Vi er to søstre som har arvet en hytte. Nå nekter broren vår å gi tilbake naustet

Hvem har rett til naustet?

NAUST: Søstrene ønsker å ha naustet.
Publisert

Spørsmål

Vi er to søstre som har arvet en større hytte i Naustvik. I tillegg til hytta består eiendommen av et anneks med to soverom og et naust nede ved sjøen. 

Samtidig som vi overtok hytta i 1989 fikk vår felles bror en tomt hvor han satte opp en egen hytte. Han hadde imidlertid ikke tilgang til naust og han har derfor i alle år fått vinterlagre sin 15 fots Ranajolle i naustet vårt. 

Vi har etter hvert, blant annet grunnet generasjonsskifte, funnet ut at vi trenger hele naustet selv og har derfor varslet han om at han må finne et annet sted å lagre båten. 

Han har protestert og hevder at retten til opplag er en rett som ikke kan sies opp. Er det riktig?

Hilsen to søstre

Svar

EKSPERTEN: Advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma. Han har i en årrekke svart på spørsmål fra leserne i bladet Hytteliv

Det kan se ut som om deres bror mener at retten til lagring er en såkalt stedsvarig rett. Dette er rettigheter som tilligger en eiendom i motsetning til personlige rettigheter som gjelder personer. Overført til deres sak mener han at retten tilkommer hytta hans slik at den kan overføres til evt. nye eiere. Dere mener derimot at retten gjelder deres bror personlig og ikke kan overføres.

Normalt vil stedsvarige rettigheter som skal følge eiendommen være nedfelt i skriftlige avtaler og bli tinglyst. Dette skyldes blant annet at disse avtalene skal gjelde inn i fremtiden og det er derfor viktig at det er klarhet rundt avtalen. Når avtalen ikke er formalisert på denne måten, er det mye som tyder på at det er en personlig rett som, i deres tilfelle, kan sies opp så lenge det ikke er avtalt noe annet opphørstidspunkt.

Hilsen advokat Harald Ramm

Les flere ekspertsvar om hytter og bolig her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje Underholdning