Denne oppussede Tromsø-villaen fra 1977 er av den vanlige trevilla-typen som det finnes tusenvis av omkring i landet.

Men i motsetning til alle de som sier seg fornøyde med tingenes tilstand, ville eierne av dette tradisjonelle huset få noen med spesialkunnskaper til å se på hele interiøret med friske øyne.

De ønsket en total oppussing av huset.

Til jobben valgte de interiørarkitekt Torunn Tøllefsen som kunne ta vare på arkitekturen, slik som det ble gjort i dette utrolige Bygdøy-huset, eller låven som fikk baderom.

Kjelleren var førstevalget

- Denne frittliggende trevillaen ble reist i en tid som ofte preges av boliger med endel underlige rom og planløsninger, kommenter interiørarkitekt MNIL Torunn Tøllefsen til Bonytt.no

Hun forteller også at hun så det som sin viktigste oppgave å aktivisere de deler av huset som ble sjeldent brukt slik at det ble betydelig forskjell mellom før og etter.

Og da kom kjelleren høyt oppe på listen.

Tromsø Interiørarkitekt MNIL Torunn Tøllefsen=

ET TRADISJONELT UTGANGSPUNKT: Huset fra 1977 er av en modell som det finnes utrolig mange av over hele landet. © FOTO: Espen Grønli

Kult med kontraster i interiøret

Eksperten forteller at hun gjerne benytter seg av kontraster, både i form av spesielle farger og materialer i interøret.

I denne Tromsø-kjelleren veksler det mellom steder med masse lys og mørkere, lunere områder i etasjen.

Nærmerst huler der du kan slappe av i ro og mak.

- Og som her, får jeg ofte forespørsel om å tegne medierom i husene jeg innreder, legger Tøllefsen til.

Tromsø Interiørarkitekt MNIL Torunn Tøllefsen=

ET VELVÆREOM: Den rustikke kjellerstuen ble forvandlet til et rom med mini svømmebasseng, avslapningsbenk, bar og badstue. Redwood på veggene og eik og fliser på gulvet. Fordi så mye lys går rett opp i taket ble det stilt ekstra store krav til malearbeidene i himlingen. © FOTO: Espen Grønli

Interiørarkitekt MNIL Torunn Tøllefsen=

LOUNGEROM I KJELLEREN: Det ble brukt ultramarineblå fliser rundt bassenget, eik på gulvet og redwood på veggene. Legg merke til den veldimensjonerte spotbelysningen i taket. © FOTO: Espen Grønli

Interiørarkitekt MNIL Torunn Tøllefsen=

ET TRENDY MEDIAROM: Kjellerstuen fikk også en kinosone, og i stedet for å bruke lerret for filmer, hvitmalte interiørarkitekten hele bakveggen. © FOTO: Espen Grønli

Interiørarkitekt MNIL Torunn Tøllefsen=

SKREDDERSØM: Detaljene i de nye mediamøblene er fagmessig utført. © FOTO: Espen Grønli

Engasjement og aktive huseiere ga total stilforandring

Interiørarkitekten understreker ellers betydningen av å ha engasjerte byggherrer i slike oppdrag. De er viktige for å kunne slippe løs kreativiteten, mener hun.

Der der før var en rustikk kjellerstue ble det laget et oppsiktsvekkende bad, bar og kinosal-område med blant annet eksklusive trepaneler og ultramarineblå fliser. Både på gulv og vegger.

- Redwood-plankene som ligger horisontalt brukte jeg for å skape en spesiell, lun loungeatmosfære i rommet, forklarer Tøllefsen.

Kontraster og samspill mellom materialer

- Dette trematerialet er det egentlig ganske vanskelig å finne et matchende tremateriale til. Men jeg synes det fungerte bra med eik i gulv, bar og den kurveformete sittebenken like ved bassengkanten, hevder eksperten.

Hun henviser også til at stripe- og struktureffekten i eikematerialene spiller fint opp mot bruntonene og gløden i de massive redwoodplankene. Disse har dessuten en ekstra godlukt av ved og skog i seg.

Glød og sensualitet i treverk

- Skulle det først være mørke materialeffekter i underetasjen, så skulle det være nettopp et så utpreget sensuelt treverk som redwood, mener interiørarkitekten.

