Kjendisene anbefaler barnefilm

6 filmtips når sola svikter

Her er kjendisenes barnefilm-favoritter.

PÅ KINO: Her ankommer Mia Gundersen, Marcel Leliënhof og sønnen Daniel førpremieren på animasjonsfilmen Pelle Politibil på Saga Kino i Oslo i januar. Men det er ikke den filmen som er Marcels favoritt.
PÅ KINO: Her ankommer Mia Gundersen, Marcel Leliënhof og sønnen Daniel førpremieren på animasjonsfilmen Pelle Politibil på Saga Kino i Oslo i januar. Men det er ikke den filmen som er Marcels favoritt. Foto: FOTO: Scanpix
Publisert Oppdatert
Marcel Leliënhof
Marcel Leliënhof Foto: FOTO: Scanpix

Når sommerværet ikke blir som forventet, kan barna kose seg inne med en god film i stedet. Her er kjendisenes favoritter.

Marcel Leliënhof

Fotograf

Pappa til Daniel (6)

Beste barnefilm: - Det levende slottet av Hayao Miyazaki. Filmen handler om piken Sofie som blir forhekset til en gammel kvinne og virvles inn i et vidunderlig og spektakulært eventyr med en ung, kjekk trollmann, en tykk heks, en ilddemon og en kortpustet hund. Filmen inneholder brutal krig, litt kjærlighet og sist, men ikke minst, et omstreifende, levende slott! Dette er et herlig alternativ til mye av det andre som er på markedet i dag. Miyazaki er en mester når det gjelder både tegning og fortelling. Filmen er fantastisk både for voksne og barn, men litt skummel for de aller minste.

Solveig Kloppen

Solveig Kloppen
Solveig Kloppen Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen

Skuespiller og programleder

Mamma til Albert (4) og Klara (1)

Beste barnefilm: - Linus i svingen. Dette er riktignok ikke en spillefilm, men morsomme TV-episoder vi kan se om og om igjen. Og fantastisk musikk av Odd Nordstoga.

Les også:

Solveig Kloppen om barneoppdragelse

Fem gode tips for tv-titting

- For mye sex i «Knerten»

Her er tidenes favoritter fra barne-tv

Tv-vett i hverdagen

Dette er tidenes beste barne-tv

Finn Arve Sørbøe

Programleder i NRKs Ugler i mosen

Finn Arve Sørbøe
Finn Arve Sørbøe Foto: FOTO: Yngve Olsen Sæbbe

Pappa til Håkon og Frida (begge 6)

Beste barnefilm: - Madagaskar er en klar favoritt. Her har noen tenkt underholdning for små og store samtidig, sier Sørbøe.

Animasjonsfilmen handler om løven Alex, hovedattraksjonen ved dyrehagen Central Park Zoo i New York. Sammen med bestevennene - sebraen Marty, sjiraffen Melman og flodhesten Gloria - har han levd hele livet i fangenskap, noe han er ganske fornøyd med det. Han har egentlig ingen planer om å reise til Madagaskar...

Les også:

Ugler i mosen-muffins

Barne-tv fra 2000-tallet

Madagaskar 2

Kaia Huuse

Musiker

Mamma til Bastian (4) og Hennika (1)

Kaia Huuse
Kaia Huuse Foto: FOTO: Scanpix

Beste barnefilm: - Bare skyer beveger stjernene av Torun Lian, sier Huuse.

Spillefilmen er fra 1998 og handler om Maria (11) som har mistet lillebroren i kreft. Situasjonen blir ekstra vanskelig for Maria når moren hennes går inn i en dyp depresjon etter tapet sønnen. Maria blir sendt fra Oslo til besteforeldrene i Bergen. Der møter hun jevngamle Jakob. Sammen med ham utforsker hun både byen Bergen og meningen med liv og død. Vennskapet med Jakob hjelper Maria med de de voksne ikke klarte, nemlig å finne tilbake til både moren sin og gleden ved livet.

Christer Falck

Bokforlegger, plateselskapseier og programleder

Pappa til Isak (3 1/2) og Iben (1 1/2)

Beste barnefilm: - Vi så Ponyo på klippen ved havet av Hayao Miyazaki på kino, og plutselig ville sønnen min ha gullfisk og akvarium. En nydelig film om en 5 år gammel gutt som redder en gullfisk som har forvillet seg inn i en flaske. Gullfisken viser seg å være datteren til en sjøgudinne som ønsker å bli et menneske.

Christer Falck
Christer Falck Foto: FOTO: Scanpix

Les også:

Tidenes 10 aller beste filmer

Når doffen dauer

Odd Nordstoga

Artist

Pappa til Ludvik (6), Margit (4) og Signe (1)

Beste barnefilm: - Istid, særleg den fyrste er veldig bra. Den er utruleg morosam, og Dagfinn Lyngbø er genial i si tolking av Sid (dovendyret). Det er liksom ikkje spart på noko i animasjonsbudsjettet, og humoren er kosteleg, sier Nordstoga.

Animasjonsfilmen handler om tre pelskledde figurer; en humørsyk mammut, et klønete dovendyr og en slu sabeltanntiger, som motvillig må samarbeide for å gjenforene et menneskebarn med familien sin. Vi befinner oss 20.000 år tilbake i tid, nemlig i istiden.

Odd Nordstoga
Odd Nordstoga Foto: FOTO: Scanpix

Les også:

Nordstoga digger istid

Istid 2

Istid 3

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen