samleside

Nettmøte med Don Rosa

Don Rosa er i Oslo og svarer på spørsmål!

Publisert Oppdatert

Don Rosa svarer på på spørsmål på Dagbladet.no.

I forbindelse med Don Rosas Oslobesøk, har vi samlet det beste vi har av Don Rosa-artikler på en og samme side.

Keno Don Hugo Rosa (født 29. juni 1951) er en amerikansk tegneserieskaper og - forfatter, kjent for sine historier i Donald Duck & Co. Han er av mange blitt betegnet som arvtageren til Carl Barks.

Rosa er kjent for sin særegne forteller - og tegnestil, og Donald-entusiaster vil kunne kjenne igjen historiene hans ved bare å se én av tegneserierutene. Et av mange kjennetegn på historiene hans er de mange detaljene. I nesten hver historie Don Rosa lager, plasserer han en D.U.C.K. (Dedicated to Unca Carl from Keno, «Tilegnet onkel Carl fra Keno») i den første tegneserieruten i historien som en hyllest til sitt forbilde, Carl Barks. Dessuten kan man i de fleste historiene hans finne henvisninger til Barks-historier. Noen av Rosas historier er også fortsettelser på Barks-historiene.
Vil du vite mer om Don Rosa? Les hele portrettet av Don Rosa her!

Don Rosa har også laget Donald Ducks stamtre som i Norge ble utgitt for første gang i Donald Duck & Co i 1993. Det tar for seg de tre slektene «McDuck», «Duck» og «Kvakk».
Nå kan du laste ned Donald Ducks stamtre her!

Har du studert Donald Ducks stamtre ut og inn?
Test dine slektskunnskaper og ta Donald Ducks stamtre-quiz!

Visste du at Don Rosa er full av beundring for Arild Midthun?
Her får du vite hvorfor!

Hvor mye kan du om Don Rosa?
Ta Don Rosa quizen og test dine kunnskaper her!

Donald Duck-bladet trykker i løpet av 2007 en serie med Skrue-plakater laget av Don Rosa. Don Rosa sier selv om plakatene: -Jeg ble bedt om å tegne en serie med plakater for å markere sekstiårsjubileet for Skrue McDuck. Carl Barks skapte karakteren, som i utgangspunktet kun skulle brukes en gang, til en Donald Duck-historie sent i 1947. Jeg skulle velge tolv forskjellige aspekter ved Skrue McDuck-mytologien og lage en stor illustrasjon til hvert emne. Men HVORDAN kan man egentlig lage tolv slike enkeltillustrasjoner, som dekker seksti år med Skrue-historier, og bare fange ett eneste aspekt i hver?!

Hundrevis av forfattere og tegnere har sammen skapt tusenvis av onkel Skrue-historier gjennom de siste seksti årene, og jeg som er amerikaner er ikke kjent med mesteparten av Skrue-eventyrene som er blitt til rundt om i verden. Så min litt "feige" løsning ble enkelt og greit det jeg allerede bruker mesteparten av min tid på - jeg skildrer tolv aspekter av Skrue McDucks vesen og væren slik de ble presentert av hans skaper, Carl Barks. Det dreier seg likevel om et omfangsrikt materiale, og det er mulig å gi en betydelig smakebit på de kjente og kjære historiene til Barks. Disse gir alle forklarende bilder på livet til hans største skapelse. Plakatene viser "frøene" av den veldige Skrue-mytologien som seksti år med historier er basert på, historier som er skrevet og tegnet av så mange andre...inkludert meg. Vi starter med plakat nummer én, og kommer med flere utover neste uke.
Se plakatene her!

Tidligere har vi vært så heldig å hatt besøk av Don Rosa. Vi arrangerete et nettmøte med våre lesere.
Se hva han svare våre lesere!


Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning