10 tips til biltur med barn

Skal du på bilferie med barna i sommer? Her er tipsene som får turen til å gå som en lek.

SLITSOMT: Lange bilturer er slitsomme for både store og små. Vi har samlet noen tips som kan få tiden til å gå fortere.
Publisert

(SIDE2): Tidligere i uken skrev vi om tips som kan gjøre det lettere å fly med barn. For det er ikke alltid like enkelt å få smårollingene til å sitte stille i timevis.

Bilferie er også praktisk for småbarnsforeldre i sommerferien. Man er mer fleksible enn på fly, kan pakke med seg mer bagasje og kan lettere gjøre stopp underveis.

Men å planlegge en lang biltur krever litt andre forberedelser enn når du skal fly.

En av fordelene med bil, er at du ikke trenger å ta hensyn til medpassasjerer. Dere kan synge, skravle og bråke uten å forstyrre noen.

Ulempen er at mange barn (og voksne) lettere blir syke i bil enn på fly. Den lettvinte DVD-spilleren i baksetet er dermed utelukket for mange familier.

Vi har laget en liste over ting som kan få tiden til å gå litt fortere i bilen. De fleste tipsene passer for barn i alle aldre, mens noen passer best for litt større barn. Noen krever litt forberedelse fra deg, andre kan dere improvisere fram i bilen.

God tur!

CD-er

Både eventyr og musikk er populært i bilen. Samle barnas favorittsanger på en spilleliste eller en brent CD. Lydbøker finnes det massevis av for både små og store. Her er noen lydboktips for barn i ulike aldre:

Fra to år: «Emma og Thomas» av Gunilla Wolde, «Ludde» av Ulf Löfgren.

Fra tre år: « Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans» av Werner Holzwarth, «Lillesøster» av Kari Grossmann.

Fra fire år: «Karsten og Petra» av Tor Åge Bringsværd, «Min første lydbok» ved Trine Harnes.

Fra fem år: «Barna fra Bråkmakergata» av Astrid Lindgren, «Gruffalo / Lille Gruffalo» av Julia Donaldson.

Fra seks år: «Doktor Proktor» av Jo Nesbø, «Gummi-Tarzan» av Ole Lund Kirkegaard.

Fra sju år: «Rampete Robin» av Francesca Simon, «Monstrene i Dunderly» av Endre Lund Eriksen.

Fra åtte år: «Heksene» av Roald Dahl, «Charlottes tryllevev» av E.B. White.

Fra ni år: «En pingles dagbok» av Jeff Kinney, «Dragetreneren» av Cressida Cowell.

Fra ti år: «Gangster-bestemor» av David Walliams, «Harry Potter» av J.K. Rowling.

Quiz

Lag spørsmål som passer til barnas alder. Still dem spørsmål på omgang, så alle får være med.

De minste barna kan få spørsmål om for eksempel barne-TV («Hva heter lillebroren til Peppa Gris?»), bøker («Hvem bor Albert Åberg sammen med?»), hverdagssituasjoner («Nevn en ting vi spiser til middag») og barnehagen («Hva heter de voksne på din avdeling?»).

De litt større barna kan selvsagt også få spørsmål fra TV, bøker og filmer, men også tenkeoppgaver («Nevn fem klesplagg», «Nevn åtte sanger», «Hvilken måned kommer etter mai?»), regneoppgaver («Hvis du har to kroner og vil ha fem, hvor mange flere trenger du da?») og språkoppgaver («Hva rimer på «sol»?»)

Huskeoppgaver

Her kan barna også få spørsmål på omgang. Den som skal svare, må lukke øynene. Deretter får man spørsmål som krever at man bruker hukommelsen: «Hvilken farge har mammas jakke?», «Hvilken farge er det på bilsetene?», «Hvor mange vinduer er det i bilen?».

Du kan også stille huske-spørsmål som ikke krever lukkede øyne. For eksempel: «Hvilken farge er det på døra vår hjemme?», «Hva slags bilde henger over sofaen?», «Hvor mange skap er det på kjøkkenet?». Her kan det være lurt å ha med fasit, hvis du ikke stoler blindt på din egen hukommelse.

Billotto

Print ut et brett med bilder av ulike ting man ofte ser langs veien, for eksempel en blå bil, en rød bil, en sykebil, en båt, en hest, en traktor, et veiskilt og en tunnel. Ha gjerne ulike bilder på barnas brett. Førstemann som har krysset av på alle punktene, vinner.

Du kan også lage en bingo-variant, hvor vinneren er førstemann som får fire på rad. Denne varianten krever flere bilder på hvert brett.

Den første som ser en rød bil, skal si WOWOWOWOWO!

Hvem kan se ...?

Har du små barn, er kanskje ikke Billotto så lett å gjennomføre. Da kan du finne en annen metode.

Innfør regler om at førstemann som ser en bestemt ting må lage en bestemt lyd. For eksempel:

«Den første som ser en blå bil, skal si BROOOOOOM!»

«Den første som ser en sykebil, skal si BÆBUBÆBUBÆBU!»

«Den første som ser en ku, skal si MØØØØØØ!»

Dette kan være spennende, men også skape mye latter i baksetet.

Små barn er vanskeligere å underholde enn eldre barn

Morsomme ordleker

Glade, lattermilde barn er mye hyggeligere enn sutrete barn. Det finnes mange ordleker som er morsomme for barn i alle aldere. Her er noen populære eksempler:

Som i «Ludde»-boka: «En gang så jeg en tomat som kunne sykle», «En gang så jeg en sau som stupte kråke» og (favoritten til barna) «En gang så jeg en stol som prompa».

Gøy med rim: «Si egg!» «Egg.» «Du har fått skjegg.» «Si sko!» «Sko.» «Du må på do.»

Adjektivhistorie: Dette krever at du skriver en historie på forhånd og fjerner alle adjektivene. Barna skal ramse opp adjektiver uten å vite hva de skal brukes til, og du skriver inn ordene i historien. Til slutt kan det blir ganske morsomt.

Ja-nei-leken: Du stiller spørsmål, og barna har ikke lov til å svare «Ja» eller «Nei». Du kan også bytte ut hvilke ord det ikke er lov å si. Én runde er det ikke lov å si «Jeg» eller «Og», en annen runde er det ikke lov å si «Ikke» eller «Det».

Mitt skip er lastet med ...: Finn ord som begynner på samme bokstav. Du kan enten gå gjennom hele alfabetet eller finne temaer («Finn matretter som begynner på S»).

Alarmen går

Sett mobilalarmen på visse tidspunkt, for eksempel én gang i timen. Når klokka ringer, får barna en overraskelse - som kjeks, druer eller saft.

Snakk om hva dere skal

Dette gjelder først og fremst hvis dere skal til en fornøyelsespark eller en lignende aktivitet. Fortell hva som skjer når dere kommer fram (at dere må sjekke inn og sette fra dere bagasjen før dere kan gå i parken), hva dere kan oppleve i parken, hvor god tid dere har (hvis dere skal være i parken i flere dager, er det lurt å si hva dere skal gjøre de ulike dagene) og lignende.

Ha korte økter

De fleste barn blir fort lei i bilen. Spesielt hvis du har små barn, er det lurt å avslutte mens leken er god. I stedet for å ha med to lange CD-er som barna rekker å bli lei av, kan du lage fire korte CD-er. Og i stedet for å stille alle spørsmålene i quiz-en med en gang, kan du dele dem opp i bolker og ta noen om gangen.

Er du organisert nok, kan du lage et program på forhånd. Her setter du av maks 30 minutter til hver aktivitet. Men vær forberedt på at programmet garantert vil bli brutt.

Pauser

Sett av god tid til pauser underveis. Både barn og foreldre må spise, gå på do og bevege litt på seg.