Moderne hyttearkitektur:

Vil du komme tettere på naturen, må du ligge utendørs

Den lille hytte glassboksen har en vannvittig nærkontakt med kystlandskapet like nord for Tromsø.

PANORAMAHYTTE: Med glass fra gulv til tak i hele fronten har eieren, arkitekt Gisle Løkken i 70 N arkitektur i Tromsø 180 grader utsikt over den praktfulle naturen på Ringvassøy.
PANORAMAHYTTE: Med glass fra gulv til tak i hele fronten har eieren, arkitekt Gisle Løkken i 70 N arkitektur i Tromsø 180 grader utsikt over den praktfulle naturen på Ringvassøy. Foto: FOTO: Espen Grønli
Publisert Oppdatert

Hypermoderne, arkitekttegnete bygninger med store vindusflater kan på en helt annen måte enn tradisjonelle hytter med småvinduer åpne seg mot storslåtte landskapsformasjoner.

Avansert arkitektur blir symboler

Samtidsarkitektur av denne typen kan med sine originale løsninger bli til mer enn et oppholdssted i fritiden. De kan også bli til viktige symboler og representere det beste i vårt tids byggeskikk, slik som Villa Varner i Asker , Norges flotteste villa er blitt.

Hyttedesign av høy kvalitet

Det samme gjelder denne utrolige utsiktshytta på Østfoldkysten og Valdres fjellhytta signert arkitekt Atle Aas. Unik er også Kragerø-bygningen som til tross for at den nesten forsvinner bak svabergene, gir eierne synsopplevelser langt utover storhavet.

Hytte Gisle Løkken
Hytte Gisle Løkken Foto: FOTO: Espen Grønli

Kompromissløse arkitektlinjer

Denne ekstreme glasshytta på 40 kvadratmeter tegnet Gisle Løkken, daglig leder og arkitektpartner i 70N arkitektur As i Trømsø til seg selv i 1998.

Sitter inne, men tror man er ute i det fri

Utgangspunktet for prosjektet var at i denne i hytta skulle det føles som om man var ute, også når man satt varmt og godt inne under tak.

- Jeg ville ha en dialog med naturen og skape romkvaliteter som tok vare på utsikten. Dette er ikke en lukket hule av tre, sier Løkken til bonytt.no.

Ser Nord-Norge fra godstolen

FLEKSIBEL RIBBEVEGG: Den skyvbare ribbeveggen i tre fungerer blant annet som solavskjerming på sørveggen.
FLEKSIBEL RIBBEVEGG: Den skyvbare ribbeveggen i tre fungerer blant annet som solavskjerming på sørveggen. Foto: FOTO: Espen Grønli
EN MAGISK HYTTE: Hytta til Løkken åpner seg spektakulært mot fjorden og fjellene. Om vinteren kan man sitte her og betrakte nordlyset flamme over hele horisonten.
EN MAGISK HYTTE: Hytta til Løkken åpner seg spektakulært mot fjorden og fjellene. Om vinteren kan man sitte her og betrakte nordlyset flamme over hele horisonten. Foto: FOTO: Espen Grønli
ET KOMPLETT ROM: Interiøret i hytta er rent i stilen, enkelt og praktisk. Bjørkefinerveggene er lakkerte og gulvet har slitesterk og miljøvennlig linoleum. Med sin mørke farge skaper det mørke gulvet en kontrast til det ellers lyse interiøret.
ET KOMPLETT ROM: Interiøret i hytta er rent i stilen, enkelt og praktisk. Bjørkefinerveggene er lakkerte og gulvet har slitesterk og miljøvennlig linoleum. Med sin mørke farge skaper det mørke gulvet en kontrast til det ellers lyse interiøret. Foto: FOTO: Espen Grønli

Og det er de megastore panoramavinduene i hele fronten og takhøyden på 2,6 meter som gjør at eieren kan oppleve den Nord-Norske naturen i all sin bredde fra godstolen.