KULE KASSER: Medieinnredningen består blant annet av en lang hylle i eik. For å gi plass til kabler og teknisk utstyr er den foret litt ut fra veggen. © FOTO: Espen Grønli

Kino og basseng i hver sin ende

Den gedigne hjemmekino-løsningen med en matchende musikkavdeling og svømmebasseng er plassert i hver sin ende av det store, loungeaktige rommet.

Den rause ligge- og sittebenken er formet som et høyt podium og som buer seg etter svømmebassengets kurver.

Like ved svømmebassenget ligger også badstuen og baren. Sistnevnte er laget som en skjermet nisje med trevegger til begge sider og en bakvegg av glitrende, knallblå fliser.

Interiørarkitekt MNIL Torunn Tøllefsen=

STILREN NISJE: Veggene i baren er laget av trematerialer, lameller som danner flotte, slitesterke flater. © FOTO: Espen Grønli

torunn t interiør=

- Oppgaven var å gi 70-tallshuset totalt nytt og tidsmessig interiør, interiørarkitekt MNIL Torunn Tøllefsen. © FOTO: Espen Grønli

Lysplanen ga føringen

- Farger og en helhetlig lysplan sto i fokus da hovedetasjen i huset skulle rehabliteres i den samme, kreative ånd som kjelleren, forteller eierne.

I tillegg til anskaffelsen av en rekke nye lamper måtte eierne og interiøreksperten tenke gjennom hvordan armaturen skulle plasseres, altså stå i forhold til blant annet vinduene og de ulike aktivitetene omkring i huset.

Lysdesign er et eget fag

Så kom turen til å finne ut hvilke farger, lamper og møbeltyper som kunne kombineres. - Blant annet måtte endel designstoler og bord kjøpes inn for å få helhet i interiøret, kommenterer eierne.

De legger til at de ganske raskt oppdaget at lyssetting av et helt hus er en egen profesjon, og nettopp denne spisskompetanse hadde interiørarkitekt Torunn Tøllefsen.

- Det er vanligvis ikke mulig å løse alle krav til generell belysning oppe i taket, og det er en utfordring å sette sammen alle lyskildene til en helhet, sier interiørarkitekten.

Litt drama i rommene er best

- Jeg liker punktbelysning og asymmetriske lysrekker, og jeg styrer lyset slik at det lages egne sfærer med litt drama i rommet, forklarer interiørarkitekten.

- Dette grepet er ofte bedre enn å la lyset flomme ut som en jevn strøm av allmennbelysning. I dette prosjektet ble begge etasjer lyssatt i stram regi slik at lyset kommer både ovenfra, nedenfra og fra sidene.

Interiørarkitekt MNIL Torunn Tøllefsen=

TOTAL DESIGN: Se hvordan interiørarkitekten forsynte rommene med ny belysning, kule tregulv og skillevegg mellom kjøkken- og stuesone. © FOTO: Espen Grønli

Interiørarkitekt MNIL Torunn Tøllefsen=

LEKKERT SKILLE: Måten glass- og treveggen deler kjøkken fra stue gir liv og dybde til rommene i første etasje. © FOTO: Espen Grønli

Interiørarkitekt MNIL Torunn Tøllefsen=

ITALIENSK DESIGN I HØYSETET: Takpendlene Flos Fuchsia signert designguru Achille Castiglioni er satt sammen i en effektfull gruppe. Stuebord fra B&B Italia. © FOTO: Espen Grønli

Lyse farger passer dette huset

Fargevirkningene i rommene i første etasje var også svært viktige for familien, og de brukte kun tre, lyse veggvalører.

Og med utgangspunkt i standardfargene NCS 3005 og 3002 går spennet fra helt hvitt, via en mellomtone til en litt mørkere hvitnyanse.

Interiørarkitekt MNIL Torunn Tøllefsen=

LYSET BINDER SAMMEN ROMMENE: Her ser du hvordan samspillet mellom rommene i første etasje er. Kun lyse farger på vegger og tak. Eik på gulv og deler av skilleveggen mot kjøkkenet. © FOTO: Espen Grønli

Interiørarkitekt MNIL Torunn Tøllefsen=

EN GJENNOMFØRT FØRSTE ETASJE: Resten av stuerommet er også utført i ren, moderne stil. © FOTO: Espen Grønli

Interiørarkitekt MNIL Torunn Tøllefsen=

KLARE KONTRASTER: Flere steder, blant ved trappen opp til en ekstra stue ser vi spor etter interiørarkitektens bruk av kontrastfarger. © FOTO: Espen Grønli

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!