10 tips til en enklere flytur med barn

Her er redaksjonens tips til hva du ikke bør glemme.

ROLIG FLYTUR: Mange foreldre kjenner nok igjen dette bildet. Men selv om ungene maser om å få se nettbrett hjemme, er det ikke sikkert tålmodigheten varer like lenge på flyturen.
ROLIG FLYTUR: Mange foreldre kjenner nok igjen dette bildet. Men selv om ungene maser om å få se nettbrett hjemme, er det ikke sikkert tålmodigheten varer like lenge på flyturen. Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Skal du ut å fly i sommer? Og husker med gru forrige flytur, som føltes som et helmaraton i stekende sol uten drikkepause?

Slapp av! Her er Side2-redaksjonens tips, som kan gjøre flyturen nærmest fornøyelig.

Overraskelser fenger

  - Jeg sørger alltid for å friste med overraskelser underveis, for å gjøre turen spennende. Et par små bokser hver med kjeks, non-stop, druer og lignende. Et par nye bøker. En ny aktivitetsbok eller tegneblokk.

Det er lurt å pakke med noen store, praktiske leker. Små Lego-figurer blir fort borte under stolen, men de største Playmo-figurene er lette å få tak i.

Ta med skift

  - Jeg krisemaksimerer alltid, og har med minst ett skift hver til barna - gjerne til og med to truser. Hvis man skal reise en kald norsk morgen til en varm Syden-formiddag, er det lurt å ha med et sommerskift. Det er ofte kaldt i flyet, så vi pleier å skifte når det nærmer seg landing. Da blir ikke ungene så varme når vi skal vente på koffertene.

LES OGSÅ: - Barn er ikke designet for å sitte stille og holde kjeft

Forbered barna

  - Forbered barna (i hvert fall barn fra 2-3 år og oppover). Begynn med hva som skjer på flyplassen, hvor lang flyturen er, hva som skjer underveis på flyet (her anbefaler jeg å lese Karsten og Petra-boka om å fly). Fortsett med hva som skjer når dere er framme - at man må vente på bagasjen (og at det kan være kjedelig), at man må reise til hotellet, også videre. Min erfaring er at den verste sutringen kommer når vi venter på bagasjen, for da mener barna at de er framme, men turen er jo faktisk lenger enn flyturen.

EGEN KOFFERT: En egen koffert man kan sitte på eller dra selv kan være stas. Dessuten praktisk å oppbevare alle lekesakene i.
EGEN KOFFERT: En egen koffert man kan sitte på eller dra selv kan være stas. Dessuten praktisk å oppbevare alle lekesakene i. Foto: (Colourbox)

Kjøp deg fri

  - Mitt råd er egentlig som foreldre mentalt å forberede seg på at det krever mye, rolig aktivitet og at skjermene foran som viser film, stort sett er alt for vanskelig å se for en som er liten.

 - Behagelig sett for oss er flytur mye kjeks, løfte om at man skal få kjøpe noe av flyvertene - med andre ord kjøpt og betalt. Om man har plass i håndbagasjen, en liten pute (man kan jo alltids håpe på litt søvn). Vi har ikke nettbrett, men jeg belager oss på å lese bøker, gjerne  samme bok flere ganger, tegne og ellers holde samtalen i gang. Tålmodighet er en stor dyd på flyturer.

Stol aldri på tegnesaker fra flyseskapene. Det er ikke farge i blyantene!

TEGNESAKER: Dersom tålmodigheten ikke varer så lenge når barna tegner for seg selv, så hjelp til. Tegn litt du også og lev dere inn i tegningen.
TEGNESAKER: Dersom tålmodigheten ikke varer så lenge når barna tegner for seg selv, så hjelp til. Tegn litt du også og lev dere inn i tegningen. Foto: (Colourbox)

Husk pose

  - Det verste er når ungen bæsjer seg ut akkurat når du har satt deg fastspent. Har du et veldig lite barn er skift totalt pri, også en t-skjorte til mor eller far, avhengig av hvem som har barnet på fanget. Jeg opplevde en gang at diareen satte inn akkurat da vi ikke lenger kunne reise oss, å buksere skifting inne på et flytoalett er noe herk, men det går jo. Men husk alltid pose – gjerne to!!

Våtservietter og t-skje

 - Det blir alltid gris når du har med mat på fly. Så våtservietter er fint til både store og små. Og til bæsjerumper selvsagt, selv om du krysser fingrene for at du slipper å manøvrere skifting av bæsjebleie på den mikroskopiske flydoen.

 - Og apropos bleier, å ikke ha nok bleier i håndbagasjen kan være fullstendig krise hvis flyet er forsinket med flere timer og bagasjen er sjekket inn. Mulig man finner bleier på flyplasser nå, men det var ikke å oppspore tidligere i hvert fall. 

NOE GODT PÅ TUREN: Kan være lurt å pakke med noen fristelser, til når tålmodigheten brister.
NOE GODT PÅ TUREN: Kan være lurt å pakke med noen fristelser, til når tålmodigheten brister. Foto: (Colourbox)

 - Å huske skjeen til yoghurten i matboksen kan også være en fordel. En gang vi fløy med Ryan Air, hadde vi glemt og de hadde ikke skjeer ombord. Så da ble det en del sure miner fordi yoghurten måtte legges ned i bagen igjen. Ikke særlig populært.

 - Andre stalltips er selvsagt nettbrett med filmer, plastellina, bøker og tegnesaker i håndbagasjen. Som bør være en sekk og ikke en veske. Da har du jo to hender fri til å holde små barnehender i hånda. Andre avledningsmanøvre av ymse slag kan også være fint hvis flytiden er lang, som å holde praten i gang, fortelle favoritteventyret eller legge flyturen til sovetid for de med små barn. Da er det selvsagt viktig å ha med den riktige «kosen», bamsen og smokken.

En trille er gull verdt

 - Selv om barna gjerne går lange turer uten å ville sitte et minutt i vogna, så kan en lett vogn eller trille være gull verdt dersom ventetiden blir lang, eller krabaten er ekstra aktiv og løper avgårde. En is i vogna kan være redningen. Eller du kan stappe all håndbagasjen i vogna og få noen armer fri. Dessuten kan det være godt med en liten lur i vogna også.

Nettsiden Today Parents har også samlet noen tips fra lesere for deg som skal ut å fly med barn. Her er et utvalg;

Ta på deg tålmodighetsbuksene

 - Mest sannsynlig kommer ikke alt til å gå etter planen, ingen er klare når de skal og noen vil mest sannsynlig gråte. Oftest mor! Bare pust og la det skje. Og pust igjen.

Ha med hjelp

 - Dersom det er mulig, ha med flere voksne på reisen. Foreldre, venner eller andre som kan avlaste litt når  du trenger en pause. Du fortjener minst en barnefri middag med din kjære.

Nok medisiner?

 - Som sykepleier tok jeg meg selv i å lure på hvilke medisiner jeg skulle ta med, i tilfelle noen av barna ble syke. Har du barn som er kronisk syke er det viktig å ta med nok medisin. I tillegg kan det være lurt å ha med smertestillende.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 02/06 2015.

Les også