Baby og helse:

10 bekymringer du kan droppe

Her er lista over rare, men ufarlige fenomener hos babyer.

©PHOTOPQR/LE DAUPHINE LIBERE/Valerie GENIN - nouveau ne , fille , bebe ,  naissance  

** AUTORISATION OK **
©PHOTOPQR/LE DAUPHINE LIBERE/Valerie GENIN - nouveau ne , fille , bebe , naissance ** AUTORISATION OK ** Foto: Valerie GENIN
Publisert Oppdatert

Å sitte med en nyfødt baby i armene for første gang, gjør de fleste foreldre proppfulle av spørsmål. Hva er normalt? Hva er unormalt?

Det er spennende å følge med på utviklingen i barnets første leveår .

Her er noen fenomener mange stusser over den første tiden, men som ikke er verken farlig eller unormalt. Er du i tvil, skal du likevel kontakte helsestasjonen.

Les også: 10 tips for de 10 første dagene med baby

1. Hjelp, jeg tok på fontanellen

At du tar på fontanellen, er ikke det samme som at du tar på babyens hjerne. Fontanellen er en tykk og beskyttende membran, og den sørger for at kraniet kan føye seg når barnet blir født. Når du tenker på at babyen har klart å komme seg gjennom fødselskanalen, kan du forestille seg hva den tåler. Du kan likevel fortelle små barn at de ikke skal trykke på det myke partiet i babyens hode.

2. Jeg ser babyens puls i fontanellen

Det er helt normalt. Ettersom de ulike delene i kraniet ikke har vokst sammen ennå, er fontanellen myk. Blodårer blir derfor mer synlige enn senere i livet.

3. Det er blod i min nyfødte datters bleie

Plutselig kan du se blod i jentebabyens bleie når du steller henne. Det er ikke uvanlig med en mindre, menslignende blødning hos nyfødte jenter. Dette skyldes at mor har hatt økte nivåer av østrogen under graviditeten, som kan stimulerer fosterets livmor. Helt ufarlig, med andre ord. Hvis du ser blod flere ganger i avføringen, og dette ikke skyldes blod fra bleieutslett, bør du kontakte lege.

4. Det virker som babyen min har små pupper

De sammen hormonene som kan forårsake en mensligende blødning hos nyfødte jenter, kan få brystene til å vokse og være hovne på både guttebabyer og jentebabyer. Dette er helt ufarlig.

FONTANELLEN: Det  er ikke farlig å komme nær det bløte partiet i babyens hode.
FONTANELLEN: Det er ikke farlig å komme nær det bløte partiet i babyens hode. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

5. Babyen min bæsjer hele tiden

Babyer som fullammes har ofte løs avføring, noe som kommer av at de kun spiser flytende mat. Brystmelk passerer raskt gjennom fordøyelsesapparatet, og det er like vanlig å bæsje etter hvert måltid som å bæsje en gang i uka. Babyer som får morsmelkerstatning, bæsjer ikke like ofte.

6. Babyen min hikker hele tiden

Ingen vet helt hvorfor babyer hikker. Noen mener det kan skyldes en kommunikasjonssvikt mellom hjernen og diafragman (mellomgulvet), en muskel som kontrollerer barnets pusting. Hikking kan også skyldes at babyen er glupsk og spiser fort.

7. Babyen min har små kviser

Graviditetshormonene fra mor kan gjøre at babyen får et utbrudd av akne. Ofte skjer dette når babyen er mellom 2 uker og 2 måneder gammel. Dette er helt naturlig , og du skal ikke smøre på noe for å bli kvitt dette.

8. Babyen min gråter

Babyer gråter fordi de ikke har noen annen måte å kommunisere sine behov på. Når babyen gråter, er det ofte fordi den vil oppnå noe, men det behøver ikke bety at den har det vondt.

9. Babyen min har en grop i brystet

Dette er ikke et tegn på hjertefeil hos babyen din. Brystbeinet består at tre bein, og det du ser er antagelig det bakre benet som peker nedover. Når babyen din vokser seg større, vil barnets bryst- og magemuskler dra beinet ned slik at gropen forsvinner.

10. Babyen min nyser hele tiden

Nyfødte har bittesmå neseganger, og det skal ikke mer til enn litt støv eller morsmelk til for at de nyser. Det er helt normalt. Dersom barnet får snørr og virker utilpass, kan babyen din ha blitt forkjølet.

Kilder: Alltombarn.se og Jordmor Vigdis Malt Marøy

Les mer om barn og sykdom i Barnehelseguiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen