldrensenga

I motsetning til Eli Sørensen, mener Brastein at det ikke er noe i veien for at babyen kan sove i foreldrenes seng om natta.

- Barnet bør sove på foreldrenes rom det første leveåret, og gjerne også i foreldresengen. Forskning viser at det å ha babyen på foreldrenes rom reduserer risikoen for krybbedød med 50 prosent, sier turnuslegen.

- Ikke noe er sagt om hvor barnets seng står. Det viktige er at barnet lærer seg å sovne i sin egen seng, svarer Sørensen.

Brastein er ikke enig, og viser til en artikkel av søvnforsker James McKenna om samsoving. Han hevder at det er flere fordeler med at foreldrene deler seng med babyen, blant annet skal det gi tryggere og roligere barn.

Les også: Gravide som vil ha jentesex

Også mødrene vil sove bedre om natta med babyen i samme seng, fordi de bare kan strekke ut armen og berolige barnet når det våkner, i stedet for å stå opp om barnet skulle våkne, ifølge McKenna.

- Det er også enkelt å trekke et sultent spedbarn inntil seg og amme liggende om natta, om man deler seng med babyen, påpeker Brastein.

Men hun understreker at samsovingen må være trygg for barnet.

- Kriterier for at foreldre og barn kan dele seng, er at det er en romslig, bred seng, at barnet har egen dyne og at barnets hode ikke er tildekket. Man må aldri sove med barna i vannseng eller på sofaen. Hvis foreldrene røyker, tar sovemedisin eller andre sløvende medikamenter, eller har drukket alkohol, bør man ikke sove i samme seng som barnet.

Les også: Ikke smak på babyens tåteflaske

Les mer på Klikk Foreldre

Denne saken ble første gang publisert 22/10 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også