TOPP PLASSERT: Hytta ligger i børkeskogbeltet, midt mellom fjord og fjell.
TOPP PLASSERT: Hytta ligger i børkeskogbeltet, midt mellom fjord og fjell. Foto: FOTO: Espen Grønli

Magisk nordlys og havørn i horisonten

- Og om vinteren kan jeg se nordlyset flerre opp nattehimmelen over glasshytta, og fra tid til annen kan jeg betrakte havørnpar seile majestetisk over horisonten. Her oppleves naturens stemninger fra første klasse, utdyper eieren til bonytt.no

Lettest mulig ned mot bakken

Hytta har en så lett konstruksjon som byggherren syntes var forsvarlig på disse breddgrader. Til nå har den tålt både barske vintre og full storm.

Løkken la før øvrig bygningen så lavt han kunne, i ly bak en stor stein. Stue og kjøkken er plassert i front mot fjorden. I bakkant - et nivå opp - finner vi badstue, soverom og garderober.

Kledd med lerk og oljet kryssfiner

Ytterveggen mot nord er kledd med panel i lerk. Når den er nyoljet blir overflaten mørk og skinnende. Nesten som den på et fint, gammelt møbel. De andre veggene prydes av oljet bjørkefiner. Også dette er et vakkert og holdbart tremateriale.

- Jeg brukte nesten ikke ferdigprodukter, forteller Løkken. Både køyer og kjøkkeninnredning tegnet og laget han spesielt til huset. Noe som ikke behøver å koste mer enn å kjøpe disse innredningselementene ferdige hevder han.

I 1998 kostet denne bygningen under 10 000 kroner pr. kvadratmeter.

Et moderne designikon

Ringvassøy-hytta har vært presentert på en rekke større design- og arkitekturutstillinger, både i inn- og utland. Konklusjonen er at her er alle bygningsdetaljer nøye gjennomtenkt, og helheten er så konsekvent at hytta tar fullstendig pusten fra deg.

TREVERK PÅ SOLSIDEN: Den ene langveggen er lukket i formen og kledd med solide, oljete kryssfinerplater.
TREVERK PÅ SOLSIDEN: Den ene langveggen er lukket i formen og kledd med solide, oljete kryssfinerplater. Foto: FOTO: Espen Grønli
TILPASSET HUSET: Både senger og kjøkkeninnredning i lys kryssfiner spesialtegnet eieren til denne Ringvassøyhytta.
TILPASSET HUSET: Både senger og kjøkkeninnredning i lys kryssfiner spesialtegnet eieren til denne Ringvassøyhytta. Foto: FOTO: Espen Grønli

I 2003 ble den hedret med Nordnorsk arkitekturpris.

Se mer:

Slik blir grillristen ren

Hele familien bor på 11 kvadratmeter

UTSIKT OVER ALT: Selv fra den superkompakte badstua er det himmelsk utsikt til den barske naturen. Tenk deg å sitte her en stjerneklar vinterkveld!
UTSIKT OVER ALT: Selv fra den superkompakte badstua er det himmelsk utsikt til den barske naturen. Tenk deg å sitte her en stjerneklar vinterkveld! Foto: FOTO: Espen Grønli
ET UTEROM I SÆRKLASSE: Langs hele den langsmale hyttekroppen går denne moderne svalgangen med pleksiglasstak.
ET UTEROM I SÆRKLASSE: Langs hele den langsmale hyttekroppen går denne moderne svalgangen med pleksiglasstak. Foto: FOTO: Espen Grønli
Grunnplan Hytte Løkken
Grunnplan Hytte Løkken Foto: Tegning: Arkitekten

Nå kommer de kule minihyttene

- I denne hytta oppleves naturens skiftende stemninger fra første klasse, sier byggherre, arkitekt Gisle Løkken i 70N arkitekter i Tromsø.
- I denne hytta oppleves naturens skiftende stemninger fra første klasse, sier byggherre, arkitekt Gisle Løkken i 70N arkitekter i Tromsø. Foto: FOTO: Espen Grønli

Bygde seg drømmesauna midt i skogen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning